Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány sors az Avason
2009-03-16 09:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Image'A magyarok nélkül ez nem ment volna'
Én is az Avason lakom tíz éve, mert a lányaimat a falunkban nem tudtam olyan iskolába járatni, amilyenbe akartak, de... én cigánynak tartom magam, és nekem nem jobb attól, hogy kikényszerítésből romáznak, hozzáteszem, a roma szóval sokkal több rosszat írtak már le rólunk, mint a cigány szóval.

 

 

Én akkor érezném jól magam, ha a cigány szónak lenne értéke ebben az országban, mint ahogy régen is volt. Azt is megmondom, hogy a két lányomból az egyik varrónőként dolgozik, kap havi hatvanezer körül, a másik elment Pestre, hostesskedik, rengeteg munkája van, mert beszél kicsit angolul, sokkal többet keres, mint mi hárman itthon

 

Mi a lakásunkat hitelre vettük, még kilenc évig fizetjük a törlesztést, ez sokat elvisz, bár én mindig dolgoztam, voltam szociális munkás, kisegítettem óvodában, iskolában, ősszel és tavasszal mindig megyek egy virágkötő mellé segíteni, a férjem húsz évet lehúzott a bányában, meg van rokkanva a derekával. Mire kinyögjük a részletet, meg a rezsit, nem marad pénzünk ennivalóra.

 

A szomszédokkal nincs semmi baj, de egy pár hónapja elkezdtek kérdezgetni, tudom-e, honnan jönnek ezek az új családok, mondtam fogalmam sincs, a bőrünk egyforma, de más közöm nincs hozzájuk. Nem foglalkoztam én ezzel, de tényleg sok új gyereket láttam a telepen. Tőlem jobban mernek kérni, mint a magyaroktól, belekapaszkodnak a kabátomba, úgy követelődznek, és ha nem adok, leköpnek vagy utánam rúgnak. A vasútállomáson a táskámat is kitépték a kezemből, de nem mertem elmenni a rendőrségre, mert féltem, hogy megjegyzéseket tesznek rám a fajtánk miatt.

 

Cigány sors az Avason 

 

Én a gyerekeket annyira sajnálom, egyszer voltam Tordán esküvőn, soha nem felejtem el, amikor lement a sorompó a vasúti átjárónál, előkerült, vagy húsz gyerek, koszosak voltak, és tudja mit vettem észre, hogy olyan kegyetlen a szemük. Bekopogtak a kocsik ablakán, verni kezdték, ha valaki nem tekerte le. Mi nem féltünk persze, kinyitottuk a kocsi ajtót, az egyik kislány mindjárt benyúlt, és kikapta az ölemből a chipses zacskót, aztán összetette a kezét, hogy adjunk pénzt. Aki adott, annak táncoltak, én lefogtam a kislányt, hogy ne riszálja magát előttünk, és sírtam utána a kocsiban.

 

A Lyukóvölgyet mindenki ismeri itt Miskolcon, onnan úgy küldik reggel a gyerekeket lopni, mint más gyereket az iskolába, oda a rendőrök se nagyon mernek kimenni. És most jött ez a nagy beköltözés Ózdról, Felsőzsolcáról, ki tudja honnan, ide az Avasra, ez nem tett jót nekünk. Hiába mondogatják az oktatást, aki gyerek ilyen kegyetlen körülménybe születik, az kegyetlen is lesz.

 

Szerintem, ki kéne már a mi ügyünket beszélni, hogy ne kasztosíthassanak bennünket, de ha kimondják, hogy a csatornafedelet, meg a fémet a cigányok szedik fel, az utcai rablásokat Miskolcon ők követik el, akkor, tessék néven nevezni őket, és azokat az ingatlanosokat, bankosokat, ügyvédeket, mit tudom én kiket, akik nélkül itt az Avason ezek a családok nem jutottak volna tömegesen lakáshoz. Ne úgy maradjon meg a köztudatban, hogy már megint csak a cigányok voltak azok, akik csaltak, mert a magyarok nélkül ez nem ment volna.

 

Lejegyezte: Matkovich Ilona

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek