Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Etnikai összecsapásoktól tartanak a romák
2009-03-25 08:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Etnikai összecsapásoktól tartanak a romákMély aggodalmát fejezte ki a roma közösség tagjai ellen "Magyarországon és más európai uniós tagállamokban" a közelmúltban elkövetett támadások miatt Vladimír Spidla, az Európai Bizottság esélyegyenlőségi felelőse.

 

 

 

Brüsszelben kiadott nyilatkozatában a cseh biztos úgy vélekedett, hogy "a jelek szerint bizonyos tagországokban a romák szervezett rasszista erőszak célpontjaivá váltak". Hozzátette, hogy ezt az erőszakot "politikai populizmus, gyűlöletbeszéd és eltúlzott médiakampány" táplálja. "Néhány esetben a romákat tették bűnbakká szélesebb társadalmi problémákért" - áll a nyilatkozatban.

Spidla hozzátette, hogy európai biztosként nem tisztje kommentálni egyes esetek részleteit, és az ügyekben a szokásos jogi eljárásokat kell lefolytatni. Az Európai Bizottság elítéli a romák elleni erőszakot, és felszólítja a tagállamok hatóságait, hogy garantálják mindenki személyes biztonságát - emelte ki a biztos.

 

Emlékeztetett arra: az Európai Unió legfőbb értelme, hogy a kontinens túljusson azokon a problémákon, amelyek évszázadokon át jellemezték történelmét, beleértve a rasszista gyűlölködést és a pogromokat is. Az EU kiáll minden férfi, nő és gyermek azon joga mellett, hogy megkülönböztetés nélküli, szabad életet éljen. Az unió mindig is a toleranciát hirdette és azt a gazdagságot, amelyet a sokféleség jelent társadalmaiban. Az EU kiáll a társadalmi szolidaritás, a demokrácia, a jog uralma mellett, a diszkrimináció minden formája ellen - húzta alá az uniós felelős.

"Nem hunyhatunk szemet azon valós problémák előtt, amelyek a romákat sújtják sok európai országban" - szögezte le Spidla. Tényként említette a súlyos szegénységet, társadalmi kizártságot, a rendszeres foglalkoztatás hiányát, az alacsony oktatási részvételt. Hozzátette, hogy ezek a problémák az EU és tagországainak célzott, "kulturálisan érzékeny" cselekvésével oldhatók meg.

A romák több mint 700 éve szerves részei az európai kultúrának és civilizációnak, és teljes jogú helyhez van joguk a nyitott és mindenki bevonására törekvő társadalmakban. A cigányok kizárása elleni fellépéssel az EU küzd a romákat sújtó erőszak és káros beidegződések gyökerei ellen is, és ebből a harcból az Európai Bizottság is kiveszi a részét. Az EU-nak a tagállamokkal és a társadalom összes szereplőjével együtt eleget kell tennie vállalt kötelezettségeinek - szólított fel Spidla.

***


"Nem lehet a politika játékszere a cigány-magyar viszony" jelszóval összefogásra szólítja fel a Lungo Drom azokat az állampolgárokat, akik átérzik a helyzet súlyosságát és tenni akarnak a békés együttélésért.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke úgy fogalmazott: átérzik a magyar társadalomban egyre erőteljesebben megnyilvánuló feszültséget, naponta szembesülnek azokkal a sokkoló hírekkel, amelyek a cigány-magyar együttélés ellehetetlenülésével fenyegetnek. Ezért nem várhatják tétlenül, amíg etnikai összecsapásokba torkollik a helyzet.

A roma politikus azt írta: a magyar cigányság a rendszerváltás legnagyobb vesztesei közé tartozik, náluk a legsúlyosabb a munkanélküliség, a nyomor és a kétségbeesés, az egyre mélyülő világválság még reménytelenebb szegénységbe taszíthatja a romákat.

"Azt akarjuk, hogy a törvény védje meg az ország polgárait, úgy a magyarokat, mint a cigányokat, a bűnöző kapja meg azt a büntetést, amit érdemel, akár cigány, akár magyar. Azt akarjuk, hogy a törvények szavatolják az ország nyugalmát, minden eszközzel akadályozzák meg, hogy a mélyülő válság cigány-magyar konfliktusba torkolljon" - fogalmazott Farkas Flórián. Megjegyezte, nem akarják, hogy bűnbakként kezeljék a romákat. Ezért szólítják fel azokat a magyar állampolgárokat, akik átérzik a helyzet súlyosságát és tenni akarnak azért, hogy közös hazánkban együtt élhessenek romák és nem romák, ugyanis "egy a hazánk, egy a sorsunk" - zárta közleményét a Lungo Drom elnöke.

 

C-PRESS - privatbankar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek