Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Levél Mohácsi Viktóriának
2009-03-10 09:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Levél Mohácsi ViktóriánakA Magyar Televízió 2009. március 2-án A romaügy magyar ügy címmel sugárzott műsorában a beszélgetés során ön több ízben érintette a Cozma-gyilkosságot is. A műsorban elhangzott nyelvtani és szakmai szempontból pongyola megfogalmazásokra nem kívánok kitérni: ez az ön magánügye.

 

 

 

Ön azonban tett olyan kijelentéseket is, amelyek végiggondolatlanok, megalapozatlanok, indokolatlanul és méltánytalanul torzítják a Veszprémben történteket. Ezeket nem szeretném szó nélkül hagyni.

 

Az első, minden szempontból kifogásolható állítás: "azért történt (a bűncselekmény – a szerk.), mert cigányozott Cozma feltehetőleg, vagy nem tudom, ott mi volt a motiváció, de ott egy diszkóverekedés történt". Ennek a mondatnak köze sincs a valósághoz. Ön – más helyzetekben – többször, több ízben kifogásolta, ha valakik hasonló esetekben bizonyíték nélkül tettek ilyen megállapításokat – az ön által "képviselni" kívántak hátrányára. Azt gondolom, meggyőződésen alapulónak ezt a megítélését csak akkor tekinthetem, ha azt önmagára vonatkoztatva is kötelezőnek tartja. Jelen esetben azonban ennek épp ellenkezője történt.

A bűncselekmény nyomozása során fel sem merült, hogy Marian Cozma "cigányozott" volna, vagy hogy "diszkóverekedésről" lett volna szó (bármit is jelent ez a szó az ön értelmezésében, netán bármilyen "enyhítő körülményt" jelentene – nem jelent – az elkövetők számára… ez szerecsenmosdatásnak is kevés).

Többről is szó van azonban, mint a bizonyítékok hiányáról. Mi, akik a tragédiát belülről éltük-éljük át, jobban ismerjük az események hátterét, a helyszínen lévők elmondása alapján a kívülállóknál – így önnél is – jóval pontosabban tudjuk, mi történt vagy nem történt azon az éjjelen. Marian Cozma véletlenül sem cigányozott, társai sem. Nem volt szó semmiféle diszkóverekedésről: az áldozatok véletlenszerűen és vétlenül váltak áldozattá.

Ahogy ön a műsorban helyesen megfogalmazta: valótlan kijelentéseket tenni súlyos dolog… Az MKB Veszprém, a szurkolók és maga a város mindent megtettek annak érdekében, hogy a tragédiát követő megemlékezések kapcsán semmiféle szervezett vagy tömeges rasszista megnyilvánulás ne kapjon helyet, indulatok ne szabadulhassanak el. Teljes sikerrel: a gyertyagyújtásokat, emlékmenetet, búcsúztatást kizárólag a gyász kísérte, méltó, indulatoktól mentes módon. Mindezt természetesnek tartom. Határozott álláspontom szerint ugyanis egy tragédia kapcsán rasszista vagy egyéb indulatokat kelteni súlyosan elítélendő. Ez azonban minden irányból érvényes. Az ön idézett kijelentését pedig legjobb indulattal is csak hangulatkeltésnek tudom látni, amivel szemben a tiltakozás ugyanúgy kötelező. Egy tragédia ürügyként való felhasználása ugyanis (akár politikai célra vagy előnyszerzésre, akár ideológiák alátámasztására, akár taktikai okból, akár pedig elfogultságból vagy vakhiten alapuló "meggyőződésből" történik…) mindig elvtelen, mindig etikátlan és mindig embertelen.

Ön a műsorban kijelentette a következőt is: "Az egyik diszkóverekedés, a másik egy ártatlan gyerek." Nem. Az egyik gyilkosság – és a másik is az. Az egyik ártatlant ért vétlenül – a másik is. Mindkettő ember volt. És embert ölni bűncselekmény. Csak így, egyszerűen. A torz különbségtétel (ha értem is az ön indíttatását) értékrelativizmusnál többet nem eredményez.

Az ön minden alapot nélkülöző kijelentései súlyosan sértik Marian Cozma emlékét, és az ő elvesztését határtalan fájdalommal megélt, de ezt a fájdalmat emberfeletti méltósággal és humánummal viselő hozzátartozóinak érzéseit, súlyosan megsérült áldozattársait, barátait: a tragédia óta nagyon magas szintű morális tartásról bizonyságot tevő veszprémi játékosokat, és mindannyiunk gyászát is.

Nincs kétségem ügyvédként afelől, hogy jogi eszközökkel kikényszeríthetnénk valamiféle bocsánatkérést az elhangzottak kapcsán. Ez azonban nem célunk, morális értéke amúgy is csak annak lenne, ha ezt ön saját elhatározásából tenné meg (már megtette – a szerk.). Azt ugyanakkor kötelezőnek tartottuk, hogy a valótlan állításokat a történteknek megfelelően kiigazítsuk – és egyúttal felhívjuk a torzításra és annak egyre gyakoribb veszélyére, magára a jelenségre azok figyelmét is, akik a műsort nézték, vagy az abban elhangzottakról értesültek. Aligha vitás számomra, hogy ezzel – is – tartozunk Marian Cozmának.

 

C-PRESS - magyarhirlap.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek