Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Etnikai nyilvántartás híján nincsenek meg a romák támadói
2009-03-08 17:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Etnikai nyilvántartás híján nincsenek meg a romák támadóiA sértettek etnikai hovatartozására vonatkozó adatok nehézkes kezelése is akadályozza a rasszista indítékú bűncselekmények feltárását és szankcionálását - olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

 

 

 

Roma származásuk köti össze a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint azt az 59 személyt, akiket sértettként tartanak nyilván az utóbbi egy évben feltehetően sorozatszerűen elkövetett támadások során. Az eddig összefüggésbe hozott összesen hét bűncselekményben négyen megsebesültek, s ugyanennyien meghaltak.

 

Etnikai nyilvántartás híján nincsenek meg a romák támadói

Tatárszentgyörgy. Évi 8 bűncselekmény kisebbségek ellen. 

 

Két embert a tavaly november 3-i nagycsécsi merénylet során, további kettőt – apát és kisgyermekét – pedig a múlt héten Tatárszentgyörgyön lőttek le. Petőfi Attila, az NNI igazgatója a február 27-i sajtótájékoztatón kifejtette: nem tartják kizártnak a rasszista indíttatást, azonban erre még nem talált bizonyítékot a romák elleni támadások kivizsgálására novemberben felállított nyomozócsoport.

Elenyésző szám

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái szerint az úgynevezett nemzeti, etnikai, faji kisebbség, vagy vallási csoport elleni erőszakos cselekmények száma az elmúlt években alig változott. Évente átlagosan 8 eset vált ismertté a hatóságok számára az elmúlt öt esztendőben, vagyis számuk elenyésző a tavaly elkövetett több mint 12 ezer személy elleni bűncselekményhez képest.

 

„Bár a statisztikák nem azt mutatják, mégis az utóbbi néhány évben érzékelhetően nőtt az etnikai motivációjú elkövetések száma” – ismerteti alapítványoktól és sajtóhírekből szerzett szubjektív tapasztalatait Kárpáti József, az egyik legrégibb jogvédelemmel foglalkozó alapítvány, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója.

Ezzel összhangban az Egyesült Államok külügyminisztériumának a napokban közzétett tanulmánya az antiszemita támadások fokozott veszélyére hívja fel a figyelmet számos országban, köztük Magyarországon. Vladimír Spidla, az Európai Bizottság esélyegyenlőségi felelőse a múlt héten szintén aggodalmát fejezte ki a romák ellen hazánkban tapasztalható agresszió miatt.

20-ból 6

Az Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Statisztika szerint 2007-ben nemzeti, etnikai, faji kisebbség, vagy vallási csoport elleni erőszak tárgyában – 20 feljelentés alapján – mindössze 6 esetben került sor vádemelésre. Az ügyek többségében azonban nem sikerül a súlyosbító körülménynek számító kisebbségellenes indíték bizonyítása, és a bíróság megelégszik például garázdaság vagy aljas indokból elkövetett testi sértés megállapításával.

Ilyen tartalmú ítélet született például 1994-ben egy csapat bőrfejűvel szemben, akik egy fekete férfit bántalmaztak. Egy másik ügyben a Paks melletti Németkér lakosságának egy része 2002-ben meg akarta akadályozni, hogy egy roma család beköltözhessen a településen vásárolt ingatlanba, ezért lakhatatlanná tették az épületet. A Roma Polgárjogi Alapítvány szerint a lakásuk szétverése miatt két hétig sátorba kényszerülő kisgyermekes család életveszélyes helyzetbe került. Végül nemzeti, etnikai csoport tagja elleni erőszak helyett mégis rongálásnak minősítették az esetet.

Nehezen bizonyítható

„Ha valakit ilyen típusú bűncselekménnyel vádolnak, a vádat általában egy pillanat alatt szétmorzsolja a védelem” – magyarázza Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa. Az etnikai motiváció rendkívül nehezen bizonyítható, többnyire csak akkor, ha az elkövető tanúk füle hallatára kijelenti, vagy megdönthetetlen bizonyíték támasztja alá, hogy valakit például a származása miatt támadtak meg. A kriminológus egyértelműnek tartja például a szlovákiai Malina Hedvig esetét, akit kétségkívül amiatt támadott meg 2006-ban két férfi, hogy magyar anyanyelvén telefonált.

Használható adat

Egy, a NEKI által képviselt sértettet 2003-ban roma származását hangoztatva bántalmaztak, így sikerült bebizonyítani a rasszista motivációt. Az eset kapcsán azonban az iroda kiemeli, hogy a hatóság nem fordít figyelmet arra, hogy kellőképpen megvizsgálja az etnikai motivációra lehetőséget adó szóhasználatot és egyéb körülményeket, pedig ennek a nyomozati gyakorlat elengedhetetlen részéve kellene válnia. Az etnikai hovatartozás kérdése gyakran elsikkad a bűncselekmények kapcsán.

Pap András László és Majtényi Balázs egy, az idén megjelent tanulmányban szintén azt állapítja meg, hogy „a magyar hatóságok és bírói szervek a hatályos jogszabályok helytelen értelmezése miatt, olyan esetekben is tartózkodnak az etnicitásra tett utalásoktól, amikor a jogsérelmet kellene megállapítaniuk, és az etnikai adatok használatának semmilyen jogi akadálya nincs”.

Szigorúan bizalmas

A jogszabályok szerint a faji eredetre, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozásra vonatkozó információk különleges adatnak minősülnek, amelyek akkor kezelhetők, ha ahhoz az érintett hozzájárul, illetve ha azt nemzetközi egyezmény vagy a törvény elrendeli.

„Ha egy válóperben rá lehet kérdezni olyan érzékeny adatra, mint az illető szexuális szokásai, akkor miért ne lehetne a bűncselekmények kapcsán az illető etnikai hovatartozását firtatni?” – teszi fel a kérdést Pap András László, aki március 10-én Etnikai adatok és statisztikák – Élni és visszaélni címmel szervez konferenciát a Közép-európai Egyetemen.

Pap szerint a megoldás az lenne, ha nem csak a sértettet, hanem a tanúkat, szakértőket, például roma szervezetek képviselőit is meg lehetne kérdezni, megítélésük szerint a bűncselekményben játszott-e szerepet a faji motiváció, valamint arról, hogy a sértett a külvilág megítélése alapján valamely etnikai vagy vallási kisebbség tagja-e.

Adatvédelem

Éppen az adatvédelmi okokra hivatkozva nem tartják nyilván a hatóságok azt sem, mely célcsoportok ellen irányulnak a támadások. Az EU alkotmányos jogok érvényesülését vizsgáló szervezetének – European Union Agency for Fundamental Rights – 2008-as jelentése azonban azt hangsúlyozza: a korlátozottan hozzáférhető információk más államok mellett Magyarország esetében is hátráltatják, hogy felmérjék a rasszista erőszak veszélyének természetét és súlyát.

Pedig az angolszász jogrendben, így például Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban éppen az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatok számon tartása világított rá a rendőrségi vagy bírósági diszkrimináció mértékére.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek