Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányok ideje? - Keserű beszélgetés a Filmszemlén
2009-01-29 11:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigányok ideje? - Keserű beszélgetés a Filmszemlén Mi a romákról szóló filmek készítőinek felelőssége? Hozzá lehet-e nyúlni ehhez a témához anélkül, hogy akaratlanul is a nézőkben élő sztereotípiákat erősítsék, de őszinték maradjanak? - tette fel a kérdést Kalla Éva médiaszakértő-szerkesztő és Sós Mária filmrendező a 40. Magyar Filmszemle keretében, A cigányok ideje címmel szervezett szerdai kerekasztal-beszélgetésen.

 

 

 

Olaszliszka után új fejlemény a magyar médiában, hogy bármikor lehet a cigányokat sértő nyilatkozatokat tenni - indokolta a beszélgetésnek választott címet Kalla Éva. Mint elmondta, a magyarok komoly része súlyosan romaellenes nézeteket vall, valószínűleg pártpolitikai beállítottságtól függetlenül.

Sós Mária beszámolója szerint elsősorban az idei filmszemlére nevezett alkotásokra kívántak koncentrálni, melyek közül azonban csak dokumentumfilmekben bukkantak fel a cigánysággal kapcsolatos kérdések.

A rendező Jeles András Párhuzamos halálrajzok című alkotását emelte ki, amelyben a készítők az Olaszliszkán halálra vert tanár történetét egy tizenhárom éves, leukémiás kisfiú és szüleinek kálváriájával állítják párhuzamba. "Szinte szimbolikus, milyen megaláztatások érik az időközben egy fertőző betegséggel is sújtott, nem roma fiú szüleit" - beszélt Sós Mária a felkavaró filmről.

Kalla Éva elmondása szerint 12 filmet kapott meg a szemle előzsűrijétől, de úgy vélte, azok közül egyedül Moharos Attila alkotása foglalkozik közvetlenül a romákat érintő problémákkal: a Kapocs című dokumentumfilmben egy református lelkész cigány asszony beszél az egyházában őt és a romákat ért megaláztatásokról.

Maga sem tartotta "cigányfilmnek" A három nővér című alkotását a beszélgetésen megszólaló Kőszegi Edit. A rendező hangsúlyozta, dokumentumfilmjében három roma asszony kemény sorsát követi nyomon, akik egyedül tartanak fenn egy alföldi tanyát.

Mint Joka Daróczi János, a Magyar Televízió Roma Magazinjának szerkesztője megjegyezte, az lenne az üdvös állapot, ha nem kellene "cigányfilmekről" beszélni, hanem természetesnek számítana, ha egy alkotás romák problémáival is foglalkozhatna.

Saját elmondása szerint ezt a célt tűzte maga elé Nomád Pláza - Három Vándor című filmjében Szalay Péter rendező. Mint beszámolt róla, a három, vándorló életmódot folytató családról szóló dokumentumfilmben helyet kapott egy vidámparkot üzemeltető roma família is. "Olaszliszka után fontos volt, hogy pozitív példát mutassak be" - vallott motivációjáról a rendező.

A beszélgetés során Joka Daróczi János sajnálatát fejezte ki, amiért a széles közönséghez nem jutnak el a romákról szóló dokumentumfilmek, Szuhay Péter rendező azonban egy másik veszélyre hívta fel a figyelmet: a kereskedelmi televíziókban már az olaszliszkai eset előtt gyakorlat lett, hogy elesett roma embereket gátlástalanul kihasználva a nézők szórakoztatására használnak fel.

A rendező emlékeztetett "Matiz papa" esetére, akit hat évvel ezelőtt az egyik csatorna stábja leitatott, majd részeg botladozását kamerával is megörökítette. Az adás után a felvétel az internetre is felkerült, és a YouTube fájlmegosztó oldalon már 220 ezren nézték meg - tette hozzá.

Terveiről szólva Kalla Éva elmondta: olyan európai filmszemlét szeretne, amely csak a cigányságról szóló alkotásokat mutatna be. A rendező úgy vélte, szükség lenne egy olyan filmográfiára is, amely összegyűjtené azokat a filmeket, amelyekben roma szereplő is felbukkan, ezek az alkotások árulják el ugyanis, milyen a romák tematizálása a filmművészetben - hangsúlyozta Kalla Éva.

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek