Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyűlölethadjárat vagy hisztériakeltés?
2009-03-05 15:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyűlölethadjárat vagy hisztériakeltés?A világ már úgy tudja, hogy Magyarországon fékevesztett "gyűlölethadjárat" folyik a cigányok ellen. Megírta a londoni The Sunday Times.

 

 

 

 

A cikk legfőbb forrása Mohácsi Viktória, az SZDSZ európai parlamenti képviselője, aki e tárgyban már felszólalt Brüsszelben, s aki a tatárszentgyörgyi - mindeddig ismeretlen okból elkövetett - brutális gyilkosságot is azon nyomban rasszista indíttatásúnak minősítette. De így volt ez máskor és más helyütt is, amikor cigányok estek áldozatul, gondolhatunk akár a Moszkva téri buszos kardozásra, akár a pécsi kézigránátos bűncselekményre. A tett nyomán megindultak a hivatásos rasszistázók, hogy aztán kevéssé se jöjjenek zavarba, amikor az elkövetők roma származására derült fény.

A The Sunday Times cikkében ötven, cigányok elleni támadást emlegetett, négy halottal, köztük egy négyéves gyermekkel. És azt írta, hogy a kézilabdázó Marian Cozma drogdíler cigányok általi meggyilkolása óta a rasszista ellencsapások alaposan megszaporodtak. Főbűnös pedig a Magyar Gárdát szervező Jobbik. Ugye, összeáll a kép?

Ha nem itt élnénk, örülnénk a távolságnak. De itt élünk, és nem ismerünk magunkra. Magyarországon a többségi és a kisebbségi társadalom viszonyát leírni a megfélemlített cigányok elleni pogromokkal közönséges hazugság. A mindennapok tapasztalata, ha nem is ennek az interpretációnak az ellenkezőjéről üzen, de csordultig telt tanár- és orvosverésekkel, az intézkedő rendőrökkel szembeni agresszivitással, családi háborúkkal, vidéki őstermelők vagy városi gyerekek kifosztásával és uzsorások rémtetteivel. Az elkövetői oldalon többnyire romákkal. S hogy ez így lehet, abban a rendőrség felelőssége épp úgy tetten érhető, ahogy az álságos, hiszteroliberális (copyright by Gyurkovics Tibor) politikáé is, amely nem ismeri fel a cigányt, ha elkövető, de nyomban azonosítja, ha áldozat. Ennek nyomán a többségi társadalom sérelmei és félelmei nem tudósíthatóak Londonba, Párizsba, de még idehaza is csak félve, ellenben minden romákkal szembeni atrocitás rasszizmusként tálalható.

Komorabbá teszi a képet, hogy a hazugság politikája ezekben az ügyekben is kormányzati szintre emelkedett, és részévé vált az ellenzék ellehetetlenítését, diszkreditálását szolgáló újnácizásnak. Nem véletlen, hogy a köztársaság nagykövetségei is ennek a tájékoztatáspolitikának a jegyében teszik - illetve nem teszik - a dolgukat. A helyzet kriminális, és változtatást igényel.

A legfontosabb természetesen a cigányság életkilátásainak, tanulási és munkavállalási esélyeinek javítása. Sürgető a törvényesség feltételeinek visszaállítása, hogy senki se érezze szükségét az önbíráskodásnak, a szervezett önvédelemnek. Nincs megoldás a kisebbségi társadalom együttműködése nélkül sem. És féken kell tartani a hiszteroliberális propagandistákat is, akiknek a fasizmus veszélyére nagyobb szükségük van, mint vámpíroknak az éjszakára.

Magyarországon a cigányok és nem cigányok közötti feszültség évről évre nő. Tatárszentgyörgyön a hétvégén olyannyira hisztérikus volt a helyzet, hogy egy hősugárzótüzet Molotov-koktélos támadásként azonosított a cigányközösség, és azonnali leszámolással akart válaszolni.

Józanság és őszinteség híján beláthatatlanok a következmények. Kommunikációval, főként pártpolitikai indíttatásúval semmi sem oldható meg, de mint a The Sunday Times tudósítása is jelzi, minden súlyosan rombolható.
 
C-PRESS  - Heti Válasz
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek