Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ombudsman az átmeneti segélyről: arra költik, amire akarják
2009-01-30 09:01
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ombudsman az átmeneti segélyről: arra költik, amire akarjákA nemzeti és etnikai jogok biztosának állásfoglalása szerint senki sem szólhat bele, hogy az érintettek mire költik átmeneti segélyüket. A számos kérdést felvető ombudsmani jelentés éppen egy békési panasz kapcsán született meg. Az ügyről csütörtöki ülésén tárgyalt a helyi képviselő-testület.

 

 

Az ismeretlen panaszos elsősorban azt sérelmezte, hogy amikor az átmeneti segélyből vásárolni indult, a boltba elkísérte családgondozója, aki szerinte befolyásolta az árucikkek kiválasztásában. Más kérdés, hogy a döntő többség nem emelt kifogást a gyakorlat ellen.

 

— Nekünk rengeteget segítenek a szociális központ munkatársai. A szakembereknek is köszönhetően egy alkalommal a villanyszámlát egyenlítettük ki a polgármesteri hivatal szociális kölcsönéből. Egy másik esetben, amikor megszorultunk és nem volt pénzük arra, hogy a kisfiamnak pelenkát vegyünk, a családgondozó nő elkísért az egyik helyi üzletbe és a kiutalt átmeneti segélyből ő vette meg a hiányzó terméket — mesélte lapunknak a Bihari utcában élő Rácz Mária. Az ötgyermekes édesanya elmondta, kifejezetten jónak tartja ezt a módszert. — Többen valószínűleg nem arra költenék az átmeneti segélyt, amire valójában szükségük van. Esetleg italt vagy cigarettát vennének belőle, „ellőnék” másra — hangsúlyozta a fiatal asszony.

 

Ne a játékgépekben landoljon a segély!

 

Az a bizonyos panasz azonban ennek ellenére eljutott az ombudsmanhoz, aki meg is fogalmazta már idézett jelentését az ügyben. A helyi képviselő-testület így csütörtöki ülésén napirendre vette a számos véleményt kiváltó kérdést.

 

Mészáros Sándor, az ügyrendi bizottság jobboldali elnöke például úgy vélekedett: az lenne a legfontosabb, hogy a segély olyan helyre kerüljön, ahol valóban szükség van rá, s lehetőség se nyíljon, hogy kocsmákban vagy játékgépekben landolhasson. Bár az italmérőkről nem tett említést de hasonlóan foglalt állást dr. Farkas István (SZDSZ) is. Később többen kezdeményezték, hogy jelöljenek ki bizonyos üzleteket, ahol az érintettek levásárolhatnák az átmeneti segélyt, úgy, hogy alkohollal és cigarettával nem szolgálnák ki őket. Dr. Heinerné dr. Kecskés Aranka, Békés jegyzője ugyanakkor jelezte, hogy a szabad boltválasztásban sem korlátozhatják az átmeneti segélyben részesülőket. A törvényesség őre az ellentmondások miatt a 22-es csapdájának nevezte a problémát.

 

Inkább természetbeni juttatást adnának

 

Az átmeneti szociális segélyt egyébként azok kaphatják, kiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 150 százalékát, s ott egy pénzügyileg bizonyítottan kritikus állapot alakult ki. A segítségnek két fajtája van: vissza nem térítendő segélyként egy évben összesen 10 ezer forint, míg visszatérítendő szociális kölcsönként ugyancsak egy év alatt maximum 25 ezer forint adható a városban.

 

Az ombudsman a helyi szociális rendelettel kapcsolatban egyéb területen is megfogalmazta véleményét, ezért a békési képviselő-testület módosította a helyi jogszabályt. Emellett annak gyakorlati megvalósítása során a családgondozók csak akkor kísérik el a boltokba az átmeneti segélyben részesülőket, ha erre megkérik őket. Az továbbra is cél maradt, hogy az átmeneti segélyek nagy része ne pénzben, hanem természetbeni juttatásként jusson el a rászorulókhoz.

 

C-PRESS - beol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek