Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Misszióval a roma integrációért
2009-01-30 08:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Misszióval a roma integrációértHárom éve, Bakay Péter Sárszentlőrincre településével megerősödött a cigánymissziós munka a Tolna megyei faluban. A lelkész ma már a Magyar Evangélikus Egyház cigányügyi referenseként dolgozik azért, hogy elérje, csökkenjen az előítélet és feszültség cigány és nem cigány emberek között. Programok sora szolgálja ezt a célt.

 

 

Februárban cigány bibliaiskola kezdődik a sárszentlőrinci evangélikus gyülekezeti teremben. Február 15-e és március 8-a között négy vasárnapon tartanak lelki napokat, amelyek istentisztelettel kezdődnek, amit közös ebéd, majd olyan előadások követnek, amelyeken a keresztyén, hívő élet kulcsfontosságú témaköreiről hallhatnak - bibliai alapvetéssel.

A bibliaiskola csak egy a missziós munkák közül. Hagyományőrző napot, táborokat is szerveznek, cigánymissziós utakat vállalnak, gyerekekkel foglalkoznak. Tanodájuk, amely nem ugyanaz, mint a pályázati támogatással ezen a néven futó országos program, másfél éve kezdődött, mondta el Bakay Péter.

 A lelkész szerint, aki mintegy két éve a Magyarországi Evangélikus Egyház cigányügyi referense, az ő tanodájuk lényege és különlegessége, hogy a tanításba általános iskolát végzett cigányembereket is bevonnak. Szerintük ugyanis a gyerekeknek nem annyira az oktatás a fontos, mint az egyszemélyes figyelem. A tanodában nem csak az iskolai előmenetelüket segítik, hanem a szocializációjukat. A közös ebédek, játékok során megtanulják az együttélés, közösségi lét szabályait. Ebben a programban 15-20 pusztahencsei diák vesz részt, s sárszentlőrinci és uzdi cigányemberek, valamint a Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány munkatársai is besegítenek.

A sárszentlőrinci evangélikus gyülekezet által létrehozott alapítvány feladatai sorában a cigányok esélyeinek növelése, kultúrájuk megőrzése is szerepel. Alapításában Karl Jánosné Csepregi Erzsébet evangélikus lelkész járt élen. Bakay Péter is az ő hívására érkezett három éve Sárszentlőrincre.

Az evangélikus egyházközségben akad két lelkésznek is teendő, hiszen annak ellenére, hogy Sárszentlőrinc kis település, pezsgő élet folyik. Ennek ékes példája a Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány, mely egyebek között fenn tartja a teleházat, képzéseket szervez, pályázatokat bonyolít. Bakay Péternek itt is vannak teendői, de a legfontosabb a cigánymisszió, amely mint mondja, évszázados és egész Európára kiterjedő problémán, a romák kirekesztettségén, a velük szemben tapasztalható előítéleteken kíván enyhíteni.

Ő maga azt vallja, hogy a közvetlen kapcsolatokon és Istenen keresztül vezet az út a megoldáshoz.
- Emberek vagyunk,emberi léptékkel kell gondolkodnunk és cselekednünk. Még akkor is, ha állami és országos és esetlegesen felülről vezérelt megoldásokra is szükség van, én az igazi megoldást az embertől-emberig emberien megvalósított közeledésben, lépésekben látom - mondta az MTI-Pressnek.

Bakay Péter kifejtette, hogy az evangélikus egyház korábban nem szentelt ekkora figyelmet a cigányságot érintő problémának, aminek egyik oka, hogy a romák hagyományosan katolikus vallásúak. De, krisztusi küldetés mindenkihez elvinni az evangéliumot. Válogatás nélkül. Csupán annyi megkülönböztetéssel, hogy a kitaszítottaknak, elesetteknek, rászorulóknak, magyarázza missziójuk létjogosultságát. Feladatának tekinti, hogy rádöbbentsen mindenkit:a romák ugyanolyan értékes emberek, mint bárki más. Ehhez szerinte szeretet kell, merthogy a szeretet szeretetet, az erőszak erőszakot szül.

A cigánymisszió alapja Isten igéjének hirdetése, a keresztyén értékek közvetítése, de Sárszentlőrincen illetve környékén ezt a munkát sokkal szélesebb körben értelmezik, és a teljes emberrel foglalkoznak. Igyekeznek a szélesebb közönség felé nyitni, közös programokat szervezni nem roma emberek részvételével. Ilyen legújabb közös projektjük, a cigány ételek főzőversenye és bemutatója, amelyet tavaly rendeztek először a Duna-Sió Közi Roma Kistérségi Egyesülettel és a Pálfai Teleházzal közösen.

Munkájukat nem magukra hagyottan kell végezniük, céljaikat a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány, a helyi önkormányzat és pályázatok, valamint magán adakozók támogatják.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek