Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem rosszabb a romák helyzete
2009-03-25 08:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem rosszabb a romák helyzeteA magyarországi romák helyzete nem rosszabb, mint Szlovákiában vagy Romániában, de a gyűlöletbeszéd fellángolásával kitűnik Magyarország - írta hétfőn a Libération című francia napilap.

 

 

 

A magyarországi romák felemelik a fejüket című helyszíni tudósításában a baloldali újság kiemeli: először fordult elő, hogy nem a Budapesten élők, hanem a vidéki romák demonstráltak a rasszizmus ellen. A több száz fős békés megmozduláson ugyanakkor nem voltak sokan, mert féltek elmenni, miután fenyegetéseket kaptak - idézi a lap Farkas Ildikót, a jelentős rendőri biztosítással lezajlott megmozdulás egyik szervezőjét.

A Libération rámutat, hogy amióta több támadás is érte a közösséget, a romák meg vannak arról győződve, hogy cigányüldözés kezdődött Magyarországon. A lap megemlíti, hogy az elmúlt évben 16 Molotov-koktélos és egyéb támadást hajtottak végre romák ellen, és külön kitér a tatárszentgyörgyi gyilkosságra is, amikor egy apát és gyermekét összesen 17 lövéssel öltek meg, de a helyi rendőrség majd egy napig kitartott amellett, hogy az áldozatok a fűtőberendezés meghibásodása miatt keletkezett tűz miatt vesztették életüket.

A cikkíró Florence La Bruyere hangsúlyozza: sokan úgy gondolják, hogy a tatárszentgyörgyi bűntény egy másik tragikus esemény, a népszerű veszprémi csapat román kézilabdása leszúrásának megtorlása volt. A rendőrség, amely általában csak a gyanúsítottak nevének kezdőbetűit szokta közzétenni, Marian Cozma halálát követően a két gyanúsított teljes - roma szármázására utaló - nevét közölte.

Ezt követően "egy szélsőjobboldali lap az írta: a cigányok állatok", internetes oldalakon pedig ezrek fejezték ki gyűlöletüket irántuk - emlékezetet a Libération.

A lap idézi Weyer Balázst, az Origo internetes portál főszerkesztőjét, aki elmondta: miután a néhány óra alatt a hírhez érkezett 10 ezer bejegyzés 99 százaléka szélsőséges indulatokkal volt tele, a szerkesztőség úgy döntött, beszünteti a kommentálási lehetőséget. "A romák helyzete nem rosszabb, mint Szlovákiában vagy Romániában, de Magyarországon a gyűlöletbeszéd fellángolásával tűnik ki" - fogalmaz a lap, s utal arra, hogy tavaly augusztusban az Európa Tanács elítélte a romák elleni magyarországi beszédmódot, amely "ahhoz hasonlatos, amit az 1930-as és 40-es években a fasiszták és a nácik használtak".

Bíró András polgárjogi aktivista a politika felelősségére hívta fel a figyelmet a lapban.

Véleménye szerint "a baloldal messze nem kifogástalan, de a jobboldal évek óta azt sulykolja, hogy a magyarok áldozatok, hogy mindenhol, kívülről-belülről ellenség veszi őket körül, s ez a történelmi üres szólam a harmincas évek sovinizmusát idézi".

A Libération szerint "Magyarországra emellett a cigányok genetikailag meghatározott bűnözői hajlamára utaló cigánybűnözés fogalmát megalkotó szélsőjobboldali Jobbik térnyerése is jellemző, amely párt nincs ugyan jelen a parlamentben, de több városban is a konzervatív Fidesz szövetségese".

A Jobbik létrehozta a félkatonai Magyar Gárdát is, amely a kisebb falvakban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a "magyarok megnyugtatására" szervezett felvonulásaival
- emlékeztet a lap.Hozzáteszi: ezekben a falvakban elsősorban nyugdíjasok és cigányok élnek, s ez utóbbiak által elkövetett tyúk- és az uborkalopás mindennapos eseménynek számít.

 

C-PRESS - ma.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek