Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nagy félelmet kelt a cigány vajda
2009-03-03 07:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nagy félelmet kelt a cigány vajdaHomlokegyenest ellentmondó véleményen van több politikus, romavezető és rendőrségi szakember egy esetleges országos vajdarendszer kiépítéséről. Ellenzői középkort játszó romantikus cigányoknak, támogatói a bűnmegelőzést hatékonyan segítő kisebbségi vezetőknek tartják az új hivatalos roma intézmény létrehozásával próbálkozó magánszemélyeket.

 

 

 

Hónapok óta egyeztet a magát országos cigány vajdának tekintő Kállai Csaba politikusokkal, rendőri vezetőkkel és helyi önkormányzatokkal a több évszázados vajdahálózat újjáélesztéséről.

Az újszászi vállalkozó - akit 2005-ben vitatott körülmények között választottak meg a nem hivatalos fővajdai posztra – azt tervezi, hogy államilag elismert és támogatott vajdahálózatot hoz létre, elsősorban bűnmegelőzési és munkahely teremtési feladattal.

A vajda örök

Kállai Csaba elképzelése szerint megyei és települési szinten is lennének vajdák, akik mellett a bölcsek- vagy vének tanácsának nevezett testületek működnének. A helyi vajdákat és a munkájukat segítő tanács tagjait a települések cigány lakossága választaná, és az országos vajda erősítené meg őket pozíciójukban. A fővajdai poszt betöltésére azonban nem kellene újabb voksolást szervezni, mert - a hagyományoknak megfelelően - Kállai Csaba azt élete végéig birtokolhatná, sőt örökül hagyhatná fiára.

 

Nagy félelmet kelt a cigány vajda

Kállai Csaba 

 

A vállaltan több évszázados elemeket is tartalmazó vajdarendszer jelenleg is létezik, de mindenféle hivatalos elismertség nélkül, és nem fedi le az ország teljes területét. Kállai Csaba elmondása szerint ugyan mind a 19 megyének van roma elöljárója, valamint jelen vannak 870 városban és faluban, de a cél az, hogy az egész országra, vagyis majd 3200 településére kiterjedjen a vajdarendszer. Kállai Csaba tervezete szerint a hivatalos rangra emelkedő vajdák tevékenységéhez az állam rendszeres anyagi támogatást adna, akár a már létező Vajdák a Romákért Alapítványon keresztül.

A romani kris ereje

A tervezett intézmény indoka, hogy a roma közösség életéből hiányzik egy olyan szervezet, amely hatékonyan tudna fellépni a bűnözés ellen, illetve elég tekintélye lenne ahhoz, hogy hatni tudjon a cigány társadalomra – véli Kállai Csaba. Szerinte több eset is azt bizonyítja, hogy a cigányokat, vagy az őket is érintő konfliktusok elsimításában megkerülhetetlenek a vajdák. „Az ősi cigánytörvény, a romani kris alapján kezelnénk a problémákat, illetve ítélkeznénk. Ha a vajda megjelenik a cigányok közt az nagy félelmet kelt a bűnözőkben és családjukban is, a romani krisnek olyan ereje van, hogy biztosak lehetünk a bűnözés visszaszorulásában.”

2008-ban a Fejér megyei Ercsiben hosszú ideig kritikus volt a közbiztonsági helyzet, miután két roma család összeveszett. A cigányvajda beszámolója szerint tavaly nyáron a helyi polgármester és a Fejér megyei rendőrség kereste meg azzal, hogy a kisvárosban már hónapok óta tart két rokonság háborúja, folyamatosak a verekedések, rendbontások, előfordult, hogy több száz ember esett egymásnak.

Az ercsi viszály előzménye állítólag az volt, hogy két fiatalember autóval nekiment a másik oldalhoz tartozó család házát védő kerítésnek, ami rájuk omlott és meghaltak. „Miután elmentem a haláleset miatt összeveszett családokhoz, a vezetőik egy asztalhoz ültek, és a polgármesteri hivatalban kibékültek, azóta nincs balhé köztük” – mondta Kállai Csaba.

 

Bevett szokás

A fővajda hónapok óta egyeztet a rendőrséggel, hogy a konfliktuskezelésekben való együttműködést hivatalos megállapodás szabályozza, illetve a rendvédelmi hatóság is támogassa a vajdarendszer kiépítését.

Kállai Csaba azt mondta, az ügyben tárgyalt Házi István bűnügyi főigazgatóval, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyettes vezetőjével is, aki jó ötletnek tartotta a hivatalos vajdarendszer újjáélesztését, de arra egyelőre nem tudott választ adni, az hogyan illeszthető be a magyar jogrendszerbe.

Az egyeztetések legújabb fejleménye, hogy a fővajda szerint február végén levelet kapott Bencze József országos rendőrfőkapitánytól, aki azt írta, igénylik a roma elöljárók együttműködését, és élni fognak a vajdák nyújtotta lehetőséggel. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a Zoomnak megerősítette az egyeztetések tényét, amihez hozzátette: egyelőre tájékozódnak, hivatalos együttműködési megállapodás még nem készült.

 

Nagy félelmet kelt a cigány vajda

Garamvölgyi László 

 

Garamvölgyi László azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a rendőrség már évekkel ezelőtt megállapodást kötött 270 cigány kisebbségi önkormányzattal és minden megyei főkapitányságon dolgozik roma ügyekkel foglalkozó összekötő személy. Arról, hogy emellett milyen indoka lehet egy esetleges vajdákkal kötött megállapodásnak, a szóvivő azt mondta, örülnek annak, ha eggyel több segítő szándékú szervezet van, amely támogatja a rendőrség munkáját. „Nyitottak vagyunk a közös munkára, de ennek keretei még tisztázatlanok, előfordulhat, hogy a vajdák civil jószolgálati tevékenységként végzik majd a békéltetéseket.”

A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak elmondta, náluk bevett szokás, hogy romákat érintő viszály esetén megkeresik a területi vajdát is, de először az illetékes cigány kisebbségi önkormányzattal veszik fel a kapcsolatot.

Jó, nem jó

A vajdarendszerről szóló elképzelés megítélése a pártok képviselői részéről vegyes. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjai közül az MSZP-s Tóth Károly és az MDF-s Karsai Péter jó ötletnek tartja. A szocialista politikus szerint, ha a javaslat arról szól, hogy a roma közösségen belül kiépüljön egy belső rendszer, ami az együttélést segíti, akkor a terv támogatandó, különösen annak figyelembevételével, hogy a cigány kisebbségi önkormányzatok nem tudták betölteni a szükséges integrációs szerepet.

„Ha bármilyen hátrányos helyzetben lévő csoport meg tud szerveződni, és ténylegesen kezelni tudja a tagjait érintő helyi, illetve országos problémákat, akkor az legitimitást ad neki. A cigány kisebbségi önkormányzatok esetében nem látom, hogy a kulturális területen kívül hatékonyan ellátnák a rendkívül fontos szocializációs, együttműködési feladatokat.”

Tóth Károly szerint, ha a vajdarendszer önálló civil szervezet keretében létesül, akkor nem lényeges kérdés, hogy a vezetőt választották vagy örökölte a címét, az elsőrendű szempont, hogy az általa képviselni kívánt emberek többsége elfogadja. „Ha ez a szervezet központi támogatást igényel, akkor az állam szabhat feltételeket a belső működés tekintetében, de ekkor is az a legfontosabb, hogy az adott közösség elismerje az intézményt és annak vezetőjét” – mondta a Zoomnak Tóth Károly.

Karsai Péter MDF-s politikus a vajdarendszer felélesztésére tett javaslatokkal hivatalosan még nem találkozott, ezért azt sem tudja, hogy az beilleszthető-e a magyar jogrendszerbe, de az biztos, hogy foglalkozni kell vele. „Minden ötletnek helye van, ami javít a bűnözési helyzeten.”

Részben osztja csak MDF-s és MSZP-s politikustársai véleményét Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetvezetője. Az ellenzéki politikus szerint ugyan a vajdák tevékenysége civil jószolgálati alapon elfogadható, más esetben azonban tisztázni kellene az új intézmény viszonyát a cigány kisebbségi önkormányzathoz. Répássy Róbert számára az is biztosnak tűnik, hogy egy állami jogosítványokra igényt tartó szervezet esetében az életre szóló, örökletes tisztségviselői funkció nem megengedett.

 

Nagy félelmet kelt a cigány vajda

Répássy Róbert 

 

„Az hogy az állam közvetlenül finanszírozzon egy örökletes vajdarendszert, összeegyeztethetetlen az alkotmánnyal, illetve a polgári demokráciával. Ha a vajdarendszer alapítványon keresztül kapna központi támogatást, akkor is meg kell felelnie bizonyos feltételeknek” – mondta Répássy Róbert.

Még erősebb kritikát fogalmazott meg Molnár Lajos, a rendészeti bizottság SZDSZ-es tagja. A liberális politikus szerint a vajdák, mint civil hagyományőrző csoport tagjai tevékenykedhetnek ugyan, de hivatalos vajdarendszerre nincs szükség. A szabad demokrata képviselő véleménye, hogy a jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszer megfelelő, nem új rendszer kell, hanem új megközelítés.

„A törvények adta lehetőségekkel kellene élni, a már meglévő rendszert kellene jól működtetni. Vannak jogszabályok, amiket rosszul alkalmaznak és vannak intézmények, amik rosszul működnek, de ezen nem segít, ha újabb jogszabályokat és újabb intézményeket hozunk létre” – nyilatkozta Molnár Lajos a Zoomnak.

 

Státusz, szimbólum

Kállai Csaba szerint a vajdarendszer mellett cigány kisebbségi önkormányzatokra is szükség van, de hogy pontosan hogyan viszonyulna egymáshoz a két intézmény, a fővajda nem fejtette ki. A romavezető azt azonban kijelentette, hogy a vajdák távol tartanák magukat a politikától, tevékenysége pedig kiterjedne a bűnmegelőzésen kívül a foglalkoztatási problémák megoldására, az oktatásszervezésre és a kulturális hagyományok őrzésére is.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke bizonyos feltételek mellett jónak tartja, ha a vajdák aktivizálódnak. A roma politikus szerint a tradicionális szervezet vezetőinek az OCÖ-vel közös munkát kell végeznie a cigányság felemeléséért, vagyis a vajdarendszernek civil formában kell működnie.

 

Nagy félelmet kelt a cigány vajda

Kolompár Orbán

 

„Nem lehetnek az ellenlábasaink, a kulturális autonómia kialakítása terén kell a vajdákkal együttműködni. A helyi önkormányzatok és a hatóságok legitim tárgyalópartnere továbbra is kisebbségi önkormányzat kell, hogy maradjon” – mondta Kolompár Orbán. Ezzel kapcsolatban az OCÖ még korábban közölte: nem vállal felelősséget semmilyen civil szervezet megnyilvánulásaiért, ide értve a cigány vajdákat is, és felszólítja a rendőri vezetést, hogy a törvényes úton megválasztott cigány vezetőkkel tárgyaljon, velük tartsa a kapcsolatot.

Kolompár Orbán a Zoomnak ezt azzal egészítette ki, hogy bár a vajdai címnek szimbolikus státuszt kell jelölnie, de civilként a vajdák is egyeztethetnek a hivatalos szervekkel.

Program cunami

A tervezett vajdarendszer és a cigány kisebbségi önkormányzatok közötti viszony tisztázását nehezíti, hogy mindkét fél foglalkozni kíván a nehéz sorsú romák egyéb problémáival is. A fővajda szerint a bűnmegelőzés, a helyi konfliktusok feloldásán kívül a munkahelyteremtés, az oktatásszervezés valamint a kulturális hagyományok őrzése is a vajdarendszer feladatai közé tartozna.

Kállai Csaba tervei szerint az elöljárók a hivatalos szervekkel közösen összegyűjtenék nehéz helyzetben lévő cigány és nem cigány lakosság által is elvégezhető munkalehetőségeket, majd a vajdák megszerveznék a rászorulók foglalkoztatását. Ebben az ügyben valamint a vajdarendszer tervezett létrehozásáról Kállai Csaba még novemberben levelet küldött Kiss Péter kancelláriaminiszternek valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, akiktől választ még nem kapott.

Kolompár Orbán elmondta az OCÖ-nek szintén saját munkahelyteremtő, oktatási valamint bűnmegelőzési programja van, ezekről érdemes tárgyalni, és kerülni kell a párhuzamos szerveződéseket.

Az OCÖ legutóbbi közbiztonsági tervezete tartalmazza a roma referensek és a rendőr-főkapitányságok által kijelölt kapcsolattartó személyek szorosabb és rendszeresebb együttműködését, konzultációját. A koncepcióban szerepel továbbá a helyi polgárőrségek megerősítése háromezer roma és nem roma személy bevonásával, amit a helyi önkormányzatok közfoglalkoztatás keretén belül, az Út a munkához”című program segítségével valósíthatnának meg. Emellett az OCÖ arra is javaslatot tett, hogy minden kistérségbe képzési megbízottat nevezzenek ki a romák, illetve a rossz szociális helyzetű emberek munkához juttatásért.

Lovagok, vajdák, királynők

Teleki László roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szintén úgy látja, hogy a vajdarendszer csak civil alapon működhet. „Biztos karizmatikus személy Kállai Csaba, ha rendszeresen békítésre kérik fel, de a helyi önkormányzatokkal és a rendőrséggel való hivatalos együttműködésre a cigány kisebbségi önkormányzatok hivatottak.”

 

Nagy félelmet kelt a cigány vajda

Teleki László 

 

Az OCÖ-nél és Teleki Lászlónál keményebben fogalmaz Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke, aki úgy ahogy van, elveti bármilyen hivatalos jogosítvánnyal felruházott vajdarendszer ötletét. A cigány érdekvédő szerint a magukat vajdának képzelő embereknek el kellene olvasniuk az alkotmányt és a kisebbségi törvényt, amelyek pontosan szabályozzák a kisebbségi érdekvédelmet.

„Bohóckodhatnak középkort játszó romantikus álmodozók, esetleg csinálhatnak maguknak hagyományőrző egyesületet is, ahol lehetnek vajdák, lovagok és királynők, de államilag elismert vajdarendszernek nincs helye az országban. El kellene hagyni az egzotikus keleti csürhe imázst, mert ez éppen nem integrációt, hanem elszigetelődést eredményez” – mondta a Zoomnak Horváth Aladár. Az RPA elnöke szerint a vajdarendszer támogatása a hivatalos szervek pótcselekvése lenne, amelyek akkor nyúlnak ilyen eszközökhöz, ha meggyengült a közigazgatás és rendvédelem.

 

C-PRESS - zoom.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek