Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Katona Gyula: a Cserepesen a romák helyzete nem megoldott
2009-03-25 13:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Katona Gyula: a Cserepesen a romák helyzete nem megoldottSzeged - Katona Gyulánál kevesebb ismertebb ember él Móravároson. Nem is csoda, hiszen a hetvenhez közelítő férfi több mint harminc éve képviseli a választókerületet. Öreg Ladával városőrködik.

 

 

 

Az átkosban a Hazafias Népfront titkáraként felügyelte, a rendszerváltozás után önkormányzati képviselőként intézi Móraváros ügyes-bajos dolgait. Gyula bácsi a mai napig minden héten tart fogadóórát és egy öreg Ladával városőri feladatokat is ellát.

A hatvankilencedik életévét taposó Katona Gyula 1977 óta képviseli a móravárosi városrészt, de vehemenciája, lendülete nem kopott az évek múlásával. Minden héten plakátokat nyomtat, hogy aztán saját kezűleg tűzze ki azokat a kisboltok előtt és a tereken, hogy a körzetben lakók időben megtudják, mikor és hol tartja az éppen soros fogadóóráját. Gyula bácsit persze nemcsak a hivatalos panaszos időpontokban lehet felkeresni, mobilját éjjel-nappal bekapcsolva tartja, hogy mindig elérhető legyen. Gyakran pattan kerékpárra, hogy tegyen egy kört a Cserepes sor vagy éppen a Kolozsvári tér környékén, és a városőrség Ladájában is látni, ahogy az utcákon araszolgatva felügyelik a rendet. Szeged legrégebben hivatalban lévő önkormányzati képviselője sokáig ellenállt a politika csábításának, de aztán csak beadta a derekát.

- A fémipari szövetkezetnél dolgoztam, ahol szociális brigádvezetőként is tevékenykedtem, de ennél jobban nem akartam belefolyni a politikába. Többször is megkerestek, hogy ugyan lépjek már be az MSZMP-be. Mindannyiszor nemet mondtam, míg végül csak tagja lettem a Hazafias Népfront móravárosi szervezetének. Kéthetente tartottunk bizottsági üléseket az akkori „hatszázas" szakmunkás iskolában. Nem sok értelmét láttam a gyűléseknek, egyszer fel is szólaltam, hogy nem fogok ide járni csak azért, hogy beszélgessünk – elevenítette fel a kor sajátos politikai állapotát.

Gyula bácsi a fecsegés helyett a tettek mezejére lépett: a lakosság bevonásával társadalmi munkával elkezdték Móraváros víz- és gázvezetékrendszerének kiépítését, a salakos utak feltöltését. A kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy városi tanácstagnak és népfronti titkárnak jelölték. Mindkét tisztségre megválasztották, a rendszerváltásig folyamatosan be is töltötte azokat. Az első szabad választási ciklusnál is biztatták a móravárosiak, hogy ne hagyjon fel a politikával. Függetlenként, az MDF támogatásával mérettette meg magát. Bejutott a városi képviselő-testületbe, amelynek azóta is megszakítás nélkül tagja. Az MDF-fel már a rendszerváltás első évében szakított, mert a város csatornamű-társulatának elnökeként nem értett egyet azzal, hogy francia kézbe került a szegedi vízszolgáltatás.

A legutóbbi választási ciklusig független maradt, ekkor csatlakozott az MSZP-frakcióhoz. A választók eddig nem kérdőjelezték meg képviselőségét, 70-80 százalékos többséggel nyert a választásokon, pedig legutóbb nyolcan is jelöltették magukat a körzetében. Büszke rá, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött Móraváros: sorra aszfaltozták le az utcákat, játszótereket kapott a kerület, megépült a Vadaspark Lakópark, áruházak költöztek a városrészbe, és manapság már több körforgalom segíti a közlekedést.

Gyula bácsi tudja, hogy a választópolgárok bizalma ellenére a körzetében sem minden rózsaszínű. A Cserepes sori piac és az ott lakó roma családok helyzete még mindig megoldásra vár, és az iskolabezárások sem kerülték el Móravárost.

 

Katona Gyula: a Cserepesen a romák helyzete nem megoldott

Katona Gyula a rendszerváltozás környékén szervezte meg a móravárosi városőrséget  

 

- Hiszem, hogy a piacra szükségük van az embereknek, sok család rászorul az olcsóbb termékekre. A felújítást nem lehet sokáig halogatni, mint ahogyan a Cserepes sori roma családok helyzetét is meg kell oldani, mert jó néhány família lehetetlen körülmények között él. A Kolozsvári téri iskola megszűnésekor egyetlen kérésem volt: továbbra is oktatási célokat szolgáljon az intézmény. A Waldorf-iskola ide költöztetésével ez meg is valósult - magyarázta a képviselő.

A környéken élő romákkal is jól kijön, azt mondja, ért a nyelvükön. Régebben megfenyegették, hogy Molotov-koktélt dobnak az udvarába, de nem vette komolyan. Vallja, a kölcsönös tisztelet sokat segíthet a problémák megoldásában. Gyula bácsi fontosnak tartja a folyamatos kommunikációt a lakosokkal, ezért megtanult internetezni, és elektronikus leveleket is küld és fogad. Minden hétfőn fogadóórát tart, hol a Somogyi fiókkönyvtárában, hol a Waldorf-iskolában, hol pedig a katolikus közösségi házban beszélget a móravárosiakkal. Mint mondja, egyáltalán nem unja a képviselőséget, és a következő ciklusnak is szeretne nekivágni.

Ladával járőröznek

Katona Gyula a rendszerváltozás környékén szervezte meg a móravárosi városőrséget. A közterület-felügyelettől 200 ezer forintért vásároltak egy Ladát, amit a mai napig használnak. A kis csapat 10 fővel látja el a járőrszolgálatot, Gyula bácsi maga is rendszeresen kint van az utcán. A statisztikák szerint azóta kevesebb a városrészben a betörés és az autófeltörés.

 

C-PRESS - delmagyar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek