Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Márki Sándor: Kunmadaras rezervátum lesz?
2009-03-10 09:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Márki Sándor: Kunmadaras rezervátum lesz? Kunmadaras polgármestere, Márki Sándor egy, a településén közzétett írásban boncolgatta a cigány-magyar együttélés problémját. Mindezzel nem kis indulatokat váltott ki.

 

 

 

- Miért most foglalkozik ezzel a témával?- kérdeztük Márki Sándort, Kunmadaras polgármesterét.

 

- Már korábban is kifejeztem nézeteimet. Megítélésem szerint ugyanis alapvetően rossz a társadalom elosztó rendszere. Nem olyan szegény Magyarország, mint most beállítjuk. Gazdálkodási probléma van. Ha Kunmadaras a halmozottan hátrányos helyzete ellenére a rendszerváltás óta nem forráshiányos, akkor elvárható volna a kormánytól, hogy ne egyre nagyobb hiány keletkezzen. Szociális kérdésben sem kellene mást tenni, csak amit évek óta mondunk: a speciális eseteket speciálisan megvizsgálni. Arra gondolok, hogy ahol sok az ellátórendszerben támogatott ember, ott meg kellene kérdezni a szociális előadókat, a jegyzőket, hogy látják, hol lehet kijátszani a jogszabályokat.

- Hogy lehet kijátszani a jogszabályokat?

 

— A szociális törvényben nincs például leszabályozva, hogy hány ember lakhat egy családon belül. Aki ott születik, az természetes, ott lakhat. Ám sokszor másfél szobás lakásban élő 5-6 gyermekes családok befogadnak másik családokat, csak azért, hogy nőjön a segélyezésnél figyelembe veendők száma. A másik eset, hogy bejelentkeznek hajléktalan ellátásra. Lehet, hogy rendelkeznek ingatlannal, de ezt az önkormányzat a bejelentkezéskor nem tudja. Míg ez kiderül, addig el kell látni hajléktalanként. Egyre többen jelentkeznek hajléktalanként. De vannak más problémák is.

Az uzsorakamat tíz éve a közbeszéd része az országban. Eltelt tíz év, míg ezt szabályozták. Mire várt a jogalkotó? Színesfémlopás: már lassan a vasúti síneket is felszedik. Majd csak utána szabályozzák, amikor meggazdagodott belőle, aki ehhez hozzá fért? Van kisebbségi probléma. De ezt is öt évvel ezelőtt kellett volna felismerni. A társadalmat összefogni, megvizsgálni, hogyan lehet ezen változtatni. Nem akkor, amikor szélsőséges gondolatok születnek, és mesterségesen hisztériázik minden oldal, hogy mi is történik az országban. Nem tudjuk. Most már csak találgatunk. Az a valóság, amiről a társadalom beszél, meg a vezető politikusok, nem ugyanaz, mint amit mi itt élünk meg.

 

— Milyen Kunmadarason a valóság?

— Ha a Bottyán János úton — amelyen a romák járnak hazafelé — megy egy idős néni, akkor leköpik. Ha egy kislány biciklizik, akkor le magyar kurvázzák. Idős emberek nem tudnak pihenni. Szól a diszkózene, a környezet hangos, letépik a kerítésdeszkákat. Így elértéktelenedik az ingatlan, amit aztán szocpolból meg lehet venni. Feszültség keletkezik a többség és kisebbség között azért is, mert akik dolgoznak, azoknál folyamatosan nő az elvonás. Akitől elvonnak, az a kínai boltban vásárol, mert kifizeti a közműszámláit. A másiknak pedig nincs vagyona, rajta semmi sem hajtható be, legfeljebb megemlítik majd az adósok listáján. Ez hosszú távon nem fog menni. Mindennek a rossz jogi környezet az elsődleges oka.

 

— Nem tart attól, hogy ezt sokan rasszizmusnak vélik?

— Ha valaki azt gondolja, rasszista vagyok, az téved. Együtt sportoltam cigányokkal. Cigány zenész barátaim vannak, internetes közösségi oldalon is vannak cigány ismerőseim. Itt is vannak olyan emberek, akikről eszünkbe se jutna, hogy romák, amikor a cigányságról beszélünk. Életvitelükben elfogadták a többségi társadalom igényét. Itt a hivatalban is dolgozott egy roma származású kislány. Ha tehetnénk, most is fogalakoztatnánk. Beilleszkedett, elfogadtuk. Legutóbb az önkormányzat roma vállalkozással kötött szerződést. De ma nem erről beszélünk. Az itt élőknek, az önkormányzatnak, a társadalomnak jelent többletkiadásokat, hogy biztonsági őr kell az óvodába, iskolába, orvosi rendelőbe. Öt éve nem kellett, mert még akkor nem volt ilyen agresszivitás. Látjuk az együttélési problémákat naponta.
De nem ítélem el a cigányságot, mert elsősorban nem ők tehetnek róla. Sokkal inkább a politika, amely nem kezelte időben az ügyet. Nyersen kell mondani a véleményünket, hogy a társadalom vezetői megértsék, hogy évtizedek óta tartó problémát nem akarnak elismerni, megoldani. Fel kell ismerni  a problémát, hogy kezelni tudjuk. Hiszem, hogy a cigányság is kezelni akarja a problémáját. Hiszem, hogy rájön: éhezésre ítéli az a saját gyerekét, aki nem akar aktív tagja lenni a társadalomnak. Olyan mértékben szegény a társadalom, hogy öt év múlva nem fognak ilyen segélyeket osztogatni. Most még együttműködve el lehet fogadtatni, hogy nekik is tenni kell valamit, hogy kapjanak.

 

— A politika, politikusok felelőségét emlegeti, pedig az elmúlt években számos felzárkóztatási program indult.

— Mondok egy példát. A kisebbség felzárkózását elősegítő képesség-kibontakoztató programra a pótelőirányzatot, azaz plusz pénzt kaphatnak a települések oktatási intézményei. De csak akkor, ha az osztálylétszámhoz viszonyítva a hátrányos helyzetűek aránya nem éri el 25 százalékot. Kunmadarason 65-85 százalék a halmozottan hátrányos gyermekek aránya. Van arra matematikai képlet, hogy 25 százalék alá szorítsuk az arányukat a tanulócsoportokban?  A rossz jogi szabályozás miatt nem vehetjük igénybe az egyébként éppen ezen hátrányok felszámolására kitalált normatívát. Vagyis a jogrendszer pontosan ellentétes hatást vált ki az ilyen nagyszámú kisebbség esetében, és nem segíti, hanem még nehezebb helyzetbe sodorja az itt élőket.

A társadalom egészét akarta szabályozni a jogalkotó. A halmozottan hátrányos településeket azonban újra és újra a sárba tiporja az ilyen jogalkotás. Vagy itt van a közérdekű munkavégzés. Mondjuk megbírságolnak valakit harmincezer forintra szabálysértésért, és a bíróság hatezer forintos napi tételre küldi ki közérdekű munkára. Nálunk a közalkalmazottaknak nincs hatezer forintos napi bére. Ha a közmunkának nincs a társadalom össztermékére ható ereje, akkor nincs érelme. A szociális ellátórendszert úgy alakították ki, hogy meghatározott keretek között, de feltétel nélkül támogat akárkit. Ha úgy kapnánk bért, hogy nem kell érte dolgoznunk, és félév múlva mondják, holnaptól sepregetni kell, már rosszul esne. Mert ha addig járt ingyen, mért kell érte tenni? Van itt olyan 35 éves ember, aki életének felét sitten töltötte, majd leszázalékolták. Az ő nyugdíja 50 ezer forint, és aki 40 évet dolgozott annak 38 ezer. Ez nem a politika felelősége? Ezek miatt lángoltak fel a társadalomban az indulatok.

 

— Mennyiben tud mindezen változtatni a most indult Út a munkához program?

— Ez újabb döbbenet. Akik eddig rendszeres szociális segélyen voltak, azokat lehet közcélú munkásként foglalkoztatni. Ez az út a munkához, amikor jövőkép nélkül marad a cigányság, a magyarság? Milyen jövőképe van egy közcélú munkásnak? Az, hogy 90 napig foglalkoztatjuk, és akkor kap egy másik fajta ellátást, rendelkezésre állási támogatást? Vagy 200 napig foglalkoztajuk, és mehet álláskereső támogatásra. Megint nem kérdezték meg az embereket, akik napi tapasztalattal rendelkeznek. Ez a fajta foglalkoztatás szolgáltatásként szétosztja a bért, de valós és tartós munkahelyek teremtése nélkül, átmeneti megoldásként. Ráadásul újratermeli a szegénységet és egy ütemmel később, de növeli a szociális kiadásokat.

 

— Mi lehet a megoldás?

— Biztos, hogy sérthet embereket az, amit elmondtam. De nem azért mondtam, mert sérteni akartam. Hiszen éppen az ő védelmükben is szólok, mert együtt pusztul a cigányság és a magyarság az eltorzult közteherviselés és a jelenlegi segélyezés együtthatói miatt. A cigányság csak akkor tud felzárkóztatni, ha megértetjük, össze kell fogni. Ha figyelembe vesszük az ő tehetségüket, ha tudunk együttműködni, és ha ők maguk is akarnak tenni a közösségért, beilleszkedni a társadalomba. A jogalkotó pedig ismerje meg a valós élethelyzeteket, fogadja el az alulról jövő megoldási kezdeményezéseket.  Ha mindezeket figyelembe vesszük, és közösen programot dolgozunk ki, akkor hosszú távon van lehetőség a kisebbség felzárkóztatására. Csak ez lehet a békés egymás mellett élés záloga, amely ezen keresztül a fennmaradás lehetőségét és hosszútávon a biztonságot adja az országnak.


Elhagyott, kerítés nélküli házak

Rezervátum lesz Kunmadaras — mindezt néhány évvel ezelőtt egy falugyűlésen fogalmazta meg a polgármester. Márki Sándor szerint ennek veszélye még mindig fenn áll, ha nem változik semmi. A polgármester állítja, a település egy része máris ilyen: elhagyott, szétszakadozott, kerítés nélküli házak. A népesség megtartó képesség nulla, aki tud, elköltözik.

— Képzeljük el, hogy mi lesz akkor, ha csak hátrányos helyzetűek élnek itt. Ha rossz a szociális ellátórendszer, akkor egymást is meglopják. Miután pedig nem tudnak boldogulni, útnak indulnak egy másik településre. Ott pedig kezdődik minden elölről. Országos szinten ugyanakkor a társadalom elöregszik. Nő a kisebbség száma, illetve a többségnek az a hányada, aki lumpen módon akar élni. Azaz több lesz az az ember, aki a mának élés hobbiját űzi. Ezzel pedig a társadalom önfenntartó képessége fog nullára szaladni — mondja Márki Sándor.

 

C-PRESS - szoljon.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek