Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Nincs cigánybűnözés, csak kirekesztés"
2009-03-30 08:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Nincs cigánybűnözés, csak kirekesztés"Gönczöl Katalin kriminológus szerint nincs cigánybűnözés Magyarországon, ám van egy szegény, kirekesztett réteg, amelyben nő a feszültség és az erőszakosság. A reakció velük szemben olyan mértékű, hogy az már a demokratikus társadalmi működést veszélyezteti. A megoldás egy társadalmi stratégia lenne.

 

 

 

 

Az elmúlt hetek eseményei – a miskolci rendőrkapitány nyilatkozata, illetve a veszprémi késelés – nyomán a közvéleményben ismét lendületet kapott a „romabűnözés” emlegetése. Mint az FN-nek Gönczöl Katalin kriminológus kifejtette, 1990-ig volt Magyarországon cigánybűnözés, azóta azonban „a jogállam színvak, amikor ítélkezik”. A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy a bűnelkövetők etnikumáról nincsenek statisztikák, nyilvántartások.

„Magyarországon a cigánykérdés elsősorban olyan társadalmi probléma, amelyről őszintén kellene beszélni” – fogalmazott Gönczöl Katalin, hangsúlyozva, hogy az elmúlt időszak tragikus eseményei (Olaszliszkától a veszprémi késelésig) nem cigánykérdés. „Ez legtöbbször a társadalmi kirekesztődéshez, szegregációhoz kapcsolódik, és nem valamilyen etnikumhoz” – emelte ki a kriminológus.

Veszélyben a demokratikus működés?

 

Gönczöl Katalin lapunknak elmondta: ha egy társadalomban erősen érezhető a szegregáció és kirekesztődés hatása, akkor az bűngerjesztő tényező. Ez azonban nem a cigányság sajátja, hanem egy olyan rétegé, amely a szociális és társadalmi helyzete miatt kirekesztettnek érzi magát.

„Ez súlyosabb tényező, mint a mélyszegénység, hiszen már az állampolgári lét is kétségessé válik. Ez a szegénység súlyos állapota. Ebben a helyzetben a társadalmi kötődés is nagyon meglazul. A pozitív kötődések hiánya miatt nem ritka az antiszociális, agresszív viselkedés. Minderre a másik oldalon is erőszakos a reakció. Mindez pedig már a demokratikus társadalmi működést is veszélyeztetheti” – fogalmazott Gönczöl Katalin.

A kriminológus elmondta, hogy az Európa Tanács 1998-as ajánlása alapján minden országnak stratégiát kellene kidolgoznia a kirekesztettség csökkentésére. „A cselekvési programnak szociális, oktatási, kulturális és egészségügyi elemeket egyszerre kell tartalmaznia. Ennek elkészítése és végrehajtása természetesen nem egy tárca feladata” – hangsúlyozta Gönczöl Katalin.

 

"Nincs cigánybűnözés, csak kirekesztés" 

 

Nem csak a romák szegények

Lapunk kérdésére, hogy ebben a rétegben a romák felülreprezentáltak-e, Gönczöl Katalin elmondta, hogy mindez nem cigánykérdés. „Van egy réteg, amelyhez a rendszerváltás vesztesei tartoznak, akik az 1990-es években elveszítették a munkájukat. Felnőtt egy olyan generáció, amely már nem látta rendszeresen munkába járni a szüleit. De ez nem csak a romákra nézve igaz. Időközben egyébként maga a roma társadalom is rétegződött. Vannak közöttük gazdagok, értelmiségiek, középosztálybeliek” – fogalmazott a szakértő.

Ferge Zsuzsa szociológus gyermekszegénységet vizsgáló kutatását idézve Gönczöl Katalin elmondta: nem igaz, hogy a szegénység és a kirekesztődés azonos a romaproblémával, hiszen a társadalom legszegényebb harmadának „mindössze” 20 százaléka cigány. „Az azonban igaz, hogy minél szegényebb egy csoport, annál magasabb a romák hányada: a perifériára szorult utolsó tizednek például már a fele” – idézte a gyermekszegénységi tanulmány adatait a kriminológus.

Jobban kéne ellenőrizni a romaprogramokat

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy friss tanulmánya szintén a kérdés kockázataira hívja fel a figyelmet. Mint jelentésükben megállapítják, a leghátrányosabb helyzetű térségeknek, településeknek, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű csoportoknak címzett, leggyakrabban pályázati formában elnyerhető támogatások nem jutnak el a roma népesség legrászorultabb csoportjaihoz, illetve kellő komplexitás híján nem fogják a helyzetüket érdemben javítani.

A helyzet megoldására az ÁSZ javaslata szerint független kutatók bevonásával értékelni kell a hátrányos helyzetű rétegek támogatását célzó programok megvalósulását, illetve komplex programokat kell indítani a roma népesség leghátrányosabb csoportjai helyzetének javítására, méghozzá azok többdimenziós jellegét figyelembe vevő, célzott támogatással.

Az ÁSZ javasolja annak lehetővé tételét is, hogy a különböző programokban érintett roma személyekről hivatalosan adatokat lehessen gyűjteni az adatvédelmi normák figyelembevételével.

Komplex program kell

Az ÁSZ idézett jelentése megállapítja, hogy a magyarországi cigányság helyzetének javítására és felemelkedésére fordított támogatások a rendszerváltás óta megsokszorozódtak, a támogatási rendszer, a támogatási programok egyre komplexebbé váltak. Ezzel a változással azonban nem tartott lépést a támogatások tervezésének, végrehajtásának, monitoringjának a rendszere.

A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről szóló országgyűlési határozat az antidiszkriminációt és a kultúrát jelölte meg olyan területként, ahol lehetőség van arra, hogy az egyes intézkedésekben a romák, mint önálló célcsoport kerüljenek meghatározásra. Ám azt is rögzítette, hogy az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és az egészségügy területén a szociális és területi szempontok alapján indokolt a feladatokat megfogalmazni.

Ez a megközelítés azonban a gyakorlatban azért veszélyes az ÁSZ szerint, mert ha egy támogatás célcsoportja tágan van meghatározva, akkor a támogatáshoz való hozzáférésben a célcsoport viszonylag előnyös helyzetű tagjai kiszorítják a célcsoport hátrányosabb helyzetben lévőket. „További probléma, hogy a roma népesség leghátrányosabb csoportjai bizonyos támogatásokat kiegészítő szolgáltatások nélkül nem tudnak igénybe venni, következésképpen számukra általában csak a hátrányaik összetettségét figyelembe vevő komplex programok kínálnak megoldást” – hangsúlyozza az ÁSZ jelentése.

120 milliárd támogatás

A cigányság helyzetének javítására fordított források jórészt ma is csak becsléssel állapíthatók meg. A kormányok a cigányság integrációjára a becsült adatok szerint 1996 és 2006 között összesen mintegy 120 milliárd forintot fordítottak. (Ezek az összegek nem tartalmazzák azokat a támogatásokat – például családi pótlék, szociális segélyek – amelyekben a cigány lakosság az általános feltételek szerint részesült) – írja az ÁSZ.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek