Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jogellenesen elkülönítik a cigányokat? - Per indul Győrben
2009-01-28 20:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jogellenesen elkülönítik a cigányokat? - Per indul GyőrbenGyőr - Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában jogsértően megkülönböztetik a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket. Az alapítvány bíróságra vitte az ügyet. Az első forduló szerdán 9 órakor kezdődött a győri Megyei Bíróságon.

 

 

Mielőtt a perre térnénk: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány évek óta dolgozik a hazai szegregáció felszámolásáért, azzal a céllal, hogy minden gyermeknek megkaphassa az egyenlő esélyt a minőségi oktatáshoz való hozzáféréshez.

Öt éves jogvédő tevékenysége nyomán eddig a hátrányosabb, keleti régiókban perelte az iskolákat és fenntartóikat a roma gyerekek iskolai elkülönítéséért. Az idei tanévben azonban több eljárás indult a Dunántúlon is, először Kaposváron, most pedig Győrben.

Nem tudtak megegyezni

A győri Kossuth Lajos Általános Iskola 50 százalékos kihasználtsággal működik, hiányos tárgyi feltételekkel, tanulóinak az igazgató és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerint is több mint 70 százaléka roma.

"Az önkormányzattal történő, megoldást sürgető találkozó nem járt sikerrel, ezért indította el alapítványunk a jogi eljárást" - mondta a kisalfold.hu-nak Mohácsi Erzsébet, az alapítvány munkatársa.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2008. novemberében keresettel fordult a Győri Bírósághoz

Ebben kérte, hogy állapítsa meg a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő Kossuth Lajos Általános Iskolában a többi városi fenntartású iskolákhoz képest a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket a nem cigányoktól és halmozottan nem hátrányos helyzetűektől a 2003/2004-es tanévtől - a meglévő rendszer fenntartásával - jogellenesen elkülönítik.

Több ponton is jogsértést emlegetnek

"Az alapítvány azt is kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az önkormányzat az elkülönített cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek alacsonyabb színvonalú oktatást biztosít, ezáltal hátrányosan különbözteti meg, mint a fenntartásában lévő többi, normál általános iskolában" - folytatta Mohácsi Erzsébet.

"Továbbá kéri, hogy kötelezze az önkormányzatot a jogsértés abbahagyására, oly módon, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskolába járó cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek a fenntartásában működő többi iskolába történő integrációjával szüntesse meg" - zárta szavait a jogvédő.

"Nemtelen hátba támadás"

A kisalfold.hu kedden elérte Papp Andrást, de a győri Oktatási Iroda vezetője nem kívánta kommentálni az esetet, mivel szerinte "ez nem szakmai, hanem politikai ügy".

Dr. Ottófi Rudolf győri alpolgármester már bőbeszédűbb volt.

"Meggyőződésem, hogy az alapítvány által emlegetett jogi kifogás nem állja meg a helyét. A támadásokat jogtalannak érzem, s egyben úgy gondolom, hogy ez az ügy nemtelen hátba támadás a győri cigányság ellen is, hisz itt most már a Kossuth iskola jövője a tét" - kezdte Ottófi Rudolf.

"Tisztelem annyira a roma kultúrát"

"A Kossuth iskola tanári kara remekül felkészült. Van olyan tanár, aki beszéli a roma nyelvet, s olyan is akad, aki romológia szakon szerzett diplomát az egyetemen. Nem csupán ez mondatja velem, hogy jó szakmai munkát végeznek, de a délutáni tanoda is. Ez a főként uniós pénzeken alapuló projekt pontosan a tanulási nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatását tűzte ki célul" - folytatta a győri alpolgármester.

Arra a kérdésünkre, hogy az alapítvány által jogellenesnek tartott szétválasztás megvalósult-e a Kossuthban, Ottófi Rudolf úgy válaszolt: "a szó klasszikus értelmében szó nincs erről".

Majd hozzátette: "tisztelem annyira a roma kultúrát, hogy az erőszakos, minden észérvet felülíró asszimilációval ne értsek egyet".

Arra a kérdésünkre, hogy az alpolgármester ott lesz-e a szerdai bírósági nyitányon, Ottófi Rudolf azt felelte: "nem, ügyvéd képviseli az önkormányzatot az első tárgyalási napon".

A per szerdán kezdődik a Megyei Bíróságon 9 órakor. 

 

C-PRESS - kisalfold.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek