Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Természetes úton
2009-03-18 18:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Természetes útonManapság sokan elfeledkeznek róla, de a magyarországi cigányság egy nem is olyan kis része "versenyképes" a gazdasági, kulturális és politika életben. De ez a "polgárosult", integrált rész mégsem elég széles ahhoz, hogy a cigány középosztály mértékadó tényező lehessen a mai magyar társadalomban.

 

 

 

Ezen változtatni kell. Racionális lehet "kvótás" megoldásokkal próbálkozni, de ez számomra (nem csak) erkölcsi megfontolásokból elfogadhatatlan.

 

Természetes úton is lehet segíteni a cigány középosztály kiszélesedését. Semmi újat nem mondok azzal, hogy ennek alapja az oktatás, amely a mélyszegénységben élő családok gyermekeit versenyképessé teszi a munkaerőpiacon. Ennek elősegítése jelentős anyagi áldozatot követel az adózó állampolgároktól, és természetesen "üzleti", politikai érdekeket is sért.

 

Sürgősen át kellene tekinteni, mennyi pénz jelenik meg az ország költségvetésében a különböző fejezetek alatt, amit elvileg a cigányságra

fordítunk, de gyakorlatilag másra fordul. Civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok sok-sok milliárdot "eltapsoltak" már az elmúlt években.

 

Ezért azt javaslom, hogy hozzunk létre egy átláthatóan működő alapot a szanaszét dobált pénzekből, amit szoros kormányzati felügyelet mellett egy fejlesztő ügynökség kezel. Ez a pénz az ügynökség irányításával, szakmai kompetenciáival, a tárcákkal, és az önkormányzatokkal együttműködve a szegénységben élő cigány családok emberhez méltó lakhelyhez és munkához jutását szolgálná. Ki kell építeni azt a felnőttképzési rendszert is, ami az érintettek munkaerő-piaci pozícióit folyamatosan javítja, és nem utolsósorban felkészít a helyi konfliktusok kezelésére. Ez utóbbi tanulási folyamatban persze a befogadó közösségek részvétele is szükséges. Gondoljunk például a cigánytelepek felszámolása kapcsán a falvakba, városokba "betelepülő" családok és az "őslakosok" közti együttélés (kommunikáció) elősegítésére.

 

Természetes úton

 

A telepfelszámolás folyamata elindult, de döcög, és rengeteg konfliktust generál, mert a programot lebonyolító szervezetek, többnyire nincsenek szakmailag felkészülve a feladatra, s időnként olyan jogvédők is bekapcsolódnak a munkába, akik nem ismerik a helyi viszonyokat. A betelepülő családok nem kapnak munkát, tehát kénytelenek az új otthont "felélni". Így életmódjuk sem változik a költözéssel.

 

A nyomorban élő családok életvitelében gyakorta megjelenik a bűnözés. És nemcsak a napi túlélést biztosító bűnözéssel kell számolni, hanem azzal is, hogy a kiemelkedésnek is ez az egyik lehetséges és rövid távon legkönnyebb útja. Gyakran nem is látszik más esély a jobb életre, tekintélyszerzésre.

 

Napjaink etnikai konfliktusainak is az az egyik forrása, hogy az "etnikai identitású" bűnöző szervezetek aktivitása elért egy bizonyos kritikus pontot. Persze nemcsak a szegények és a cigányok közösségeiből szerveződnek a bűnözök, de a többgenerációs nyomor és kilátástalanság kriminalizáló hatása nyilvánvaló. A folyamat megállíthatatlannak tűnik. Mindenesetre a huszonnegyedik órában vagyunk.

 

A rendőrség (és az igazságszolgáltatás) sincs a helyzet magaslatán, mert az "ügyek" átpolitizálódnak, s az illetékesek úgy viselkednek, mint ama három majom, melyek közül az egyik nem hall, a másik nem lát, a harmadik nem beszél.

 

A rendszerváltozást "levezénylő" politikai osztálynak mérhetetlen a felelőssége abban, hogy a magyar lakosság közel tíz százaléka kiesett a munkából és ennek a népességnek a közel egyharmada cigány. Esélyt sem kaptak arra, hogy dolgozhassanak. Mert az új, piacorientált gazdaságszerkezet szakképzett munkaerőt igényel, az állam pedig szinte semmit sem tett azért, hogy munkaerő-piaci értéküket növelni tudják. Sokan persze már elszoktak a rendszeres munkától, vagy meg sem ismerték. Meggyőződésem, hogy a devianciát nem a kultúra, hanem az élethelyzet magyarázza, ami persze vissza is hat az adott közösség kultúrájára.

 

A mélyszegénységben élő cigányság saját kulturális örökségét is csak töredékesen ismeri, csak a töredékeivel él, és erre építi fel a nyomor civilizációját, a túlélést biztosító léttechnikákat. Sokan bizony nincsenek abban a helyzetben, hogy a többségi társadalom normái szerint éljenek. (Lassan már a magyarság kulturális örökségével is hasonlóan állunk) A közoktatásra épülő, "követő", fejlesztő (integráló) tanulási folyamatok, tehetséggondozás, korrekciós felnőttképzés (szakképzés) és mediáció egyidejű alkalmazása a megoldás. Ez utóbbi azért lényeges, mert az előítéleteket csakis közösségi tereken, a helyi konfliktusok "kezelésével" lehet enyhíteni. Minden kistérségi központban, városokban, a főváros kerületeiben létre kell hozni azokat a multifunkcionális oktató-, képző-, és közművelődési központokat, amelyek anyagi, tárgyi és személyi feltételeik alapján alkalmasak erre a feladatra.

 

A szerző az Új rend és szabadság kormánybiztosa

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek