Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A szólásszabadság és a véleményszabadság jogán
2009-03-16 09:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ne akarjunk hegyet mászni akkor, ha nincs még hozzá felszerelésünk!Ne akarjunk hegyet mászni akkor, ha nincs még hozzá felszerelésünk! Tisztelt Hölgyeim/Uraim!
Kapkodom a fejem rendesen, olyan háborút vívtok egymással, amit a legmodernebb fegyverekkel sem képes egyetlen nemzet sem, de ami biztos az ellenfelet totális megsemmisítésre ítéli. A baj csak az, hogy Mi állítólag egy oldalhoz tartozunk, és jelenleg csak annyi biztos, Mi majd kinyírjuk saját magunkat.

 

 

Egyszer már írtam arról, hogy a véleményem szerint, senki nem tett le annyit az „asztalra”, hogy a másikat erkölcsileg bánthatja, megszégyenítheti, porba tiporhatja az eddigi munkásságát. Tehát mindenki csak mértékkel a másiknak a szidásában, mert ha össze kell számolnom, hány romának lett jobb az elmúlt öt évben, a Mi fenemód felkészült roma közéletei egyének munkájától, akkor lehet, hogy egy pár darab kéz is elég hozzá.

 

Nem értem a célokat, a magunk elé tűzött feladatok tartalmát. Mindenki leírja az évek alatt megtanult értelmiségi gondolatát, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa Én már kikupálódtam. Valóban, az volt az elmúlt öt év nagy feladata, annak kellet lennie, hogy meg tanuljunk értelmiségi gondolatokkal a másikat alázni, bántani? Feltesszük maguknak a kérdést folyamatosan, hogy azért a szerencsétlen romáért akarok dolgozni, és nem azért, hogy saját vágyaimat kielégítsem. Mert ha igen, akkor nem azt keresem a másikban, hogy mitől nem, hanem azt, hogy mitől lehet együtt dolgozni vele.

 

Számon kéritek egymást, ki mennyit hozott le a Nemzeti Fejlesztési programból, őszinte legyek, nem sokat. Sokat számít, ki az, aki tárgyal a kormánnyal, szerintem nem. A véleményetek szerint, ha nyolc nyelvet beszélő, hat diplomával rendelkező cigány elnökünk lenne, akkor az irányító hatóságok kedvezőbben ítélnék meg a pályázatinkat. Nem, értsétek meg, hogy nem.

 

Talán megállapíthatnám az ellenkezőjét is, támadhatnám vele az Elnökünket, mert a semmiből, mindenféle keresztapa és nagybácsi nélkül, ma kevés roma, de akár nem roma önszerveződés van, aki több sikeres pályázatot írt és valósított meg, mint az-az egyesület /ROMÉRO Egyesület/ akinek a képviselője vagyok.  Tudom, gondot okoz az, kitalálni ki ez az egyesület, talán ez vezetett eredményességhez, nem szerepelni, dolgozni akartunk. Most sem célom a szereplés, de félek attól, hogy olyan háborút robbantunk ki egymás megsemmisítésére, amit nem lehet vissza fordítani.

 

Talán, a hét éves munkám során megszerzett tapasztatok összegzése után, nem állítok akkora nagy hülyeségeket, hamis megállapításokat.

 

Lesújtó véleménnyel vagytok jelenleg működő egyesületekről, Én magam pedig csodálom a mindennapos harcukat, tenni akarásukat. Nem ismerik a szabályokat a szakmai fogásokat, volt, aki megtanítsa nekik, volt, aki meg akarta velük tanítani?

 

Természetesen nagyon sokat hibázik mindenki, sajnos nem vesszük észre, hogy mennek el mellettünk el a lehetőségek, azok a lehetőségek, amelyek nagyon sok romának és szegény magyar egyénnek lehetőséget, támaszt adna.

 

A lehetőségek megragadásához valóban váltanunk kell, amit ma már nagyon sokan megtesznek, rá kell jönnünk, a mai felkészültségünkkel nem vagyunk képesek pénzügyi erőforrásokhoz jutni, ja meg össze is kell fogni hozzá.

 

Meg kell tudnunk szervezni, hogy a kis településeken a megválasztott vezetőnk információhoz jussanak, azt pedig hasznosítani tudják, vissza kell térni a 90-es években jellemző pezsgésre, tenni akarásra, amikor több száz kilométert utaztak a roma vezetők, hogy eljussanak egy roma fórumra, ahol a nagyjainkat lehetett hallgatni. Igen vannak nagyjaink, akik valóban tenni akartak a közösségünkért, az országért, akik mindenüket kockáztattak azért, hogy elinduljon valami.

 

Bizony kockáztattak, megharcoltak azért a lehetőségért, egy-egy esetben státuszért, amit az aktuális hatalom adott nekik. Nem hiszem, amikor elfogadták ezeket a lehetőséget, a tűz kialudt bennük, az mai napig bennük van. Nem sajnálatra méltó az, mert nálam az, minthogy bántsam Őket, hogy azzal kellett szembesülniük, hogy az álmukat nem tudják megvalósítani, hogy a roma közösségnek jobb legyen.

Igen hibáztak abban, amikor azt hitték, hogy ennek az álomnak a beteljesítése egy emberes feladat, nem, ennek teljesítése csak csapatmunkában érhető el legalább ötven év alatt. Nem találom bajnak azt sem, ha vannak liberális, jobb és baloldalhoz tartozó romák, akiknek egy-egy dologban más és más a véleménye, csak állapodjunk meg minimumokban, amihez ragaszkodunk és kitartunk mellette.

 

Ne akarjunk hegyet mászni akkor, ha nincs meg hozzá a felszerelésünk, ami biztonságban eljutat a csúcsra minket. Igen, Mi úgy akarunk eljutni a csúcsra, hogy kockázatjuk a saját testi épségünket, nincs erre szükség, meg kell szépen tervezni az utat, beszerezni hozzá a felszerelést, és már indulhatunk is. Ennyire egyszerű lenne, igen ennyire egyszerű.

 

Az Országos Cigány Önkormányzatnak a felelőssége talán ennek a megtervezésében számon kérhető, miért nem tervez annak érdekében, hogy eljuthassunk a csúcsra. Miért nem költött a költségvetéséből arra, hogy ezeket a felszereléseket beszerezhetjük, miért nem képezte, látta el információkkal a települések vezetőit, hogy elindulhassunk a rögös utunkon? Tisztelt Elnök Úr, várom a válaszát.

 

Vitatjuk, hogy vannak-e szakemberek, akik képesek lennének az út megszervezésére, legalább húsz embert fel tudnék sorolni kapásból, akik nem csak szervezni, hanem meg is tudják ezt valósítani, ja és ezek roma származású fiatalok.

 

De a szakember semmit nem ér a bölcsesség és a tapasztalat nélkül, tehát nem kell egymástól félnünk, mert az egyik nem létezhet a másik nélkül. Nem kell megszüntetni az egyetlen kialakulóban lévő intézmény rendszerünket, de szükség van behatárolni a feladatát és felelősségét.

Az ismeretek, a felszerelések megszerzése eljutathat minket a bizalom kialakulásában, segít abban, hogy meglássam a korlátaimat, egy listán hányadik helyet szabad elfoglalnom, mi az a feladat, amit Én még megvalósíthatok, hozzá kezdhetek. 

 

Az előbbi egy mondatomban leírtak okozzák a roma közösség vesztét, ezek a dolgok miatt nem tudunk elindulni a magyar társadalom által használt szóval az integráció útján. A napi szinten vívott felesleges harcaink miatt, nem tudunk forrásokhoz és lehetőségekhez jutni.  Megszoktuk azt, hogy az Én sikeremhez el kell taposni a Másikat, Nem, ez nem siker, az lesz a valódi siker, ha összefogunk, megtalálja mindenki a képességeihez megfelelő feladatot. Bátrán kimerem jelenteni, az előbb említett húsz roma fiatal megyénkét 15 millió forintból a következő öt évben olyan eredményeket érne el, amit a világ megcsodálna, talán még az Obamánk is közte van. Természetesen nagyon szigorú szabályok, meghatározott feladatok, dátumok mellett, amit az Országos Cigány Önkormányzat felügyelhetne, ha hajlandó erre forrást biztosítani.

 

Ne feledje az a húsz fiatal sem, hogy az elmúlt húsz év kemény harcainak megvívása kellett, amit azok vívtak meg, akiket ma meggondolatlanuk, felelőtlenül szidunk. Meg kell érteni, mindennek van egy folyamata, de egy egyenesen belül, minden pont legalább annyira fontos, mert ha bármelyik nincs, nincs egyenes sem. Tehát a tisztelet az minden esetben maradjon meg, az idősebb tapasztaltabb roma vezetőinkkel szemben, mert bizony, a sár taposásának a melósabb részét Ők végezték el. Az idősebb, tapasztaltabb vezetőinknek pedig annyit, ha már megdolgoztak azért, hogy elinduljon a folyamat, legyen termés, akkor használják a keservesen megszerzett tudást, ismereteket, ami abban a húsz fiatalban lakózik.

 

Számomra keserű élményekkel teli volt az a hétvégén, hogy a C-PRESS honlapján az egyik nyilatkozat kapcsán a roma egyének, mennyire megalázták egymást, mennyire mindenféle pozitív érzelem nélkül akarták egymást megsemmisíteni. Nem, nem ezt nem szabad, be kell fejezni az értelmetlen gyalázkodást, mindenki terítse ki a kártyáit, játszunk tisztán és becsületesen, és tanuljunk meg egymástól elnézést kérni.

 

Emlékszem még arra, hogy megközelítőleg egy hónapja Csík Tamás Úr „cachipe”-t meg akarta hívni egy újonnan létrejövő roma önszerveződésben, a hétvégén pedig egymást gyalázták. Valóban erre van szüksége a romáknak, hogy lehet az, hogy egy hónappal ezelőtt szimpatikus egyénből számomra egy utálatos valaki válik.

 

Talán ez-az, ami miatt nem jutunk egyről a kettőre.

 

Ne add fel „cachipe”, szükség van rád.

 

Baráti üdvözlettel:

 

Barna Róbert

egy aggódó roma fiatal

 

C-PRESS

 

Kapcsolódó anyagok:

- Csík Tamás: Cirkusz. Bohócok. Taps. Záróra!

- A cigányság önálló listát állítana az EP-választásokra

- Kolompárt elhagyják a szövetségesek - Nyíltlevél Kolompár Orbánnak

- Zsigó Jenő: Megpecsételt sors

- Százezrek jövőjét áldozza fel Kolompár

- A feketéknek Obama, a cigányságnak KO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek