Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az utolsó szalmaszál
2009-03-31 11:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az utolsó szalmaszálSzombat este az MSZP székházából távozó Gyurcsány Ferenc arcába köpött egy "tüntető". A kormányfőt védő személyes őrizet ezt nem tudta megakadályozni - a lincselést igen. Mert védelem nélkül, "jogos indulatukban" bizonyosan megtámadják őt a "tüntetők" - s talán Szögi Lajos sorsára jut. Nem elvadult cigányok verik agyba-főbe, hanem megvadított - magukat a legmagyarabb magyarnak hívő - magyarok. Egy magyar csürhe.

 

 

 

A miniszterelnök elleni tömegpszichózis, amely régóta hasonló atrocitások formájában mutatkozik meg, nem spontán jelenség, nem a "népharag" ösztönös és természetes megnyilvánulása - noha annak próbálják beállítani. Azok, akik 2004, de különösen 2006 óta roppant erővel, szervezettséggel és lassan mindent elsöprő eredménnyel szítják, gerjesztik, szervezik és vezénylik a bűnbakképzést, a gyűlöletáradatot. Mindenekelőtt és mindenki fölött az ellenzék vezére, aki évek óta patalogizálja és kriminalizálja az ellenséget. Magyarul: torzult személyiségnek, betegnek, bolondnak, illetve elvetemült hazudozónak, csalónak, tolvajnak, bűnözőnek állítja be. Továbbá idegen hatalmi érdeket szolgáló diktátornak, sőt: idegennek. Nemzeten kívülinek, nem magyarnak - a pártjával (s a volt koalíciós partnerével) együtt. És vadul uszít ellenük. Hosszú oldalakon át idézhetném Orbán beszédeiből az elképesztő nyelvi leleménnyel előadott megbélyegző minősítéseket, szófordulatokat, hasonlatokat, sugalmazásokat, melyekhez egy mindenre elszánt politikus rettenetes bosszúvágya szolgáltat kiapadhatatlan muníciót. (Orbán persze nem akarná, hogy meglincseljék és mártírrá tegyék az ellenséget: ő börtönbe akarja csukni mint köztörvényes bűnözőt, ahogy ezt most már nap mint nap nyíltan tudtára adja mindenkinek.)

A vezérből buzgó kiapadhatatlan gyűlöletforrás az évek során folyammá duzzadt a jobboldali sajtónak nevezett propagandagépezet jóvoltából, s mára tengerként borítja el a magyar közvéleményt a valóban létező súlyos válság(ok), s az ennek nyomán extrémitásig fokozott katasztrófahangulat közegében. A bűnbakkal szembeni indulat, harag és gyűlölet mára a józanabbak közt is eluralkodott. Az értelmiségben, immár a balliberális oldalon is. Az elmúlt napok valóban szörnyű és megalázó miniszterelnök-kereső tragikomédiája után sokan már saját pártjában is szurokba-tollba forgatnák az egykor ünnepelt és rajongott - még egy hete is felállva, vastapssal jutalmazott - Gyurcsányt, és kilöknék a Kossuth térre (legalább képletesen). A végső elkeseredés szülte pártbéli indulat persze érthető. Még csak nem is amorális - csak csúnya, irracionális, mi több: irreális. És természetesen önsorsrontó, a jelen helyzetben önpusztító.

Mert nézzük csupán ezt az egyetlen mozzanatot: az MSZP meg az SZDSZ közös miniszterelnök-jelölt állító vállalkozását - illetve ennek rettentő kudarcát. (Midőn e sorokat írom, utolsó szalmaszálként Bajnai Gordon úszik az immár szörnyen zavaros víz felszínén.) Az MSZP-t eluraló indulat szerint Gyurcsány ezt is "elkúrta", ezt is felelőtlenül, előkészítetlenül, impotens módon kezdte és intézte el, végképp tönkre téve, megalázva saját pártját.

Ám tegyük fel, hogy megpróbálja gondosan és alaposan előkészíteni a miniszterelnök-váltást. Mindent előre egyeztetve a párt elnökségével, a frakcióval, az SZDSZ-szel s a lehetséges utódjelöltekkel. Diszkréten, csak akkor lépve a nyilvánosság elé, mikor már minden "le van zsírozva".

Komolyan gondolhatja ezt bárki?

Hisz arról a pártról beszélünk, amelyről minden úgynevezett "elemzés" efféle mondatokkal indul a sajtóban: "az elnökség egyik meghatározó tagja szerint", "a frakció mértékadó köreiből származó információk alapján" stb. Ahol most is félóránként jöttek ki a hírek a zárt elnökségi ülésről, hogy mit javasolt épp Gyurcsány, hogyan viszonyult ehhez, továbbá X és Y jelölthöz a grémium egyik, illetve másik fele. Továbbá arról az SZDSZ-ről beszélünk, amelynek a vezérkara (ha van ilyen egyáltalán e kettéhasadt pártmaradékban) még csak egy szobába sem volt hajlandó leülni a szocikkal, ezzel is demonstrálván a maga csorbíthatatlan szuverenitását. Ebből a fölállásból nem is következhetett más, mint egymásnak üzengetés a nyilvánosság közbeiktatásával, kontra és rekontra, töketlenkedés, lebőgés - szóval az a szörnyű blamázs, amit láthattunk.

E mögött az impotencia mögött azonban egy sokkal súlyosabb helyzet áll: az MSZP és az SZDSZ inkompatibilitása. Ez a két párt képtelen és alkalmatlan arra az együttműködésre, amelyre pedig mindkettejüknek - s az országnak is - szüksége volna. Nem csupán történelmi, szociológiai és ideológiai - ha tetszik múltbeli - okokból. Hanem mai pártpolitikai státusuk és karakterük okán.

Az egyik egy kis liberális rétegpárt, ideológiai párt. A másik egy nagy baloldali néppárt. Az egyik a parlamentben maradásért küzd foggal-körömmel; célja a bűvös öt százalék; a célcsoportjai különféle kisebbségek: a reformlázban égő balliberális értelmiség, emberjogi aktivisták, zöldek, melegek stb. Nekik nem kell, nem szabad törődniük a társadalom nagy tömegeivel, a bérből és fizetésből élőkkel, a nyugdíjasokkal s hasonlókkal. Az ő jelöltjük olyan lehet, aki a szűk bázisuknak megfelel, akiktől a maguk öt százalékát remélhetik. A jelen válság s az azt kísérő szakértői és értelmiségi pszichózis idején: Surányi, Békesi és Bokros.

Akik támogatása egy olyan baloldali néppárt számára, mint az MSZP (főleg a jelen társadalmi-politikai szituációban) majdnem öngyilkossággal ér föl. Mert annak a brutális megszorításnak és reformrohamnak a támogatása, amit ők ígérnek, az a maradék szavazóbázisuk jó részét is elriasztaná. A már így is kinéző katasztrofális vereség helyett megsemmisítő vereséget okozna.

Az egykori állampárt és a volt szamizdatos ellenzék utódait valójában az Antall-vezette MDF-fel szembeni revansvágy, illetve fóbia hozta össze 1990 után. '92-ben a felnagyított Csurka-veszély adta az okot-ürügyet az őket összeboronáló Chartához. '94 és '98 között valójában azért tudtak együtt kormányozni, mert az MSZP-nek magában is megvolt a többsége. A 2002 és 2006 között olyan - máig ható! - súlyos következménye volt az összeférhetetlenségnek, mint az államfőválasztás kudarca. Akkor Gyurcsány még össze tudta kötni a szakadó szövetséget, és még egyszer győzelemre vitte a két pártot. A 2006 utáni kormányzás azonban már a reformokkal s az egymással való reménytelen kínlódás jegyében telt. (Az egyéb tényezőket most figyelmen kívül hagyom.) Az összeférhetetlenség miatt volt szükségszerű a koalíciós szakítás - és a mostani miniszterelnök-jelölés gyászos kudarca is.

Ezt már csak a sírból lehetne visszahozni.

De mégis meg kellene próbálni. Mert most nem egy parlamentáris, konzervatív jobboldalt kellene megverni, mint 1994-ben, hanem egy olyan erő elsöprő győzelmét kellene mérsékelni, mint amilyen az - általam már sokszor leírt - orbáni Fidesz. Ha a mostani szégyenteljes kudarc rövid úton előrehozott választásokhoz vezet, akkor ez a győzelem lavinaszerű lesz.

Nemcsak a szóban forgó két pártot söpri el. Ha ezt nem fogják föl - e pillanatban és konkrétan: ha az SZDSZ ellöki az utolsó szalmaszálat is -, akkor megérdemlik a sorsukat, akkor megérdemli a sorsát.

Ők igen - az ország nem.
 
C-PRESS - Népszava Online
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
  • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
    Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
  • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
    Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
  • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
    Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
  • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
    Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
  • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
    Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek