Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Már megszületett a mi Obamánk
2009-03-16 09:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Már megszületett a mi ObamánkVörös István, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke üzent a magyarságnak. Szerinte fontos, hogy a romák integrálódjanak és megtalálják a maguk Obamáját.

 

 

 

– Két hete sincs, hogy találkoztak a cigány kisebbségi önkormányzatok. Miért is?


– Az események hívták életre az országos cigány kisebbségi önkormányzatok első gyűlését. A megyéből egy teljes busszal mentünk, talán két kisebbségi önkormányzat nem tudta képviseltetni magát. Én magam nagy izgalommal készültem a találkozóra. Felszólaltam, mert egy üzenetet szerettem volna mindenki számára világossá tenni.

 

Már megszületett a mi Obamánk

Vörös István

 

– Mi volt ez az üzenet?


– Egy tapodtat sem engedünk abból, hogy mi elsősorban magyarok vagyunk. Másrészt egy kisebbség integrációjáért folytatunk – sajnos azt kell mondanom, hogy – most már harcot. Szigorúan egymásra vagyunk utalva, éppen ezért nem engedhető az meg, mint korábban. Több roma politikus különböző pártokban próbálta meg képviselni a cigányság ügyeit. Hiába akartak ők jót, aztán a pártérdekek a jó szándékot sokszor felülírták.

 

– Vagyis felhasználták a politikusok a cigányságot?


– A pártok szavazóbázist szereztek a cigányság köréből, másrészt a megosztással meggátolták a cigányság politika erővé válását. Eljött az ideje annak, hogy színre lépjen egy olyan párt, amelynek a cigányság adhatná az alapot ahhoz, hogy az öt százalékos parlamenti küszöböt elérje. Összefogással viszonylag könnyű lenne, már a következő választásokon is. Nem egy kisebbségi, hanem egy általános, sokak által elfogadható ideológiával, országos érdekeket, célokat kell a párt zászlajára tűzni, és persze betartani. Alapjait a tíz parancsolatban, illetve az Alkotmányunkban megtaláljuk. Javasoltam Kolompár Orbánnak, hogy mérettessük meg magunkat már most, az Európa Parlamenti választásokon is az MCF Roma Összefogás Párttal. Százezer szavazat összejöhet.

 

– Mióta van jelen a politikai életben?


– Mint fiatal roma pedagógus, ezelőtt 25-30 évvel „fedeztek” fel az akkori roma vezetők. Pár évig jártam Pestre, de rájöttem, csak dísznek kellek. Úgy gondoltam, hogy sokkal többet tudok használni a kisebbségemnek, ha otthon tanítom a gyerekeket. Falumban már 4-szer megválasztottak helyi képviselőnek, főleg a kulturális élet terültén igyekeztem segíteni községünket. A rendszerváltást követően a nagy osztozkodás során nekünk nem jutott semmi. Még céljainkat sem állt módunkban megfogalmazni. Helyi cigány kisebbségi önkormányzatunkat ezért alakítottuk meg, bár létjogosultságát még a romák közt is sokan vitatták, megosztottságtól, elkülönüléstől tartottak. Ám erre, az újabb negatív fordulatok miatt, napjainkban is fokozottan szükség van. A szociális rendszer átalakítása tökéletes alkalom lehet arra, hogy a helyi önkormányzatok a településeiken különböző feladatokra illetve működő intézményeikbe munkavállalókat alkalmazzanak, akár romát is. Tartok attól, hogy ezt sok helyen nem merik majd felvállalni.

 

– Ön felvállalná az „Obamaságot”?


– Nem tartom magam érettnek, felkészültnek hozzá. Feladatomnak azt tekintem, hogy megyei önkormányzatunk ne álmokat kergető, megvalósíthatatlan programokat gyártson, sokkal inkább, hogy egységet teremtsen. Egyetlen helyi CKÖ munkájába sem kívánunk beleszólni, minden településén más-más lehetőséggel, más-más elvárásnak kell megfelelniük. Természetesen, ha tudunk, segítünk ebben szakmai tanáccsal, kapcsolatrendszerünk aktivizálásával, de valamilyen szintű anyagi támogatással is.
Az összefogás meghatározó képviseletet jelenthet az országos cigány önkormányzati, a helyi, megyei illetve a parlamenti választásokban. Remélem, én is köztük lehetek valahol a sorban. Bár a roma politikában fennáll egy bizonyos távolságtartás a különböző cigánycsoportok között, egységesen megállapíthatjuk: mi, míg élünk, cigányok maradunk a többségi társadalom szemében. Sok múlik rajtunk, hogy ez inkább irigylésre méltó összetartozás képzeteként, semmint negatív jelzőként párosuljon a kisebbségünkhöz.

 

C-PRESS - kemma.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek