Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hogyan "szívatják" a szegényeket?
2009-03-04 23:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hogyan "szívatják" a szegényeket?A feketemunka közelebb visz a piachoz, mint a közmunka. A szocialisták között is iszonyúan fertőz a náci gondolkodás, a rasszizmus. A miskolci rendőrkapitányt ki kellett volna rúgni. A gyerekszegénység ellen elköltött milliárdok nem a gyerekekhez jutottak. Ferge Zsuzsa társadalomkutató rosszkedvű és zaklatott interjút adott a Beszélőnek.
 

 

 

„Ha éhséglázadás lesz, akkor azt le kell verni, és végre rendet kell teremteni” – mondta a Heteknek a monoki polgármester. „Nem tudom, mikor süllyedtünk utoljára ilyen mélyre” – kommentálta Ferge Zsuzsa a februári Beszélőben Szepessy Zsolt szavait. Az értehetőség kedvéért: a polgármester Szűcs Erika szociális miniszter kijelentésére reagált, aki januárban attól tartott, hogy a drasztikus megszorítások éhséglázadásokhoz vezethetnek. Azóta persze már más szelek fújnak a kormány szociális érzékenységét illetően is.

 

Noha Ferge Zsuzsa, a szociális gondolat hazai vezéralakja célzottan nem tér ki arra, mi bőszíti Szepessy szavaiban, az interjúból kiderül, az elesettekkel való szolidaritás elpárolgása dühíti a leginkább. A helyzet korábban sem volt túl jó, de az utóbbi időszak eseményei a – Ferge szavaival – „szegények szívatásának” egyértelmű tendenciájáról tanúskodnak.

 

Hogyan "szívatják" a szegényeket?

Ferge Zsuzsa. Aluljáróban. 

 

Az állam képtelen elfogadni például azt az esetet, hogy valaki azért munkanélküli, mert egyszerűen nincs számára munka. Az idén hatályba lépett szociális és munkaügyi szigorítások azt üzenik, hogy a kormány szerint mindenkinek lehet munkája, csak akarnia kell. Teljesen értelmetlen például, véli Ferge, hogy mostantól nem hét, hanem csak öt nappal korábban kell jelezni a munkanélkülinek, hogy munkába kell állnia.

 

A törvények már 2000 óta lehetővé tették, amit a kormány Út a Munkához programnak, a sajtó pedig monoki modellnek nevez. A feketemunkástól vagy az együtt nem működőtől eddig is meg lehetett vonni a segélyt. Miközben a munka- és jövedelem nélkülieknek legalább a fele, 150 ezer ember egy kanyit sem kapott/kap az államtól.

 

1992 óta ötvenszer módosították a szociális törvényt, márpedig, mondja Ferge, így nem lehet értelmes szociálpolitikát csinálni.

 

A szociológus szerint árulkodó az is, hogy éppen az alsó rétegek feketemunkáját akarják megtorolni, miközben az „okos polgármester tudja, hogy ha azt akarja, hogy ezek a családok ne lopjanak, és ne haljanak éhen, akkor odaadja a segélyt, és hagyja őket feketén dolgozni”. Empirikus kutatásai igazolják: a feketemunka közelebb visz a piachoz, mint a közmunka. Utóbbinak értelmes válfajából egyébként is hiány mutatkozik, pedig Ferge valamiféle magyar New Deal-t látna szívesen.

Az interjúkészítő Varró Szilvia rákérdez arra, hogyan értékeli most korábbi nyílt kiállását a Gyurcsány-kormány mellett. Ferge elismeri, hogy a beígért gyermekszegénység-ellenes program gyakorlatilag nem valósult meg, a milliárdokat intézmény-felújításra költötték el, ami persze jó, „csak éppen a gyerekprogram nem erről szólt”. A gyerekeket előbb megelőzte az iskola, aztán valami más. „Gyurcsány néha fellángol, majd lelohad” – világította meg a tudós a sikertelenség egyik pszichés vonatkozását.

 

Az interjú kitér a felerősödő cigányellenes tendenciákra. Ferge szerint „a szocialisták között is iszonyúan fertőz a náci gondolkodásmód”, és nem pártok szerint oszlik meg a hazai rasszizmus. A szociológus szerint nem lehet kérdés, meneszteni kellett volna Miskolc rendőrkapitányát, aki arról beszélt, hogy városában a rablásokat kizárólag cigányok követték el. „Amikor […] azt mondja, hogy minden rablást a cigányok követnek el, azt csak úgy lehet érteni, hogy minden cigány bűnöző” – summáz a társadalomkutató.

 

Ferge itt biztosan téved. Sokan vannak, akik ezt nem így gondolják. Az Élet és Irodalomban kibontakozó vitában így többen is osztották Léderer Pál álláspontját, hogy a kapitány állítását csak „manifeszt rosszindulattal” lehet rasszistának minősíteni. S hogy a tűréshatárok mennyire eltérőek, azt a Heti Válasz cigány publicistája is bizonyítja, aki felveti, hogy „még a véresszájúnak tartott Bayer Zsolt sem mondja sehol, hogy minden cigány bűnöző. Csak vannak, akik ezt nagyon szeretnék hallani végre, hogy aztán majd azonnal megvédhessenek minket. A cigányokat” – írja Forgács István.

 

De vajon szabatosan ki kell-e valamit ahhoz mondani, hogy érthetővé váljék, vagy elég a ráutaló magatartás? Léderer és Forgács szerint nem elég. Ferge szerint elég. A mostani közhangulatban szerinte másként csengenek a szavak, úgy látja ugyanis, hogy legalább húsz éve tart az a politika, amely szisztematikusan löki a mélybe a hazai cigányságot. Igaz ugyan, hogy a létminimum alatt élő hárommillió ember 25–30 százaléka lehet cigány, és még a legeslegszegényebbek fele sem roma, tehát nem kell ahhoz cigánynak lenni, hogy az ember nyomorult legyen, de a cigányok bizonyíthatóan jobban szegényedtek, mint a többség. És a statisztika nem tudja megmutatni, hogy „a pocsék lakás, a gyerekeknek a visszatérő éhsége mellett mekkora gyűlölettel kell szembenézniük” a származásuk miatt.

Beszélő, 2009/2

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek