Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ebéd után a férfiak különvonulnak
2009-03-08 17:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ebéd után a férfiak különvonulnakÉrtelmiségi roma nők esetei a tradícióval
Mindhárman nők, cigányok és értelmiségiek. Sztojka Katalin természetesnek veszi, hogy egy roma nő akár hajnalban is sütni-főzni kezd, ha férje betoppan a zenészekkel. Kóczé Angéla rebellisnek vallja magát, irtózik a formaságoktól és a kötöttségektől. Berki Judit életformájával se nagyon férnek össze a régi cigány szokások.

 

 

 

"Értelmes nőként iszonyatosan nehéz cigány férfiak között létezni. Egyszerűen nem tudják elviselni, hogy véleményed legyen, hogy más legyen a véleményed, hogy harcolni tudj az érdekeidért, hogy amit mondasz, elfogadható. Azt várják, hogy a több száz éves nőideált képviseld. Hogy szép legyél, együttműködő, hogy bólogass, hogy szerény legyél, és finom ebéddel várd az uradat. És a cigány férfiak sokkal szigorúbban ragaszkodnak a helyzetük adta jogaikhoz, mint a nem cigányok. Én nem tudok azonosulni azzal, amit a cigányok akarnak tőlem" - fakadt ki egyik nyilatkozatában Mendi Rózsa pszichológus. (Kalla Éva-Soproni Ágnes: "Írják le a sóhajtásomat!", Magvető, 1997)

 

Tényleg így van? A cigány nőknek választaniuk kell az értelmiségi pálya és a tradíciók között?

 

A kalocsai Sztojka Katalin idestova huszonöt éve foglalkozik romák jogvédelmével és érdekképviseletével. Szerinte a választás egyáltalán nem szükségszerű: egy értelmiségi nő önfeladás nélkül, a hagyományos cigány közösségekben is képes tekintélyt kivívni magának. Úgy érzi, saját élete rá a példa.

 

Ebéd után a férfiak különvonulnak

Berki Judit 

 

- Edzett csaj vagyok - mondja. - Nekem öt bátyám volt. Korán megtanultam, hogyan kell küzdenem azért, hogy az lehessek, ami lenni akarok.

 

Helyzete azért is sajátságos, mert a rokonság könnyen megszólja azt a nőt, akinek nincs férje és gyereke. Márpedig neki nincs.

 

- Eleinte volt feszültség. A lánytól mindenki elvárja, hogy becsülettel férjhez menjen, és gyerekeket szüljön az új családjának. Én ezt a szokást megtörtem. Nehéz volt, de egy idő után otthon is tudomásul vették, hogy nem a szokványos utat járom.

 

Nem mintha sosem próbálkozott volna a "szokványossal". Anyakönyvvezető előtt nem, de a lovári (oláh) cigány szokások szerint házasságot kötött egy férfival:

 

- Öt évig éltem egy olyan családban, ahol keményen ragaszkodtak a hagyományokhoz. Az apósommal vagy a sógorommal nem tartózkodhattam egy helyiségben. Amikor a férjem hajnali háromkor beállított egy csapat zenésszel, én szépen felkeltem, és már indultam is a konyhába sütni-főzni. Ismertem és betartottam a szokásokat, ebből soha semmilyen konfliktusom nem volt. Amikor az urammal különváltunk, az nem a szokások miatt volt, hanem azért, mert mi ketten nem jöttünk ki egymással.

 

Sztojka Katalin büszke arra, hogy bárhol is jár az országban, lovári cigány létére pillanatok alatt megtalálja a hangot a beás vagy a romungró (úgynevezett magyar) cigányokkal is. Közben pontosan tudja, hogy az értelmiségi roma nők nagy része másként gondolkodik a hagyományok követéséről, mint ő:

 

- Semmi bajom nincs ezzel, csak azt kérem, tartsák tiszteletben azokat a nőket is, akik mögött van egy tradicionális közösség, és mindkét szerepnek meg tudnak felelni. Az, hogy a kalocsai romák engem szeretnek és megbecsülnek, attól is van, hogy ugyanúgy vezetem a háztartást, a régi receptek szerint ugyanazokat az ételeket készítem, mint a többi roma asszony, aki a férjéről meg a gyerekeiről gondoskodik. Persze, ha elkezdem összeszámolni, hányan vannak a testvérem gyerekei és a többi rokon... Nem is tudom. Több százan, lehet, hogy ezren is. Nekem ők a családom. Sokan nem értenek velem egyet, de szerintem egy értelmiségi nőnek is meg kell fognia a seprűt vagy a nyújtófát. Mert a nő becsületét, azt hiszem, legfőképpen mégis csak az adja - és nem csak a romáknál, hanem az egész társadalomban -, hogy mennyire képes összetartani a családot.

 

Ebéd után a férfiak különvonulnak

Sztojka Katalin 

 

Kóczé Angéla szociológus másfajta egyéniség. Könnyebb balettcipőben elképzelni a Mount Everest tetején, mint azt, hogy a legszebb álmából felverve főzőcskézzen a mulatozásból hazavergődő férjnek és a muzsikusoknak. Talán jobb is, ha nem próbáljuk modellezni a helyzetet.

 

Kispaládon, egy távoli szabolcsi falucskában nevelkedett. Amennyire vissza tud emlékezni, már kislányként különbözött a többiektől. Máshogy öltözött, a "fiús dolgok" érdekelték:

 

- Sokáig rendőr akartam lenni. Nem vicc! Nyomozó. Ezt bevallottam már?

 

Világéletében rebellis volt, az a típusú lázadó, akit egyetlen szent cél vezérel: ellenállni. Hagyományoknak, formaságoknak, kötöttségeknek - mindennek. A családban az összes felnőtt dohányzott, erre ő elhatározta, hogy soha nem gyújt rá. Szülei csak néhány általánost végeztek, ő viszont gimnáziumba járt. Majd "feljött" Budapestre, egyetemi diplomát szerzett szociológiából és megtanult angolul. Aztán sikeresen megpályázott egy állást, éveken át a brüszszeli Európai Roma Információs Iroda igazgatójaként dolgozott.

 

Férjére 28 évesen talált rá:

 

- A kispaládi cigányok közül addigra már teljesen "ki voltam sajnálva". Elkönyvelték, hogy nekem soha a büdös életben nem lesz férjem meg gyerekem.

 

Bármennyire fontos a család, érezhető, hogy Kóczé Angéla gondolatai középpontjában nem a háztartás áll:

 

- Ha reggel én viszem iskolába a gyereket, akkor egész biztos, hogy délután a férjem fogja elhozni. Ha az egyik számlát én adom fel a postán, akkor egész biztos, hogy a másikat ő.

 

Férje "gádzsó", azaz nem cigány. Aligha véletlen, korábban még csak futó kapcsolata sem volt roma fiúval:

 

- Igazából a cigányok nem választottak engem. Valószínűleg túlságosan autonóm voltam, nagy szabadságot igényeltem. Nem alakítottam ki magamban olyan szabályokat, hogy mindenképpen romához kell hozzámennem, de olyanokat sem, hogy járni se szeretnék cigány pasival. Ha jött volna egy roma fickó, aki tetszik, és hatalmas vonzalmat érzek iránta, akkor nem mondtam volna nemet. De nem jött! Nem láttam ilyet, még a láthatáron sem.

 

Ebéd után a férfiak különvonulnak

Élet egy cigánytáborban, 1956

 

Értelmiségi roma nők körében elég gyakori, hogy zsidó férfihoz mennek feleségül. Ahogyan Kóczé Angéla is:

 

- Tényleg van ilyen tendencia. Az én férjemnek nincs erős zsidó identitása, de a világlátása és az érzékenysége... Nem is tudom, hogyan mondjam. Kialakult valamiféle közös kollektív emlékezet, aminek a hatása a mindennapokban nem tapasztalható, a lenyomata azonban transzcendens módon valahogy mégis megjelenik. Lehet, hogy butaságnak hangzik, de én tényleg hiszek abban, hogy működnek ezek az erők. A sorsszerűség, a kitaszítottság, a marginális létezési forma miatt a zsidó és a cigány értelmiség - a rengeteg különbség ellenére is - hasonló vonalon mozog. Talán ezért találjuk meg ennyire könnyen a közös beszéd- és gondolkodásmódot.

 

Az azonosságtudat jelentőségét hangsúlyozza Berki Judit szociálpolitikus is. Neki azonban cigány a férje:

 

- Nem volt szándékos, de nagyon jó, hogy így alakult. A férjem is szociálpolitikus, ezernyi szállal kötődünk egymáshoz. Ma már nem is tudnám elképzelni, hogy olyasvalakivel éljem le az életem, akivel nem ugyanahhoz a sorsközösséghez tartozom. Kevesen mondhatják el, hogy jól választottak: nekem sikerült. Nem minden férfi képes elfogadni, hogy egy nőnek értelmiségiként is lehetnek ambíciói.

 

Berki Judit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán született:

 

- Nagyapámnak volt egy kovácsműhelye, ahol apámmal együtt dolgozgatott. A hatvanas években már senkinek sem kellett a lópatkoló kovács, nem tudták eltartani a családot. Apukámék 1962-ben Budapestre költöztek, rá húsz évvel, 1982-ben pedig Nógrád megyébe, Bátonyterenyére. Azóta itt élek.

 

A házaspár tipikus értelmiségi életformája az egyenrangúságon alapul, a régi cigány szokások ezzel nem nagyon férnek össze. Egyetlen kivétel akad:

 

- Nem tudom, mások beszéltek-e erről, de a romáknál elvárás, hogy a nők kiszolgálják a férfiakat. A férjem szereti, ha étkezésnél én tálalok föl neki. Ha úgy adódik, szívesen megteszem: szedek neki levest vagy második fogást. Miért is ne? Nálunk ez még megvan, de ezenkívül szinte semmi.

 

A gyerekeknél kicsit más a helyzet. Berki Judit egyik lányának roma férje van, abban a családban már jobban érvényesül a hagyományos szereposztás. A férje szüleinél pedig még inkább:

 

- Apósoméknál a férfiak ma is elkülönülnek. A családi összejöveteleken együtt eszünk, ebéd után aztán a férfiak különvonulnak. Sakkoznak, kártyáznak, megtárgyalják a világ dolgait. Mi, nők is külön vagyunk, a szoba másik sarkában beszélgetünk. Néha nehezen állom meg, hogy ne szóljak át, de inkább nem teszem. Illetlenség lenne egy nőnek úgy beszélnie, hogy a férfi nem szólította meg. Engem nem zavar. Kibírom...

És hogy nőnap táján a nőnapról se feledkezzünk meg: Berki Judit elmeséli, hogy náluk nem volt nagy felhajtás ebből, de az apja soha nem mulasztotta el, hogy hozzon ajándékba egy-két csokor hóvirágot.

 

Kispaládon, Kóczé Angéla falujában viszont a nőnapi virág egyáltalán nem volt divat a cigányok körében, mint ahogy a kalocsai roma családoknál sem.

 

- A cigányok inkább az anyák napját tartották, de az is csak a gádzsóktól átvett szokás volt - meséli Sztojka Katalin. Mégis, gyereklányként különleges eseményként élte meg a nőnapot. A városban akkoriban majdnem mindenkinek volt munkája, a többiekkel együtt a cigány nőket is vállalati rendezvényeken köszöntötték.

 

Sztojka Katalin nagyon is jól emlékszik: a nőnap volt az egyetlen alkalom az évben, amikor a cigány asszonyok a férjeik nélkül elmehettek ünnepelni.

 

A késői modernizáció, a roma hagyományok és a kisebbségi lét csak felemás integrációt tettek lehetővé az államszocializmus idején. A piaci viszonyok és a demokrácia kialakulása idején felszínre jöttek ennek hátulütői. Mindezek következtében a roma nők olyan helyzetbe kerültek, amely különbözik korábbi státusuktól, de nem hasonlítható a nem cigány társadalomban jellemző női szerepekhez sem - írja A cigány nők helyzete című tanulmányában Janky Béla.

 

A félreértések elkerülése végett a szerző hangsúlyozza: a cigányok körében jellemző korai gyermekvállalást nem szabad úgy tekinteni, mint a roma fiatalok szexuális élettel kapcsolatos nagyobb nyitottságának vagy meggondolatlanságának következményét. Arról van szó, hogy a cigány gyerekek sokkal hamarabb nőnek fel, mint nem cigány társaik, és családjuk is korábban tekinti felnőttnek őket.

 

Mindenesetre az általános iskolát elvégző cigány lányok számára nem jelentkezik élesen a továbbtanulás kényszere. Tizenöt és húsz éves kor között anyává válni teljesen elfogadott, megbecsült státuszt jelent a romák között. Ráadásul az anyának járó szerény állami segélyek a keresővel hosszabb ideje nem rendelkező háztartásokban kiegészítő jövedelemforrásból komoly bevétellé léphetnek elő. Ha nem is mindig a szociális juttatás nagysága, de rendszeres és biztos érkezése fontos szerepet játszhat a szegényebb roma háztartások gazdálkodásában - állapítja meg Janky Béla.

 

Mindez emeli az anya presztízsét a családban. Az anyaság korai vállalásának előnyei és az iskolai beilleszkedési problémák együttesen oda vezethetnek, hogy a lányok közül kevesebben tanulnak tovább. Ez egyfajta hagyományosabb nő szerephez való (ideiglenes) visszatérést jelenthet a cigány asszonyok között, annak minden közismert - a nők méltósága és szabadsága szempontjából negatív - következményével . (Cz. G.)

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek