Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A falvakban táblák vannak kirakva: "Meghaltok, cigányok!"
2009-03-14 10:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A falvakban táblák vannak kirakva: "Meghaltok, cigányok!"Méltóságteljesen vettek végső búcsút a Tatárszentgyörgyön február 23-án hidegvérrel megölt apától és kisfiától. A szertartáson Iványi Gábor metodista lelkész bocsánatot kért a romákat ért atrocitásokért. A temetés utáni napokban FARKAS TÍMEA járt a Pest megyei településen.

 

 

 

– Vajon van-e Magyarországon mélyebb árok, mint az ő sírjuk? – kezdte beszédét Iványi Gábor metodista lelkész Tatárszentgyörgyön, a február 23-án megölt Csorba Róbert és kisfia koporsója fölött. – És nem akarjuk hinni, hogy velük együtt az utolsó reményünket is eltemetjük a tekintetben, hogy lehet-e demokratikus Magyarországon élni...

Masíroz a gárda

Iványi nem először prédikált roma áldozatok temetésén. Ott volt azon is, amelyen tavaly novemberben a Nagycsécsen megöltektől vettek végső búcsút.
 

A falvakban táblák vannak kirakva: "Meghaltok, cigányok!"

 

Egy fiatalember szerint Iványi az ország lelkiismerete: – Amit ő mondott, az volt az első nyilvános antirasszista beszéd. Elítélte a gyűlöletet, a megvetést, a kirekesztést, és bocsánatot kért minden gonosz szóért, amely elhangozhatott a nemzetalkotó kisebbséggel szemben.

A lelkész arra is utalt, hogy a településen 2007 decemberében gárdisták vonultak. – Könnyű lenne Istenre kenni, hogy miért nem vigyázott erre a kisgyermekre és édesapjára. De mi vagyunk, akiknek vigyáznunk kellett volna rájuk. Mi vagyunk, akik ahelyett, hogy ezt tettük volna, fenyegettünk, ijesztgettünk, nem álltuk útját azoknak a gonosz alakulatoknak, amelyek ebben a faluban is végigmasíroztak.

– Most kéne, hogy Bayer Zsolt és Morvai Krisztina a fiatal özvegy szemébe nézzen – szólt oda társának egy középkorú férfi.

– Bár nem tudni egyelőre, kik öltek ezúttal, ami itt történt, több mint gyilkosság. Sokan úgy érzik: vadászat indult ellenük – indokolja beszédét Iványi Gábor, s hozzáteszi: – Elálltam volna, ha a köztársasági elnök vagy a polgármester asszony beszél a temetésen.

– Ha nem lehet az elkövetők bőrszínéről beszélni, akkor az áldozatokéról sem, mert az is feszültséget kelt – mondja Berente Imréné polgármester néhány nappal a temetés után.

Nagyon elkeserítik a történtek. – Megbélyegezték a falut, az etnikai konfliktusnak áldozata lett. A gárda felvonulása verte ki először igazán a biztosítékot, majd a romák elleni támadások közül is az itteni kapott hatalmas visszhangot – háborog. – Mindkét eset a békés együttélést tépázta meg.

A médiaeseménnyé lett gyászszertartás rendbontás nélkül zajlott. Közben rendőrök cirkáltak a faluban, ott sem akadt dolguk.
A gárdisták csaknem négyszázan voltak. Egyik helybeli szerint voltak, akik május elsejei rendezvénynek vélték, a többségben azonban félelmet keltettek.

Átok alatt

Egy asszony, aki a romák elleni erőszak ellen tiltakozott a temetésen, attól tart, a cigányok sem tűrik már sokáig, hogy a gyerekeik rettegésben élnek. – A gárdisták szívtelen, lélektelen emberek, nem gondolnak bele, hogy ha kitör a polgárháború, az ő családjuk is bajba kerül. Átok alatt lesznek egész életükben.

Vasárnap a katolikus templom előtt gyülekeznek a falubeliek. – A plébános az azóta tartott miséken is csak fölemlítette a történteket. Konkrétan állást foglalni addig nem lehet, amíg nem fogják el a tetteseket – véli egy gyülekezetbeli.

Szerinte először az országnak kellene elszámolnia azokkal a milliárdokkal, amelyeket a romák felzárkóztatására felvettünk. Azt azért megjegyzi: – Tavaly huszonhét roma gyerek született, annyit kereszteltünk. Magyart csak ötöt.

A polgármester szerint nem kétséges, a jobb módúak költöznek majd el. Most sem élnek itt sokan, 1947-en vannak. A roma lakosok számát 20-25 százaléknyira becsülik. – Az iskolában az arányuk a 35 százalékhoz közelít. Akárcsak országszerte, a rendszerváltozás után az első munkanélküliek itt is a romák lettek. Közülük sokan segélyből, fekete- vagy alkalmi munkából élnek.

Nem akarja szépíteni a helyzetet, akadnak konfliktusok. – Van egy-két család, amelyet érdemes volna a hatóságoknak lefülelni. Kisebb lopások is előfordulnak, és van, akinek az erdejét irtják illegálisan. De nem voltak olyan mélyek a nézeteltérések, hogy gyilkossághoz vezessenek.

– Eddig legalábbis – mondja Erzsi, a megölt fiatalember édesanyja. Vakolatlan, kerítés nélküli a háza. Alig pár méterre a kiégett épület, amelyben a fiáék laktak.

A bejárati ajtóval szemközt keretezett fekete-fehér fotó a falon. Huszonöt éve készült, őt és elsőszülött, most temetett fiát ábrázolja. Nem volt ott a temetésen, nem volt hozzá lelkiereje.

 

A falvakban táblák vannak kirakva: "Meghaltok, cigányok!"

Az édesanya és a cigány önkormányzat elnökhelyettese 

 

Most vele van a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettese, Horváth Lídia is. Elsősorban is köszönetet mond:
– Mélyen megérintett bennünket, hogy sokan tiszta szívvel részvétet nyilvánítottak. Úgy éreztük, mégsem vagyunk egyedül.
Szeretné, ha Erzsiék kapnának adományokat.

– Be kellene szerelni a riasztót, betonkerítésre is szükség volna.

Csukják az ajtót

Lídia szerint Iványi Gábor jól beszélt. – Csak a politikusoknak köszönhetjük, ahol tartunk. Azóta van fajgyűlölet, hogy az állam engedte a gárdistákat vonulni.

Az asszonyok szerint a romákat megpróbálják likvidálni. – A környező falvakban is táblák vannak kirakva: „Meghaltok, cigányok!” – méltatlankodnak. – Alig merünk az utcára menni...

Nem tudnak napirendre térni afölött sem, ahogy a nyomozás indult.

– Most írták ki a tévében, hogy a doktornak nincs is szakvizsgája – hitetlenkedik Erzsi. – Mit véljen az ember: a fiamat ki ölte meg, ha már benne van a rendőrség, benne vannak a politikusok, benne van az orvos is?

– Minket kiszorított a társadalom a civilizált életből – szögezi le keserűen a kisebbségi képviselő. – Az állam sem törődik velünk. Mindig mondták, legyen iskolánk, akkor jobb élet vár ránk. Ebben bíztam én is, amikor 38 és 44 évesen is beültem az iskolapadba. Több végzettségem van, mégis egy helyben állok. Ha beadom az önéletrajzom, még arra se méltatnak, hogy visszaszóljanak: nem én kaptam az állást.

Úgy emlékszik: régen, ha kimentek az egyik gyárból, a másikba máris felvettek őket. Nem nézték, hogy romák.

– Jaj, most meg majd, ha meghallják: tatárszentgyörgyi lakos, rögtön csukják az ajtót. Nagyon meglőttek minket munka szempontjából is.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek