Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Egy bűnöző nép nem érdemli meg a fejlesztési forrásokat"
2009-03-05 15:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Egy bűnöző nép nem érdemli meg a fejlesztési forrásokat"Kilépnek a kormány által létrehozott roma integrációs szervezetből a cigány szervezetek, amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket – jelentették be sajtótájékoztatón a Roma Irányító és Monitoring Bizottság tagjai. Követeléseik között a roma integráció felgyorsítása, a telepfelszámolás azonnali megkezdése, az uniós pénzek hatékonyabb, roma célú felhasználása is szerepel.

 

 

 

Ultimátumot intéztek a Roma Irányító és Monitoring Bizottságban (RIMB) részt vevő cigány szervezetek a kormányhoz: amennyiben a továbbiakban is az eddigi módon kezeli a kormány a roma ügyeket, azonnal elhagyják a Roma Integrációs Tanácsot, melyet a kormány a Roma Integráció Évtizede Program kapcsán hozott létre.

A roma szervezetek szerint a rendszerváltás óta működő kormányok nem tettek eleget a romák leszakadásának, kirekesztésének megakadályozásáért, ráadásul az uniós tagságunkkal sem váltak valóra a cigányság reményei. Az ultimátumot aláíró roma szervezetek nem hajlandók tovább vállalni részvételüket a cigányok szociális, nemzetiségi és emberi jogi elnyomásának leplezését szolgáló látszatcselekvések legitimálásában.

 

"Egy bűnöző nép nem érdemli meg a fejlesztési forrásokat"

Fotó: C-PRESS Hírügynökség

 

Követelik az uniós és hazai fejlesztési források átcsoportosítását a hátrányos megkülönböztetés, esélyegyenlőtlenség megszüntetésére, felszámolására. Követelik továbbá a romák körében tapasztalható kirívóan magas munkanélküliség országos szintre csökkentését, a cigány nyomortelepek felszámolását, az oktatási szegregáció megszüntetését és a kulturális autonómia intézményének kiépítését is.

Követelik azt is, hogy tartsák tiszteletben a romák emberi méltóságát, és a gyűlöletbeszéd szabályait úgy módosítsák, hogy az ne lehessen alkalmas a cigányság ellen uszító, kirekesztő tartalmak kommunikálására.

A cigány szervezetek felszólítják a kormányt, az önkormányzatokat, hogy hatékony, a társadalmi kohéziót erősítő kommunikációval tudatosítsa a többségi és a kisebbségi közösségekben egyaránt, hogy a társadalmi integráció mindannyiunk érdeke, s abból nem zárható ki a társadalom egyetlen csoportja sem.

Az RIMB-ben részt vevő cigány szervezetek – a Kolompár Orbán vezette MCF-től és OCÖ-től a Zsigó Jenő féle Roma Parlamenten keresztül a Farkas Flórián elnökölte Lungo Dromig – nagyjából lefedik a magyarországi roma politikai közéletet. A mostani közös kiállásuk szokatlan az elmúlt húsz év történetében. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a továbbiakban megpróbálnak egységes roma politikai programot megalkotni. Mint azt Ruva Farkas Pál, a Civil Ernyő koordinátora elmondta: lejárt a jobb- és baloldalra megosztott cigányság ideje, meg kell mutatniuk, hogy a roma értelmiség és „értelmesség” sok mindenre képes, még az összefogásra is.

Zsigó Jenő szerint az uniós és hazai fejlesztési tervekből következetesen kirekesztették a cigányságot, Magyarország egyenesen elszabotálja a fejlesztési források felhasználását a romák vonatkozásában – fogalmazott. A Roma Parlament elnöke úgy véli, az utóbbi időkben mérhetetlenül hisztérikus ellenállás tapasztalható a cigánysággal szemben. „Bűnözőknek állítják be a cigányságot, hogy még inkább eltávolítsák őket az uniós pénzektől, hiszen egy bűnöző nép nem érdemli meg a fejlesztési forrásokat.” Zsigó ebből a szempontból nem lát különbséget jobb- és baloldal között. Zsigó egyébként kijelentette: követeléseik teljesítését olyan fontosnak tartják, hogy nem hajlandók semmilyen közgazdasági vagy politikai érvet elfogadni azokkal szemben.

Arra a kérdésemre, hogy a RIT-ből való távolmaradásukon kívül milyen lépéseket terveznek, amennyiben a kormány nem teljesíti követeleséseiket, lényegében nem válaszoltak. Ruva Farkas Pál homályos utalást tett arra is, nem mindegy, hogy a jelen lévő szervezetek kit, kiket támogatnak majd a választásokon.

A roma szervezetek azt is szeretnék, ha végre megvalósulna parlamenti képviseletük. Mint mondták, a megfelelő jogszabályok megalkotásával egy roma választási körzet lehetne az országban, s az úgynevezett roma listára szavazhatna minden választópolgár. Ilyen módon 20-30 képviselőt küldenének a parlamentbe. (Arról nem beszéltek, hogy ezt a jogot kiterjesztenék-e a többi hazai kisebbségre is, vagy csupán a romáknak hagynák meg.)

A kormányhoz és a politikai pártokhoz is elküldött javaslataik között szerepel még többek között az is, hogy egyfajta kvótarendszert kell bevezetni az állami foglalkoztatási körbe az esélykiegyenlítés céljából. Ez konkrétan azt jelentené, hogy egy-egy munkahelyen (állami intézmények, vállalatok, önkormányzatok stb.) olyan arányban lenne kötelező cigány származású munkavállalót alkalmazni, hogy ez az arányszám legalább az ötven százaléka legyen az adott településen a romák „szociológiailag feltárt” arányszámának. Ehhez viszont szerintük elengedhetetlen az úgynevezett roma esélykiegyenlítési névjegyzék. Ebbe mindenki felvetethetné magát, aki úgy érzi, a foglalkoztatás területén roma volta miatt hátrányt szenvedett el. Mint Pánczél Márta, a Roma Parlament szakértője elmondta, Magyarországon semmi sem zárja ki az etnikai adatkezelést, sőt, törvény írja elő, milyen esetekben lehet azt alkalmazni, úgyhogy jogi akadálya nem lenne az efféle roma névjegyzéknek.

Az MNO kérdésére, hogy tudniillik úgy tűnik, a cigányság vezetői felülről, az államtól, a kormánytól várják a roma problémák megoldását, s közben egyetlen szót sem ejtettek arról, hogy a cigány szervezeteknek, politikusoknak, vagy éppen a cigány egyéneknek milyen feladataik, kötelezettségeik lennének ebben az integrációs folyamatban, Zsigó Jenő azt felelte: a romák önhibájukon kívül kerültek mélyszegénységbe, nem várhatja el senki, hogy egy ilyen tömeg önmaga oldja meg a problémáit...
 

 

C-PRESS - MNO

 

Kapcsolódó anyag:
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek