Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mi a megoldás?
2009-03-04 08:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mi a megoldás?A somogyi cigányság 90 százalékának nincs munkája, és nagy részüknek szakképzettsége sincs. A rendszerváltás után megszűntek azok a lehetőségek, ahol dolgozhattak. Erre a problémára azóta sem sikerült megoldást találni. A szakemberek szerint ennek beláthatatlan társadalmi következményei lesznek.

 

 

 

Fát vágnak és terepet tisztítanak Kaposmérő környékén a roma közmunkások.

 

- Elég nehéz munkát találni, van, amikor 2-3 hónapra behívnak, el kell vállalni, mert ha nem vállaljuk el, akkor elveszik a jövedelempótló támogatást - számol be Horváth Ferenc.


Az önkormányzat a cigány gyerekeket ingyenes étkezéssel, a férfiakat munkával segíti. Annak ellenére, hogy a szabálysértések többségét ők követik el a településen.

 

- A felnőtt lakosság részére különféle munkaprogramokban, közmunka- programokban biztosítunk munkalehetőséget. Ez az elmúlt egy évben 22 személyt érintett - tájékoztat Harangozó Csaba, Kaposmérő polgármestere.

 

Mi a megoldás?

 
Ez persze, csak tűzoltásra jó. A romák egy része érzi: képzetlen. A 8 osztály meg a jogosítvány ma már kevés.

 

- Kisebbségben nem mindenki akar dolgozni, ez is igaz. De ki kell szűrni azokat, akik akarnak, és amit szeret. Egy olyat kell találni szerintem, ha mindenkinek lenne munkája, megszűnne a lopás, rablás - jósolja Horváth Lajos.

 

A rendszerváltás előtt a romák 62 százalékának volt állandó munkája. 4 évvel később már csak 22-nek. Ma pedig 10 százalékuknak. Erről a folyamatról beszél a kaposfői plébános is.

 

- El voltak szépen a társadalom peremén, a társadalom szélén. Szolgáltatásukra szükség volt, a kosárra, teknőre, egyéb dolgokra, aztán a szocializmusban bementek az építőiparba, termelőszövetkezetbe dolgozni. Megszűntek ezek a munka lehetőségek, a rendszerváltás legnagyobb áldozatai lettek. Szakképzetlen, hatalmas tömeg - mondja Somos László, a kaposfői plébános.
 
Egy százaléknál is kevesebb roma tanul ma a hazai felsőoktatásban. Szakmunkás bizonyítványig is csak minden hatodik jut el. A cigányok 80 százaléka pedig 8 általánossal, vagy azzal sem rendelkezik. A megoldás egyik kulcsszava a képzettség.

 

- Egy olyan ember, aki úgy nőtt fel, hogy már szülei is képzettek voltak, és nincs neki olyan problémája, hogy barna a bőre és gyanakodnak rá, sokkal jobban tud érvényesülni - véli Heindl Péter, az antidiszkriminációs jogsegélyszolgálat vezetője.

 

A cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt mondja: foglalkoztatási kormányprogramokra lenne szükség. 

 

- A társadalmi feszültséget tudnánk enyhíteni, ha az embereknek lenne munkahelyük, állásuk. Én hiszem azt, hogy régebben nem volt ilyenfajta megítélés a többségi társadalomban a cigányokkal szemben. Hiszem azt, ha volnának foglalkoztatva az emberek, akkor mindenféle problémát tudnánk kezelni és orvosolni - fejti ki Bogdán Imre, a Kaposvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

 

A rendszerváltás óta a kormányok 150 milliárd forintnál is többet költöttek a romák integrációjára. Papíron. A szociológusok régóta figyelmeztetnek: ha nem történik intézkedés, akkor ennek súlyos következményei lesznek.

 

- Ha nem dolgoznak, nem termelnek megtakarítást. Innentől az ellátásuk veszélybe kerül. De az egész magyar népesség ellátása is veszélybe kerül. Hisz a népesség zömét ők fogják lefoglalni. Nekik kéne fizetni azokat a járadékokat, amit a ma nyugdíjba menőknek kéne élvezni - mondja Szabó János szociológus.

 

Ráadásul egyre inkább érezni az előjeleit a társadalmi zavarokat keltő megmozdulásoknak. Magyar-roma etnikumok közötti feszültségnek. Ha ez elharapózik, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

 

C-PRESS - KaposPont

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek