Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nagy József György a DRVSZ elnöke fórumot szervez
2009-03-05 14:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nagy József György a DRVSZ elnöke fórumot szervezA Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége lakossági fórum sorozatot szervez Zala megyében. Első sorban azokon a megyei településeken kíván rendezvényével megjelenni, ahol nagyobb létszámú roma népesség él.

 

 

 

 

A szervezet elsőként Mikekarácsonyfán tartotta meg lakossági fórumát március 1-jén, melyet 2009. március 4-én követte a Szentpéterúron megtartott újabb rendezvény. Mind a két helyszínen nagyszámú érdeklődő jelent meg. Felhívtuk a lakosság figyelmét arra, hogy fogjanak össze, vállaljanak felelősséget közösségünkért pártállástól függetlenül és teremtsünk békét magunk körül! Az eddigi fórumok tapasztalatai azt mutatják, hogy a roma lakosság nagyfokú érdeklődéssel kíséri a folyamatban lévő változásokat, igényli ezekről a megfelelő tájékoztatatást, fontos számukra, hogy választ kapjanak felmerülő kérdéseikre, problémáik megoldásában is segítségre számítanak.


A program megvalósításának célja:

A rendezvény szervezésének apropóját az adta, hogy a Zala megyében működő Cigány Kisebbségi Önkormányzatok képviselőinek részére tájékoztatást nyújtsunk a 2009. évben nyíló lehetőségekről, programokról, érdekvédelemmel kapcsolatos információkról.

 

Ezen belül kiemelten szeretnénk foglalkozni az Út a munka világába című program teljes bemutatásával, a megyei és helyi foglalkoztatással, a „Roma vakáció"Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Gyermek- és ifjúsági kedvezményes táboroztatás támogatása címmel az OCÖ Balatonlellei Szabadidős és Képzési Központjába kiírt pályázati lehetőséggel, a romák életében kialakult válsághelyzet kezelésével.

 

E fórum feladata az is, hogy hozzájáruljunk az I. Országos Kisebbségi Önkormányzati Találkozó megszervezéséhez Budapestre.

Programunkkal segítséget kívánunk nyújtani azoknak a szervezeteknek, akik kisebb hatékonysággal képesek érdekképviseleti feladataikat ellátni, és komoly érdeklődést mutatnak a foglalkoztatás iránt. A foglalkoztatási lehetőségek megteremtését szolgáló pályázatoknak az elkészítése és megvalósítása ugyanis a legtöbb CKÖ számára komoly kihívást jelent.


A program aktualitása és indokoltsága:

A társadalmi és gazdasági szerkezetátalakulásnak Magyarországon az egyik legnagyobb vesztese a roma népesség. A romák jelentős része vált munkanélkülivé, és a helyzet azóta csak súlyosbodott. A munka hiánya eleve kizárja az élet megfelelő színvonalú fenntartásának lehetőségét.

 

A nehéz helyzetből való kitörés talán egyetlen járható útja a munkán keresztül ragadható meg. A munkaerőpiac körforgásába történő be-illetve visszakerülésüket az alacsony iskolázottsági szint és a munkaadóknak a cigánysággal szembeni előítéletes magatartása egyaránt nehezíti.

 

Gyakran megfigyelhető a romák esetében, hogy a gazdasági, társadalmi és civil életben való részvételük korlátokba ütközik, ill. minimális jövedelmük és egyéb körülményeik (személyes, családi, társadalmi és kulturális) szintén lehetetlenné teszik számukra az adott társadalomban elfogadhatónak tartott életvitel elérését. Az ilyen helyzetben lévő emberek gyakran képtelenek arra, hogy maradéktalanul érvényesítsék alapvető jogaikat. A modernizációs kihívásokkal szemben védtelenek. Tradicionális mesterségeikre egyre kevésbé érzékeny a piac, míg képzettségi szakadékuk növekedése is eltávolítja őket a munkaerőpiactól.

 

A részükre történő segítségnyújtásnak fontos eleme lehet a sorsukért felelősséget viselő kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek által biztosított támogatott foglalkoztatás, amelynek alapját a pályázati rendszer képezi.


A kormány feltett szándéka, hogy a rendszeres szociális segélyből élő, tartós munkanélkülieket munkára ösztönzik. Ezért rövidesen útjára indítják az Út a munkához programot. Felülvizsgálják a segélyezettek körét, és az önkormányzatok felmérik, mely intézményükben milyen munkát tudnának végezni a program résztvevői.

 

A pesszimisták szerint a segélyen élőket semmivel sem lehet munkára ösztönözni, amíg a segélyekből, családi pótlékból több jövedelemhez lehet jutni havonta, mint a minimálbér. Szakemberek viszont állítják, igenis jó néhányan vannak a segélyezettek között, akik szívesen dolgoznának, ha volna a végzettségüknek megfelelő munka.


Az Út a munkához program hatásait, következményeit nehéz előre megjósolni. Az azonban bizonyos, hogy a program részletes, mindenre kiterjedő ismerete nélkül kevés esély van arra, hogy a roma emberek számára valódi lehetőséget jelentsen. Ebből következik, hogy a program bemutatása, megismertetése jelentős szerepet játszik a fórum témái között.


Második fontos célkitűzésünk, hogy meginduljon a CKÖ-k közötti tapasztalat-és információcsere.

 

A vezetők többsége látja a problémákat, de a segítségnyújtáshoz gyakran hiányoznak a személyi és tárgyi feltételek, nincs elég információ, nem tudnak pályázni, a szervezetben dolgozók nincsenek szakmailag felkészülve a kihívások leküzdésére.

 

Azzal, hogy pályázati lehetőségeket kínálunk számukra, elősegítjük a lehetőségek tárházának megnyitását, rávilágítunk a gyermekek, fiatal felnőttek programjainak megszervezési lehetőségeire. Amennyiben ehhez a munkához támogatásra szorulnak a képviselők, úgy szervezetünk (DRVSZ) megoldást talál a pályázatok megírására és lebonyolítására is.

 

Harmadik célunk a romákat ma érő súlyos, esetenként tragikus támadások felelősségteljes megbeszélése, bűnmegelőzési programok megszervezése, hatékonyabb roma érdekvédelem kiépítése.

 

Mint tudjuk, számszerűen Magyarország legjelentősebb kisebbsége a roma kisebbség. Igazán nem maradhattak ismeretlenségben, de félreismertségük továbbra is általános. A róluk való tárgyalásmód szinte kivétel nélkül negatív, mint marginális csoport kizárólag nehézséget jelent integrációjuk. Magyarországon politikai kérdéssé, fegyverré vált a középpontba helyezett problémájuk. Helyzetük megítélése jellegzetesen negatív képet mutat, diszkrimináció, rasszizmus, a másság elfogadásának képtelensége jellemzi.

 

Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy az elmúlt években helyzetük csak romlott. Életkörülményeik egyre nagyobb nehézségeket mutatnak, egyre inkább nemkívánatos elemekké váltak, akiknek rossz sorsát csak saját felelősségük számlájára írják. Örökösen csak problémát jelentenek, amiből következően a tényleges megoldást eltűnésük jelentené. Ez a negatív kép azonban több veszélyt is rejt magában: egyrészt az erőszak megnövekedését, súlyosbodását, másrészt ismétlődésük következtében a dolgok hétköznapivá válását.

 

Nekünk, roma politikusoknak felelősséget kell vállalnunk e nehéz helyzet kezelésében, megoldási lehetőségeket kínálva, és tennünk kell az ellen, hogy a romák továbbra is ilyen súlyos kirekesztettséget, diszkriminációt szenvedjenek el.


E programsorozatot további helyszínei és időpontjai:

- Letenye 2009. március 5. csütörtök

- Zalakomár

- Zalaszentgrót

- Nagykanizsa


 

Nagykanizsa, 2009. március 3. 
 
Nagy József György

DRVSZ elnöke

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek