Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Daróczi: Nem sok a romákra fordított pénz
2009-03-23 09:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Daróczi: Nem sok a romákra fordított pénzJanuár eleje óta tölti be a roma hallgatókat segítő Romaversitas Alapítvány igazgatói posztját Daróczi Gábor, az oktatási minisztérium volt romaügyi biztosa. Úgy véli, a cigány diákok jövője még az óvodában eldől, ám ma már jóval több esélyük van diplomát szerezni, mint tíz-tizenöt éve. Az [origo] interjúja.

 

 

 

 

Ellentmondó adatok láttak napvilágot az utóbbi években arról, hogy hány roma származású fiatal tanul a felsőoktatásban. Egyáltalán, számon lehet tartani ezt, hiszen jó pár éve tilos a tanulók etnikai hovatartozásának nyilvántartása.

Nincsen korrekt válasz arra, hogy vajon hány roma tanul a felsőoktatásban – ez egy bonyolult kérdés, hiszen ki a roma, ki és hogyan tartja számon? Az biztos, hogy aki hozzánk jár, az romának vallja magát, a környezete is romának tartja őt. Egyes kutatásokban régen még használtak egy harmadikat is. Azt tekintették romának, aki úgynevezett cigány életmódot folytatott. Ez már akkor is sok vitát váltott ki, és szerencsére ma már senki nem használja. Nálunk tényleg minden hallgató roma – ezt azonban azok  az alapítványok nem mondhatják teljes bizonyossággal, ahol nincs személyes kapcsolat a diákokkal, csak papíron pályáznak.  Az biztos, hogy az össztársadalmi arányokhoz képest még mindig nagyon kevés a roma hallgató - az összes hallgatónak egy-két százaléka, ahogy a teljes roma közösségen belül is mélyen egy százalék alatti az egyetemet, főiskolát végzettek, végzők aránya.

A Romaversitas Alapítvány már több mint tíz éve segíti a felsőoktatásban tanuló romákat. Milyen eredményeket értek el az elmúlt évtizedben?

Az alapítvány viszonylag kevés hallgatóval foglalkozik, évről évre körülbelül ötven diákot tudunk segíteni. Ennek részben anyagi oka van, hiszen több fiatalnak nem tudnánk ösztöndíjat és képzéseket biztosítani, ugyanakkor ez a létszám teszi lehetővé azt, hogy minden egyes hallgatóval személyesen tudjuk tartani a kapcsolatot. Ez a rendszer attól működik, hogy például mindenkiről tudjuk, mikor milyen vizsgái vannak, hogyan sikerültek, milyen konfliktusok érték, és általában hogyan érzi magát.

 

Hogyan kerülhetnek be a programba a hallgatók?

A roma származáson és a nappali tagozati hallgatói státuszon kívül két lezárt egyetemi vagy főiskolai félév a feltétel, erről az indexmásolatokat be is kérjük. Az ösztöndíjat tanulmányi eredményhez kötjük, azaz elképzelhető, hogy valaki a harmincezer forintos ösztöndíjat néhány ezerrel feljebb tudja tornázni. Viszont  olyan is előfordulhat, hogy valaki ösztöndíjat nem kap tőlünk, de az összes egyéb szolgáltatást – nyelviskolát, ECDL-tanfolyamot, a szabadegyetemi hétvégéket, közösségfejlesztést, nyári táborokat, tutort, mentort, felkészítő tanárt, pszichológust – ugyanúgy igénybe veheti. Évente körülbelül tíz-tizenöt hely üresedik meg, ezekre általában nyolc-tízszeres a túljelentkezés.

Így pont az elsős roma hallgatók maradnak ki, akiknek talán a legnagyobb szükségük lenne a támogatásra.

Erről folyamatos szakmai vita zajlik az alapítványon belül: biztosan vannak olyanok, akik nem morzsolódnának le az első vagy második szemeszterben, ha ott lennénk mellettük. Viszont szeretnénk azt, hogy ezt a költséges programot – fejenként ötszázezer forint egy tanév – azoknak tudnánk biztosítani, akik már bizonyítottak az egyetemen vagy főiskolán. Ez egy örök dilemma, amin reményeink szerint egy EU-s forrásból finanszírozott pályázat segít majd. Reményeink szerint  rövid időn belül a Romaversitashoz hasonló láthatatlan kollégiumból még legalább kettő lesz az országban. Amennyiben mi is nyerünk majd ezen a kiíráson, lehet erőnk, kapacitásunk ahhoz, hogy az elsős hallgatókkal is foglalkozzunk, sőt az igazi vágyam az, hogy a harmadikos-negyedikes középiskolásokkal is foglalkozni tudjunk.

Mennyire igaz, hogy a romák hallgatók rendszerint nem a piacképes szakokra jelentkeznek? 

 

Daróczi: Nem sok a romákra fordított pénz

 

Nemrég az egyik kurátorunk végzett egy összesítést: az alapítvány eddigi összes hallgatója több mint hetvenféle szakra járt. Persze az továbbra is igaz, hogy aki mély szegénységből jön, és az első értelmiségi lesz a családjában – vagy sok esetben a falujában –, azoknak sokkal kisebb esélyük van bejutni az elitegyetemekre, és persze bent maradni is nehezebb, hiszen ez komoly anyagi terhet jelent. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy ennek a generációnak már sokkal könnyebb dolga van, mint az én generációmnak volt annak idején: egy kicsivel könnyebb az egyetemig vezető út, mint az én időmben volt. A harmincas évei közepén járó diplomás romáknak a döntő többsége munka mellett, család mellett szerezte meg a diplomáját. A mi diákjainknak valamiért ilyen nehézségekkel már nem kell szembenézniük. 

Az egyetemig azért hosszú az út – a romák jelentős része lemorzsolódik általános- vagy középiskolás korában. Ön szerint ez ellen mit lehetne tenni?

Mindennek az alapja az óvoda. Magyarország furcsa helyzetben van, miközben a nem roma lakosság száma folyamatosan csökken, addig a romáké sokkal lassabban ugyan, , mint eddig, de nő. Míg sok helyen óvodákat zárnak be, mert nincs elég gyerek, addig a romák által sűrűn lakott településeken nincs elég óvodai férőhely. Ha meg lehet oldani, hogy minden roma gyerek három évet járjon egy jó óvodába, majd nem szegregáló általános iskolába kerüljön, akkor esélye van arra, hogy bejusson egy érettségit adó középiskolába. A cigány gyerekeknél a választóvonal szemmel láthatóan az általános- és az érettségit adó középiskola között húzódik: ha valóban egy jó általános iskolába jár, és  nem minősítik enyhe fokban  értelmi fogyatékosnak, és ahol a többi intézményhez képest nem alacsonyabb a szaktanárok száma, akkor bejuthat középiskolába, onnan pedig egyetemre, főiskolára. Ez utóbbi persze annak is köszönhető, hogy az elmúlt években – különösen az érettségi-felvételi rendszer átalakítása miatt - könnyebbé vált a bejutás a felsőoktatási intézményekbe.

 

C-PRESS - origo.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek