Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A feketéknek Obama, a cigányságnak KO
2009-03-11 16:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A feketéknek Obama, a cigányságnak KOA cigányság keresi a maga Obamáját - hallani egyre többször. Legutóbb a Kolompár Orbán által összehívott cigány kisebbségi önkormányzatok nagygyűlésén fejezték ki óhajukat, vágyukat a roma politikusok, hogy vajh, mikor lészen Magyarországnak cigány miniszterelnöke.

 

 

 

Amióta Barack Obama neve közkinccsé lett, s különösen hogy megválasztották az Amerikai Egyesült Államok elnökévé az afroamerikai politikust, egyre több hazai cigány vezetőben felmerül a kérdés: lehetne-e Magyarországnak cigány miniszterelnöke? Persze a vérmesebbek rögtön meg is válaszolják: ugyan, hogy is lehetne, a magyarok rasszisták, kirekesztők, miegyebek, dehogy emelnének egy cigány politikust maguk fölé.

Eltekintve attól a ténytől, hogy hazánkban azért még a nem roma népesség jócskán túlsúlyban van – az Egyesült Államokban pedig a fehér ember szorul kisebbségbe –, érdemes felvetni azt a kérdést is: van-e akár csak a második-harmadik vonalban Obama-szerű roma politikus nálunk? Olyan, akire szívesen rábízná az országot roma és nem roma egyaránt? Ha van, akkor nagyon jól álcázza magát.

A hírek és a statisztikák szerint örvendetesen növekszik a diplomás roma fiatalok száma hazánkban is. Hogy aztán hová tűnnek ezek a fiatalok, azt már a statisztikákból nehéz kihámozni. Nagyobb részük nyilván messze elkerüli a roma politikai közéletet, egy részük viszont éppen abban találja meg a helyét. A hazai cigányság szempontjából úgy tűnik, mindkettő éppoly káros, vagy legalábbis haszontalan. Aki távol tartja magát a politikától, az lemond arról, hogy népéért, közösségéért tegyen valamit, sokszor cigányságukat is titkolnák, ha tudnák persze. Holott lehet, éppen közöttük van, közöttük lehetne a roma Obama.

 

A feketéknek Obama, a cigányságnak KO

Oszt ehe, itt van szabadlábon K. O. kiskunmajsai lakos


Természetesen meg lehet őket érteni: bizony nem szívesen vállal normális ember közösséget a jelenlegi roma politikai élet sok szereplőjével. S nyilván azokat is megérthetjük, akik diplomásként eladják magukat „programcigánynak”, s különféle „projektekben”, civil vagy állami szervezetekben díszcigányként, roma szakértőként, mentorként és referensként, s a jó ég tudja, mi mindenként dolgoznak. Nem csoda, ha közöttük sem tűnt még fel a cigányok vezérlő csillaga, a megváltó, aki akár miniszterelnök is lehetne. A roma politikai és civil közélet ugyanis hosszú évek óta megmerevedett rendszerekből, kapcsolatokból áll, s ebből nagyon nehéz – ha nem lehetetlen – kiemelkedni bárki fiatalnak, aki újat, mást akar.

A közismert cigány vezetők többnyire féltékenyen őrzik pozíciójukat, sokszor olyan fantomszervezetek élén, amelyeket egy alapos vizsgálat után valószínűleg rég feloszlatott volna az ügyészség, mert sem tagságuk, sem szabályos taggyűlésük, vezetőválasztásuk nincs, s tán soha nem is volt. Viszont ezen szervezetek nélkül hogyan is lehetne a különböző pályázati pénzeket, állami támogatásokat megszerezni, s azokat adott esetben a saját céljaikra felhasználni? Ebben a közegben nem sok esélye van egy értelmes roma fiatalnak: ha a megélhetése múlik rajta, lehajtott fejjel dolgozik az ismert vezető árnyékában, s ha tud, menekül ebből a piszkos világból. Rosszabb esetben pedig maga is részesévé válik a pénzlenyúlás rendszerének, s ahelyett, hogy szerencsétlen sorsú népén segítene, megelégszik azzal, hogy önmagán segít, akár törvénytelenségek árán is. Hisz ami egy cigányt gazdagít, az végül is az egész közösséget is gazdagabbá teszi.

Természetesen nem minden roma szervezet és vezető ilyen. De éppen elég, hogy megtűrik azokat, akik egyébként normális országban tűrhetetlenek lennének. Obamáról úgy hírlik, kezdő közéleti emberként rengeteg programot szervezett a „hátrányos helyzetű” amerikaiaknak, főként feketéknek. Ha egyetlen fillér is tapadna a kezéhez, az amerikai média már rég szétszedte volna, s valószínűleg a demokraták is úgy vágták volna ki, mint macskát…

A magyarországi cigányság Obamájára, úgy tűnik, még várni kell. Nekik Obama helyett egyelőre maradnak a régi rossz rendszerek, és nyakukon a legfőbb cigány, K. O. kiskunmajsai lakos.
 

 

C-PRESS - MNO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek