Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bemutatkoznak a magyarországi cigánytelepek
2009-03-19 08:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bemutatkoznak a magyarországi cigánytelepekA fotókat több európai nagyvárosban kiállították, itthon pedig most április végéig láthatóak.

 

 

 

 

 E "füstös képeket" most is levetítik Horváth M. Judit fotóriporter április végéig látogatható tárlatán, a fővárosi Mai Manó Házban, ám az alkotó félszáz, meseszerű témájú színes fotóval egészítette ki a kollekciót, tág teret nyitva az asszociációknak.

 

Horváth M. Judit hivatásszerűen 1985-től kezdett fényképezni. Eleinte szabadúszóként dolgozott különböző lapoknál. A rendszerváltástól az Amaro Drom romalap képszerkesztő-fotóriportere lett, 1994-ben pedig elnyerte a Sajtófotó-pályázat esszédíját. Szintén fotográfus férjével együtt bejárták a hazai cigánytelepeket és Más Világ címmel közös fotóalbumot jelentettek meg 1998-ban. Ez a drámai mondanivalójú, fekete-fehér képanyag még abban az esztendőben eljutott vándortárlat formájában a győri Mediawave kiállítására éppúgy, mint Budapesten a Vigadó Galériába. Külföldön a litvániai Kaunas után Bécs és Helsinki lett a bemutatók színhelye, tavalyelőtt pedig meghívták a lengyelországi Bielsko Bialába is. Most a magyar főváros szívében, a Mai Manó Ház emeletén is ezeknek a "füstös képeknek" non-stop vetítése fogadja a belépőt a fotóriporter április 26-ig látható egyéni tárlatán.

 

Bemutatkoznak a magyarországi cigánytelepek 

 

Annál nagyobb a kiállításlátogató meglepetése, amikor a továbbiakban megtekinti a falakon függő félszáznyi színes képet. Csalóka látszat címmel az utóbbi évtized válogatott termését tárja az érdeklődők elé, ám ezekkel teljes fordulatot tett a szürke hétköznapok szociofotóinak riportsorozatától egy képzeletbeli mesevilág felé. Jung és Freud álomfejtéseiből idéz a képekhez mellékelt feliratokon,vagy Weöres Sándor bűbájos gyermekverseinek részleteit illeszti az "illusztrációkhoz", s észrevétlenül magával ragadja a nézőt is a realitás prózai talajáról a gyerekek szabadon szárnyaló fantáziájának varázslatos birodalmába, félszáznyi szebbnél-szebb kép erejéig. Ezek hol teljesen külön életet élnek, hol összetartoznak kisebb-nagyobb sorozatokban, egyesek meg éppen éles ellentétben állnak egymással.

 

A végső meghökkenés akkor következik, amikor a látványos kiállítás legutolsó termében, mindössze egyetlen üveglappal fedett fakazettában összezsúfolja valamennyi kellékét, amelyekből - hol drámaian, hol líraian, hol pedig humorosan - ezeket a "variációkat azonos témára" hallatlan invenció-készséggel és ötletgazdagsággal összehozta.

 

Alkotói módszeréről és a tárlatanyag létrejöttének körülményeiről többek között így vall:


- Származásomból, lelki alkatomból, nem utolsó sorban női mivoltomból adódik, hogy számomra a valóság és a mese szorosan összefonódik, a köztük levő szűk mezsgye átjárható. Könnyedén lépek át egyikből a másikba, és e kettős létállapotból fakadó bizonytalanságomból születnek képeim. A mágia, a valóság megváltoztatásának képessége a gyűjtögetéssel kezdődik. Tárgyaim körülvesznek, együtt élek velük akár hosszú évekig, személyes, furcsa kapcsolat alakul ki közöttünk, és egy napon, a fotográfia eszközeit használva, váratlanul és irányíthatatlanul megszületik a bennem élő kép. Fotóimon alakjaim fiktív életének reprezentációja köré saját, valós életem vágyait, elemeit szövöm.

- Hogyan viszonyul albumának olvasóihoz vagy kiállításainak nézőközönségéhez?


- A realitás kirekesztésével, egy alternatív világ megjelenítésével létrehozom akilépés illetve a belépés, a mással való azonosulás lehetőségét. Módot teremtek az idegenség megismerésére, betekintést az általam kreált, rám jellemző világba, azt remélve, hogy érzelmi asszociációkat, meglepetést és felismerést váltok ki azokból, akik kapcsolatba kerülnek a képeimmel. Két különböző világ létezik: a befogadó és a mű világa. Ez a kettős világ egymással szoros kapcsolatban áll. A befogadónak magával hozott ismeretei, érzetei, előítéletei vannak az adott művel kapcsolatban, amelyeket akaratlanul is beépít az éppen látott kép értelmezésébe. Dialógus jön létre a befogadó és a mű világa között. Ha nem lennének mesék, képzelőerőnk nem tudna kibontakozni kellőképpen. Saját valós világunkba lennénk bezárva, a mese azonban kulcsot kínál egy mélyebb megértéshez.

 

C-PRESS - atv.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek