Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Horváth Aladár: Meg kell akadályozni a "belső Trianon" kialakulását
2009-02-16 13:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Horváth Aladár: Meg kell akadályozni aA szegénység, és nem egymás ellen kell harcolnunk! - hangzott el a Roma Polgárjogi Alapítvány vasárnapi tájékoztatóján. A rendezvényen nyilvánosságra hoztak egy állásfoglalást, amely hangsúlyozza: "cigánybűnözés" nincs, vannak viszont különböző nemzetiségű magyar bűnözők, bűnözői csoportok. A veszprémi gyilkosság - olvasható - "mindannyiunkban felháborodást keltett, de a cigány közösség nem vállal, nem vállalhat kollektív felelősséget a cigány származású személyek tettéért".

 

 

Előzőleg a Roma Polgárjogi Alapítvány kezdeményezésére cigány és nem cigány értelmiségiek ültek egy asztalhoz. Horváth Aladár, az alapítvány elnöke szerint a konzultációra azért volt szükség, mert a pattanásig feszült helyzet robbanással fenyeget, "testközelbe került a pogromveszély". A roma vezető elkötelezte magát a társadalmi béke megteremtése iránt, de úgy ítélte meg, az ország gőzerővel halad a jelenleginél is súlyosabb állapotok felé.

 

A Kádár-korszak végén - mondta Horváth Aladár - egyszer már felmerült az ötlet, hogy hozzanak létre úgynevezett "cigány autonóm területet". Meg kell akadályozni - folytatta -, hogy sok évvel később valami hasonló történjen, az egyre erősödő szegregáció és kirekesztés következményeként egyfajta "belső Trianon" következzen be. Nem szeretnénk "második Koszovót" - jelentette ki a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője. (Újságírói kérdésre megerősítette: tiltakozásul azért, ahogyan a kormány a miskolci rendőrkapitány nyilatkozatát kezelte, lemondott a roma integrációs tanácsban viselt tagságáról.)

 

Horváth Aladár: Meg kell akadályozni a

 

Horváth Aladár: Meg kell akadályozni a 

 

A hozzászóló roma értelmiségiek - többek között Berki Judit, Daróczi János, Ignácz József, Orsós Éva, Szomora Szilárd - arról beszéltek: nem szabad megengedni, hogy egymás ellen fordítsák a társadalom különböző csoportjait. Az egyik felszólaló bírálta a kormányt, mondván, olyan érzése van, mintha szándékosan akarnák összeugrasztani az embereket. Közölte: "a kormány nem áll ki a maga alkotta törvények mellett". Többen hangsúlyozták, hogy magyarnak és cigánynak tekintik magukat: nem is tudják értelmezni azokat a véleményeket, amelyek kétségbe vonják, hogy a romák a magyarsághoz tartoznak-e.

 

 

Get Flash to see this player.

                                             Fotók és videó: C-PRESS Hírügynökség

Horváth Aladár: Meg kell akadályozni a

 

A már idézett állásfoglalás kitér arra is, hogy sosem alakult volna ki "megdöbbentő romlásunk", ha a rendszerváltás után nem követték volna egymást olyan generációk, amelyek tömegesen veszítették el munkájukat, létbiztonságukat, közösségi és egyéni tulajdonukat, kulturális, erkölcsi és lelki fejlődésük tereit. A felhívás szerint újra kell alkotni a "társadalom törvényes és összetartozó szövedékeit": a demokráciát, a közös hazában élők közösségeinek egymásrautaltságát.

 

Horváth Aladár: Meg kell akadályozni a 

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2021.szeptember 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2021-09-18
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti szexhoroszkóp 2021.szeptember 17-től 23-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-09-17
  Ma örömmel ápoljuk baráti kapcsolatainkat, szívesen szervezünk találkozókat. Kedvünkre vannak a nagy beszélgetések és az intellektuális jellegű programok. Menjünk el egy érdekes kiállításra! Vigyázzunk ma jobban a lábszárunkra, jobban tesszük, ha kényelmes cipőt veszünk fel, semmiképpen sem jó választás a magas sarkú, vagy túlságosan szoros lábbeli. Különösen akkor figyeljünk erre, ha egyébként visszeres problémáink is vannak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.szeptember 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Sport hírek