Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A középiskolás diák nem akar cigány padtársat
2009-01-30 08:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A középiskolás diák nem akar cigány padtársatA cigány padtárstól ódzkodnak a leginkább a középiskolások, de a zsidó osztálytársak is gyanúsak. A politikai elitet szinte mindegyikük szerint le kéne cserélni, jó lenne egy párt, aki végre odaüt, ha szükséges, nem árt szeretni a trikolórt, de meghalni azért nem kell a hazáért. Hatezer fiatalt kérdeztek meg a szociológusok - az eredmény nem javult három év alatt.

 

 

Hiába volt botrányokkal terhelt az utóbbi három év belpolitikája, a középiskolások hozzáállása alapvetően nem változott: továbbra is a magánélet védelme a legfontosabb, a kisebbségek jogainak védelme pedig a legkevésbé fontos.

Vérfrissítés

Intoleránsabbak lettek azonban a fiatalok, gyanakvóbban szemlélik például a cigányokat, a zsidókat és a környező országból érkezetteket, elfogadhatóbbnak tartják az erőszakos fellépést, jobban hallgatnak iskolatársaikra és a médiára. Erre jutottak a hallgatók és oktatóik, akik az ELTE és más egyetemek szociológiai tanszékei által szervezett Iskola és társadalom 2008 című kutatást dokumentálták.

A négy megyében, hatezres mintán (gimnáziumokban, szakközép- és szakiskolákban) végzett kérdőíves kutatás első olvasata arra enged következtetni: a fiataloknak, ha a politikából nincs is, a politikusokból biztosan elegük van. A "Magyarországnak arra lenne szüksége, hogy lecserélődjön a teljes politikusi gárda" mondat átlagosan 82 pontot kapott. (A 0 azt jelenti, hogy egyáltalán nem, a 100 pont pedig azt, hogy teljes mértékben egyetértett a megkérdezett.) 2005-ben, az előző hasonló vizsgálat elkészültekor az állítás 75 pontot kapott.

Tetszett a középiskolásoknak az "Ennek az országnak nem annyira törvényekre van szüksége, mint inkább egy olyan vezetőre, akiben a nép megbízik" állítás (77 pont) és "egy olyan párt, amely nem csak beszél, hanem, ha kell, oda is üt" képe is (79 pont). Finom ellentmondásként azonban "mindennél fontosabb a törvények betartása" (74 pont).

A fiatalabbak szkeptikusabbak: a 9. évfolyamba járók közül több értett egyet ugyanezekkel az állításokkal, mint a 11.-esek.

Cigány, zsidó, szlovák

A középiskolások több mint a felét zavarná, ha cigány lenne a padtársa - összesítve 51 százalékuk állította ezt (2005-ben csak 44). A Hajdú-Bihari megkérdezettek 66-a nem örülne a cigány padtársnak.

A cigányok a "listavezetők", mögöttük messze lemaradva a románok (34 százalék), a zsidók (31), a kínaiak (24) és a szlovákok (22) következnek. A erdélyi magyarok állnak a legjobban 7 százalékkal. A gimnáziumok tanulói látják a legkevésbé szívesen a cigányokat (57 százalékukat zavarná padtársként), a szakiskolákban inkább elfogadják őket (40 százalék), bár ebben az iskolatípusban néznek rossz szemmel a zsidókra (38%).

 

A középiskolás diák nem akar cigány padtársat

 

A magyarság kérdésében szigorúak voltak a megkérdezettek: a Magyarországon született, de '56 óta Amerikában élő embert 45 százalékuk tekinti magyarnak, míg a Gyulán született és ott is élő román származásút csak 35 százalékuk. A Budapesten, zsidó családban születettet és a kolozsvári, magyar szülőktől származót is kevesebb mint felük tartja magyarnak (47 és 41 százalék). A gimnáziumba járók a legrugalmasabbak ebben a kérdésben, míg a szakiskolákban jóval szűkebben értelmezik a magyarság mibenlétét.

A magyar állampolgár legfontosabb dolga, hogy tartsa be az ország törvényeit (ez az állítás átlagosan 76 pontot kapott a 100-ból), a legkevésbé pedig az várható el, hogy képes legyen meghalni a hazájáért (35 pont). A "szeresse a piros-fehér-zöld zászlót" (60 pont) fontosabb, mint a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása (50) és a demokrácia iránti elkötelezettség (49 pont).

 

C-PRESS - Zoom.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek