Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Baglaspusztai cigánysorsok
2009-03-03 09:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Baglaspusztai cigánysorsokEmbertelen körülmények között él a cigányság kétharmada Somogyban. Többségük fürdőszoba és fűtés nélküli lakásban. Sokan fémhulladék-gyűjtésből vagy kukázásból élnek, másra nincs lehetőségük. Szinte semmi esélyük sincs arra, hogy sorsuk jobbra forduljon - mondják. Somogyban minden ötödik gyerek cigány családba születik.

 

 

 

Szemét mindenütt. És ablak nélküli, rozoga házak. Belül pedig a kilátástalan jövő. Ez Baglaspuszta. A Kaposmérőhöz közeli településen 100 cigány lakik. Többnyire embertelen körülmények között.

 

- Mi alszunk itt meg a feleségem az ágyon, itt meg az a szoba, ahol a gyerekek - mutatja Horváth Ferenc.

 

Horváthéknál a kemény téli időkben is sokszor hideg a ház. Most is.

 

- Sajnos, nincs fánk. El kell menni fáért, de nem nagyon merünk elmenni, mert félünk. Mert azért is megbüntetnek minket. Jövedelme sok mindenkinek nincsen, mert ledolgozni nem tudjuk, nem engedik, akkor csak börtönbe kerülnénk a családunk mellől - panaszkodik Horváth Zsolt Tibor.

 

Baglaspusztai cigánysorsok 

 

Zsolt még csak 18 éves. De már második gyermekét várja. 3-4 nemzedék is együtt lakik. A romák hagyományai szerint ugyanis senki sem élhet az utcán.

 

- 14-en lakunk itt. Jövedelmünk nincsen. Kis szemétdombra járok kukázni, abból élünk meg. Bent voltam az önkormányzatnál, munkát sajnos nem adnak…

 

Baglason 4 embernek van munkája. A többiek családi pótlékból és szociális segélyből élnek. A zsúfolt otthonok nagy részében nincs fürdőszoba és WC, sőt, még folyóvíz sem. Ez a másik család is nélkülöz.

 

- Gyógyszerre, ennivalóra meg ruhára nem jut. Szegénység, ugye. Meg hát lomtalanítani járt a vőm, az sem megy nagyon, 30 forint egy kiló vas, meg 25 az alumin, meg ez az - mondja Horváth Anita.

 

Pedig akár órákig is tolják kerékpáron a fémhulladékot.

 

Itt, a településen Somos atyának lehet köszönni mindent, mert ők, hogyha nem jöttek volna, akkor itt nagyon sok szegény család már az utcán lenne a gyerekeikkel együtt - teszi hozzá Horváth Lajos.

 

A jótevőjükről beszélnek.

 

- Szia Erzsi, szia Sanyi! Apukád otthon van? Még beteg vagy? - kérdi a megérkező plébános.

 

Somos atya adományokkal, jó tanáccsal segíti az itt élőket. Egy tanodát és egy közösségi házat is kialakított számukra. Szívén viseli a sorsukat.

 

- Van olyan gyerekünk, aki most múlt 16 éves, és nyár óta lakik olyan lakásban, ahol van villany. Eddig nem lakott - vázolja a helyzetet Somos László. - Van olyan család, ahol 5 gyerek van, 3 iskolás és egy 10 hónapos, ő hozzájuk karácsony újév előtt vezették be a villanyt.

 

Somogyban minden ötödik újszülött cigány családba születik. Kétharmaduk telepre. Minden nyolcadik somogyi roma származású. Legalábbis ennyien vallják magukat annak. Becslések szerint 40 ezren vannak. Számuk a 40-es évektől kezdve a hétszeresére nőtt.

 

C-PRESS - KaposPont

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek