Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyülölet humanista álarcban
2009-01-28 20:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyülölet humanista álarcbanTán nincs is a világon olyan politikai garnitúra, melytől annyira távol állna az érzelgős humanizmus, mint a magyar szélsőjobboldaltól. Ezek az emberek nem lacafacáznak: ami szívükön, a szájukon, de ha tehetnék, legszívesebben nem is a szájukat használnák, hanem inkább az öklüket, és - amúgy jó magyarosan - odacsapnának. Szeretik a fegyvert és az egyenruhát, szeretnek menetelni - ahogy erről néhány magyarországi falu cigány lakossága már meggyőződhetett - és nem borzadnak össze olyan szavak hallatán, mint a háború vagy a halál.

 

Vagy mégis? A magyar szélsőjobb az elmúlt hetekben - a gázai harcok idején - a humanistánál is humanistábbnak mutatkozott. Az izraeli nagykövetség elé vonulva a gázai palesztin lakosság - amúgy csakugyan borzalmas - sorsát panaszolta, követelve az öldöklés befejezését. Publicisztikai segédcsapata, melynek soha egy rossz szava nem volt az izraelieket öngyilkos merényletekkel és rakétákkal gyilkoló Hamászról, most mészárlásról, az izraeli válasz aránytalanságáról cikkezett. Arra, hogy a háborút a Hamász provokálta ki, hogy e szervezet a civileket élő pajzsként, majd - haláluk után - propagandája nyersanyagaként használta, a magyar szélsőjobboldali - vagy egyszerűen csak jobboldali - sajtó szinte szót sem vesztegetett.

Újságolvasó ember számára ez persze nem újdonság. A magyar szélsőjobb már hosszú évek óta hevesen palesztinbarát, hívei és vezetői mit sem szeretnek annyira, mint Izrael tettein felháborodni. De hát miért pont azokon? Hiszen annyi sok szörnyűség van a világon!

A kérdés természetesen szónoki, a választ pedig mindenki tudja: a felháborodók nem szeretik azt a népet, amely Izrael államát létrehozta, és különösen nem szeretik e nép azon részét, amely itt él Magyarországon. Nem szeretik, mert ezek az emberek azzal a réteggel vetélkednek, melyet a felháborodók leginkább képviselnek, vagyis a keresztény magyar középosztállyal. A vetélkedés állásokért, pozíciókért, üzleti részesedésekért folyik, mégpedig igen gyakran közvetlen szomszédok vagy munkahelyi kollégák között. Az ilyen ellenségesség szokott a legkicsinyesebb s egyben a legkiélezettebb lenni, ezért ha azt írjuk, hogy a felháborodók nem szeretik a szóban forgó népcsoportot, akkor igen csak enyhén fogalmazunk. Itt többről van szó. Gyűlöletről.

Melynek már itt Magyarországon is több mint egy évszázados, sőt, ha a tisztán vallási színezetű előzményeket tekintjük, még ennél is jóval hosszabb története van. Ám e gyűlölet immár két emberöltő óta csak korlátozottan - szégyenlősen, kódoltan - tud kifejezésre jutni, legalábbis a nagy nyilvánosság előtt. Hordozóit ugyanis gátlásossá teszi a holokauszt ténye, nem akarják, hogy - amúgy jogosan - a gázkamrák és a krematóriumok építtetőivel, a deportálások kivitelezőivel rokonítsák őket.

Milyen jól jön ilyenkor, ha találnak valamit, amivel bebizonyíthatják, hogy az a bizonyos nép sem jobb a Deákné vásznánál! Amivel értésére adhatják, hogy csak ne jöjjön állandóan a holokauszttal, a deportálásokkal, s főként az ezekhez kapcsolódó magyar felelősséggel, mert van sara neki is bőven!

Ez persze nehéz ügy, hiszen elég merész dolog védtelen milliók iparszerű legyilkolását s kirablását az izraeliek és a palesztinok mai konfliktusához hasonlítani. A dolog akkor működne igazán, akkor lenne hihető, ha a holokauszt áldozatai előzőleg merényletekkel tizedelték volna a német és a magyar lakosságot, rakéták híján pedig messzehordó lövegekkel bombázták volna városait. De pech: németellenes merénylet csupán egy volt, magyarellenes pedig egyetlen egy sem.

Sebaj. A palesztinokat és arab nemzettársaikat nem zavarják ezek az ordító különbségek; ők az európai történelemben járatlanok könnyedségével, ugyanakkor saját gyötrelmeiktől elvakítva beszélnek a Gáza népén elkövetett izraeli holokausztról és tesznek egyenlőségjelet plakátjaikon a horogkereszt és a Dávid-csillag közé. Amiről a magyar jobboldali sajtó persze boldogan és kommentár nélkül, haladéktalanul beszámol.

Sőt, arra is figyel, mit mondanak az ügyben a nyugat-európai baloldaliak, akik azért nem szeretik Izraelt, mert az Egyesült Államok szövetségesét látják benne. A magyar jobboldal sajtója amúgy természetesen ki nem állhatja őket, ám ha Izraelt szídják, azt örömmel idézi. Ezt ők mondják, nem mi! Úgy hogy csak ne tessék minket antiszemitizmussal vádolni! De szinte ujjbeggyel tapintható, kiknek is szól mindez: annak a mindenhová befurakodó, mindent jobban tudó, állandóan okvetetlenkedő liberális népségnek, amely, mint légy a levesben, folyamatosan zavar minket abban, hogy igazán és mélyen magyarok lehessünk. (Arról nem is szólva, mennyi jó állást szipkáz el előlünk!)

De hagyjuk az iróniát. A palesztinok természetesen rászolgálnak mindenki együttérzésére, hiszen sorsuk valóban borzalmas. (A kérdés csak az, kiknek a bűnéből.) Inkább nézzük azt, valóban együtt érez-e velük a magyar szélsőjobb (és a simán csak jobboldali sajtó), vagy csupán eszközként használja őket arra, hogy - ha áttételesen is - de kimondhassa azt, ami oly annyira kikivánkozik belőle.

Nos, ha a szélsőjobb újkeletű humanizmusa valódi lenne, akkor nem csak Izrael tettein háborodna fel. Hiszen miért rosszabb az, ha izraeli katonák ölik a palesztinokat, mint ha ez utóbbiak ezt egymás közt teszik? Márpedig másfél évvel ezelőtt, amikor a Hamász elhódította a Fatahtól a Gáza feletti uralmat, éppen ez történt. Nem emlékszem, hogy a magyar szélsőjobb akár egyetlen szót is vesztegetett volna szánalomra vagy tiltakozásra.

De ne csak a Közel-Kelettel törődjünk, nézzük inkább Szomáliát vagy Kongót. Hiszen ezekben az országokban valóságos népirtás folyik - az áldozatok olyan tömegével és a hadviselés olyan kegyetlenségével, melyet egy napon nem lehet emlegetni Izrael gázai háborújával. A MIÉP vagy a Jobbik reakciója? Nulla.

Jó, hagyjuk ezeket az egzotikus népeket és törődjünk bele abba, hogy a magyar szélsőjobb szíve leginkább Izrael áldozataiért fáj. De hát ott vannak a keresztények! Betlehemből, Jézus szülőhelyéről mostanában üldözik el őket a muszlim fanatikusok, és nagyon-nagyon nem jó Jézus követőjének lenni Irakban sem. De érték-érik sérelmek e vallás híveit Törökországban, Nigériában, Indonéziában, sőt, a hindu többségű Indiában is. Azt várhatnánk, hogy a magát hangsúlyozottan a kereszténység védelmezőjének valló magyar szélsőjobb valami módon felemeli a hangját. De meg se mukkan. Úgy hogy ne hatódjunk meg gázai humanizmusától! 

 

C-PRESS - nepszava.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek