Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánytemetés: viszkivel áztatták utolsó evilági útját
2009-03-13 11:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigánytemetés: viszkivel áztatták utolsó evilági útjátKaposvár | Viszkivel áztatták, szirommal szórták Horváth József utolsó evilági útját a kaposvári nyugati temetőben. Az ismert fémkereskedőtől cigányzeneszóra vettek búcsút a rokonok és tisztelők csütörtökön.

 

 

 

Miután az ég is megsíratja az 52 esztendős korában elhunyt férfiút, eláll az eső, enyhül a szél. Százszám gyülekeznek az emlékezők, cigánytemetéshez méltó pompával és fényűző külsőségekkel halmozva el szerettüket.


– Milliárdokról beszélnek, gazdag, de jó ember volt – súgja a fülembe egy ismerős.


– A temetése az első igazi luxus az életében, sosem volt hivalkodó, rongyrázó ember – mondja egy rokon, gyermekkori jóbarát.
Mondják, Horváth József keményen megdolgozott vagyonáért. A Cseri úton volt a telepe, ott élte mindennapjait, és a jómód nem ütközött ki rajta. Egyszerű ember volt, aki megbecsülte, amije van.

 

Cigánytemetés: viszkivel áztatták utolsó evilági útját

Viszkivel locsolták előtte az utat 

 

– Egy időben nem vetette meg az italt, szegénykém, de már régen jó útra tért, csak a cigarettát nem tudta letenni – búslakodik mellettem egy asszony.


– Bátyja ugyancsak az ötvenes évei elején ment el néhány éve – töröl ki egy könnycsepet szeme sarkából egy másik rokon.


Közben a felkerekedő szél belekapaszkodik a fájdalmasan felbúgó klarinét hangjába, hegedűsöket, nagybőgősöket látni, amerre a szem ellát. Hatvanan érkeztek, két busszal a fővárosból.


– Sokan vagyunk a 100 tagúból is – gyújt egy staubra az aprótermetű prímás –, majd vonót ragad ismét.

 

Cigánytemetés: viszkivel áztatták utolsó evilági útját 

Fájdalmas a búcsú 

 

A nehéz fakoporsóra rogyva kisírt szemekkel gyászolja párját az özvegy. Búcsúzik. A pap és a kántor Urunkhoz, Istenünkhöz szól, fogadja irgalmába „József testvérünk lelkét.” Közben készülődik a négyfogatos fehér hintó, aranysújtásos vörös bársonnyal, virágfüzérekkel díszítve, a tetején négy angyallal.


Idősebb asszony jelére összeáll a menet, elől a lányok vörös szekfűszirmot szórnak, utánuk egy fiatalember viszkit öntöz az útra, kartonnal. Segítséget is kap, egy-egy zenész egy korttyal hangol a bazsevára.

 

Cigánytemetés: viszkivel áztatták utolsó evilági útját

Egy tisztességes temetés mindenkinek kijár 

 

A gádzsók által magamutogatásnak vélhető, gránittal borított díszes kriptánál vesznek végső búcsút Horváth Józseftől. A cigányok azonban azt tartják, végső nyughelyük egy „örökös lakás”, ahonnan már nem mennek sehová. Ezért a berendezés, a székek, kárpitok, képek, és az ital, a cigaretta. E tisztességes és szép temetés mindenkinek kijár, akár dúsgazdag volt életében, akár a fogához kellett vernie a garast.

 

Cigány temetkezés, magyar honfoglalás

Cigány értelmiségiek úgy tartják, a temetkezésben fogható meg sajátos kultúrájuk lényege. Choli Daróczi József fogalmazta meg kissé ironikusan, a jövő régészei meglepődve fogják megállapítani, a XX. század végén csak cigányok éltek vagy csak nekik volt kultúrájuk Magyarország területén. A nem cigányok, vagyis a gázsók után vagy nem marad semmi, hiszen sok halottat hamvasztanak, és a koporsóba nem kerül „sírmelléklet”. Olyan élményben lesz a régészeknek részük, mint elődeiknek volt akkor, amikor a honfoglaló magyarok sírjait tárták fel, véli a neves cigány író, költő, pedagógus.

 

C-PRESS - sonline.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek