Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"A magyarországi cigányok nagyon békések"
2009-03-20 10:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"A magyarországi cigányok nagyon békések"Rasszizmusról sok szemszögből - Vádak kereszttüzében a magyar társadalom címmel tartott vitát a Deák Ferenc Közéleti Klub a Budapesti Evangélikus Gimnázium dísztermében.

 

 

 

 

A rendezvény moderátora Szakács Árpád, az Optimum Intézet stratégiai igazgatója volt, vitapartnerei pedig Debreczeni József közíró, Ladányi János, szociológus, a Corvinus Egyetem tanára, Papp László Tamás újságíró, és Póczik Szilveszter, a Kriminológiai Intézet történész-kriminológusa.

Nem szegénységi probléma

Debreczeni József a magyar társadalom legsúlyosabb problémájának nevezte a cigányság kérdését. Mint fogalmazott a demográfiai trendek abba az irányba mutatnak, hogy a jövőben még nehezebb lesz ezt az ügyet kezelni, hiszen Magyarországon egyes térségekben már most drámai a helyzet. Debreczeni túlzásnak tartja, ha polgárháborús helyzetről beszélnek, véleménye szerint etnikai konfliktusról van szó. Hozzátette azt is, kulturális probléma húzódik a romák és nem romák között, amit nem lehet leegyszerűsíteni a szegénység kérdésére.

„A politikai és az állam abszolút nem kezeli helyén a kérdést” – jelentette ki a közíró, kiemelve: nemzeti konszenzusra és komoly mértékű önkorlátozásra lenne szükség a politikai pártok részéről, a többségi társadalom részéről pedig sokkal több türelemre és még több önfeláldozásra. Véleménye szerint az értelmiség és a politikusok egy része rendkívül egyoldalúan és hamisan mutatja be a cigányság helyzetét, ugyanakkor a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, illetve a Jobbik tevékenységét is károsnak ítélte Debreczeni József.

Rasszista kórus

Póczik Szilveszter
, a Kriminológiai Intézet történész-kriminológusa a hazai rasszizmus létéről szólva úgy fogalmazott: valójában az sem tisztázott, mit is „adnak el nekünk” ezen kifejezés alatt. Mint mondta, jelenleg az antiszemitizmus mellett a bevándorlás-, az idegen-, a cigány, és a nőellenességet is belegyúrták ebbe a kifejezésbe. A kriminológus rámutatott: a társadalom alapvető problémáiról beszélő emberek gyakran kapják meg alaptalanul a rasszista bélyegzőt. Hozzátette: ez a megbélyegzés egy politikai „szögesbunkó”, ami az ellenfél lejáratására és a többségi társadalom elbizonytalanítására alkalmas.

Póczik ezzel kapcsolatosan arra is felhívta a figyelmet, a rasszizmus üzenete azzal a másodhatással jár, hogy a megbélyegzettekkel szemben mindent szabad. Véleménye szerint egyfajta „rasszizmus kórus” számára az a rasszista, aki nem az ők kölke, és emellett a védettek mondhatnak bármit, az nem számít rasszizmusnak. Mint mondta, az eltorzított beszédkultúrának köszönhetően nem lehet értelmes vitát folytatni alapvető kérdésekről Magyarországon.

A történész-kriminológus kitért arra is, egyes lapok rasszista gyilkosságokról írnak, miközben meg sincsenek a tettesek, eközben pedig az erdélyi és vajdasági magyarverések el sem érik a ezen újságok ingerküszöbét. Póczik Szilveszter a hazai cigánykérdéssel kapcsolatosan leszögezte: a magyar társadalom normális.

Békés a hazai roma társadalom?

A rendszerváltás után a békebeli időszak legsúlyosabb válságát szenvedte el Magyarország, tragikusan visszaesett a GDP, a hazai ipari- és mezőgazdasági termelés, és három év alatt hazánk elvesztette munkahelyeinek harmadát – hangsúlyozta Ladányi János szociológus, hozzáfűzve: ennek köszönhetően átalakul a szegénység jellege, létrejött a tartós mélyszegénység és a tartós munkanélküliség, ami ráadásul generációs átörökítéssel tetőzött. Mint mondta, ez nem cigányprobléma, hiszen 700-800 ezer ember érint, és ennek a rétegnek a harmada roma származású.

Ladányi János kutatásaira hivatkozva úgy fogalmazott, arra jött rá, hogy a magyarországi cigányok nagyon békések, azt azonban elismerte, hogy karakterisztikusan eltérő életmód alakult ki a romák és nem romák között. Véleménye szerint a magyar politikusok abban voltak érdekeltek, hogy a szőnyeg alá söpörjék a problémát. Mint mondta, ezt a társadalmi csoportot feladta a politika, és a gettósított területekről kivonult az állam, minden intézményével és a rendőrséggel együtt, és vadnyugati állapotok uralkodnak.

A magyar népesség 1/12-ét, és Magyarország területének 15 százalékát adta fel az állam” – figyelmeztetett a szociológus, amit hihetetlen veszélyes lépésnek minősített.

 

Nem tekintik bűncselekménynek

Papp László Tamás újságíró beszédében arra hívta fel a figyelmet, pontatlanul használják a rasszista kifejezést a véleményformáló körök. Minden rasszizmus előítélet, de nem minden előítélet rasszizmus – fűzte hozzá. Az újságíró megerősítve Póczik szavait, úgy fogalmazott, a magyar társadalom normális és konfliktuskerülő.

Véleménye szerint a roma társadalom egy része a lumpen mentalitás foglya, ugyanis nem tekintik bűncselekménynek tetteiket. Ahogy a nem romák sem a DVD másolást – jegyezte meg Papp László Tamás, kiemelve: a romák betöréseikkel, lopásaikkal interperszonális bűncselekményeket követnek el, ezért súlyosabb a megítélésük is. Az újságíró lényegi problémának nevezte azt is, hogy a cigányság körében rendkívül kevés a pozitív ellenpélda, ami némiképp enyhíthetné a bűnözés negatív képét.

 

C-PRESS - ma.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek