Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balogh Artúr: Cigányáldozatok temetésének politikai elemzése
2009-03-05 14:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balogh Artúr: Cigányáldozatok temetésének politikai elemzéseA tatárszengyörgyi áldozatok temetésén a két nagy politikai párt a FIDESZ és az MSZP visszafogott részvétele jelzésértékű a hazai cigányság számára.

 

 

 

Az MSZP a súlytalan képviselettel tompítani kívánta a kormánypárt mulasztását az üggyel kapcsolatban . Mégis elvárható lett volna , hogy egy ilyen súlyos közfelháborodást kiváltó eset kapcsán a kormány magasabb politikai személlyel is képviseltesse magát az áldozatok temetésén.
Ezzel a lépésével a kormány igazolta azt a félelmet, és kritikát , hogy még mindig nem képes beismerni a rendőrség, a tűzoltóság, és a mentőszolgálat tévedését ,a megdönthetetlen bizonyítékok ellenére sem.

Tehát mind politikai, mind személyi értelemben a mulasztásoknak nem lesz felelőse.
Így a cigány társadalom és a magyar állam közötti bizalom tovább zsugorodik.

A FIDESZ Balog Zoltánnal csak a kötelező protokollnak tett eleget. Az esett ellenére a párt kommunikációja semmit nem változott a cigánysággal kapcsolatban. Továbbra is kitartottak a büntetési törvények szigorítása mellett. Ami a társadalmi változásokra választ adni nem tudó immúnis párt képét festi fel.

Az SZDSZ kis párt lévén kihasználta a lehetőséget és a lehető legmagasabb szinten képviseltette magát a temetésen, ami sokat mondó . Még sem lehet szó nélkül elmenni a mellett, hogy egyes hangok szerint elkésett.

MDF Herényi Károllyal tovább kívánta erősíteni a pártja cigányügyben elfoglalt közép pozícióját, mégsem tudja azt az űrt betölteni, miszerint pártjának nincs saját cigánypolitikusa.

KDNP volt a legvisszafogottabban jelen a cigány áldozatok temetésén, ezzel ellentétesen cselekedett a konzervatív értékrendben jelentős szerepet betöltő temetési jelképrendszer tartalmának lényegével.

A JOBBIK továbbra is folytatni kívánja eddigi stratégiáját, hiszen a közvélemény kutatások azt igazolják, hogy hatékony , és úgy tűnik, hogy nem befolyásolja a pártot a politikájuk következtében bekövetkezett halálesetek száma és továbbra is faltörő kosként fogja használni a "cigánybűnözés " kifejezést.
Így borítékolhatóak az újabb atrocitások.

Pozitív jelenség ugyanakkor az, hogy elismert művészek, és magánemberek nagy számban voltak jelen a temetésen. Ami a magyar társadalom érzékenységére utal.

A cigány kultúrában egy temetésen a legfontosabb dolog a papi búcsúbeszéd. Aminek az érzelmi töltete meghatározza a temetés jövőbeli megítélését.

A cigány tradícióknak megfelelően vizsgáljuk meg a búcsúbeszédet.

Iványi Gábor metodista lelkész búcsúztatta és engedte utolsó útjára a cigány áldozatokat.


A metodizmus egy protestáns, tehát a római katolikus egyháztól különvált vallási irányzat angliai gyökerekkel.

Ezt azért érdemes kiemelni , mert jogos elvárás támad a cigány társadalomban azzal kapcsolatban , hogy a nagy klasszikus egyházak nem vállaltak szerepet a felvetődő problémák megoldásában.

Egy többértelmű nyilatkozat kiadásánál és egy misénél többre nem méltatta a katolikus, az evangélikus és a református egyház a cigányság holocaust utáni legnagyobb sérelmét.


Iványi Gábor búcsúztatójában kimondani azt, ami nem csak az ő feladata lett volna.
A lelkész őszinte bocsánatkéréséhez kétség nem fér, mégis az a hiányérzete támad az embernek, hogy az vezekel, aki ártatlan.
Tisztességesen és méltóságteljesen temette el a cigány áldozatokat.

6000 embert megmozgató gyászszertartás megmutatta , hogy a cigány civil élet egy más, eddig elérhetetlennek tűnő dimenzióba lépett át.

A média rendkívül kiegyensúlyozatlan volt a tatárszentgyörgyi gyilkossággal kapcsolatban.

Csorba Róbert és négy éves kisfia halálesetét sokáig mellőzte a haza média.
A gyilkosság utáni nap is csak sokadik hírként szerepelt a TV csatornák híradásaiban, és összehasonlíthatatlanul alul volt kommunikálva a veszprémi gyilkossághoz képest.

A veszprémi és a tatárszetgyörgyi esetet mérlegre téve a televíziók a rádiók , és a nyomtatott sajtó egyoldalúan előnyben részesítették a veszprémi esetet. PL: A mérték adó hetilapok kis rövidhírben számoltak be az esetről.

Az elektronikus média megpróbált egyensúlyra törekedni de ott is észrevehető volt az eltolódás a veszprémi ügy irányába.

A külföldi média sokkal érzékenyebben reagált a magyarországi eseményekre , és szinte nyomást gyakorolta a belföldi médiára azzal, hogy vezető hírként és folyamatosan számoltak be a tatárszentgyörgyi gyilkosságokról.

A szűrnyű esettel kapcsolatban az a következtetés minden képen levonható , hogy a cigány társadalom és a cigány civil élet kommunikációja folyamatosan tevődik át az Internetre.


Ez akkor volt a legjobban szembetűnő mikor az első részvét demonstrációk szervezése az Interneten vetődtek fel , és soha nem látott gyorsasággal kivitelezésre is kerültek .

Ez pár éve szinte s elképzelhetetlenek tűnt.

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek