Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elsietett az integrált oktatás bevezetése
2009-01-28 20:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elsietett az integrált oktatás bevezetéseA súlyos viselkedési zavarral, tanulászavarral és enyhe szellemi fogyatékkal élő tanulóknak is normál osztályba kell járniuk szeptembertől. A cél: az iskolai szegregáció felszámolása. Az InfoRádiónak több pedagógus elmondta, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek nem érzik magukat jól a normál osztályban, lassítják is a többiek munkáját, ráadásul a tanítóknak nincs is megfelelő képzettségük az oktatásukra.

 

A megkérdezett szakemberek szerint az integrált oktatás sikeres lenne, ha az iskolákban lennének megfelelő szakemberek - de nincsenek. Ráadásul bevezetéséhez sokkal több időre volna szükség.

 

Szegregációt ott és akkor van értelme fölszámolni, ahol vannak kellően felkészült szakemberek, akik tudják kezelni az integrálandó gyerekek problémáját - mondta az InfoRádiónak Gyenei Melinda, a Fejlesztő Pedagógusok Szakmai Egyesületének elnöke. Ezek lehetnek az iskolapszichológusok, gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok., ám ilyen szakembereket nagyon kevés iskolában alkalmaznak, ezeknek a többsége is budapesti - hívta fel a figyelmet az elnök.

A pedagógusok attól tartanak, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek nem érzik majd jól magukat, hátráltatják a normál osztály haladását, és így senkinek nem lesz előnye az integrációból. Gyenei Melinda szerint ez igaz lehet, ugyanakkor jó esély van arra is, hogy kisebb előítélettel viseltetnek majd irányukban az egészséges gyerekek.

A magyar pedagógusképzés csődje

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint a fent vázolt általános vélekedés "totálisan téves, de nem téves a mai magyar viszonyok között".

A magyar pedagógusképzés csődjét mutatja, hogy az általános iskolai tanároknak nem kell értenie a diszlexiás gyermekek neveléséhez - tette hozzá. Márpedig erre fel kell készíteni őket az integrált oktatás bevezetése előtt. Ha mindemellett több gyermeket integrálunk, mint amennyit egy osztályban lehetne, az senkinek nem használ - mutatott rá a gyermekpszichológus.

Ő úgy látja, az integrált oktatás az egyetlen működő modell, a társadalmi szolidaritás és együttműködés "kimunkálásának egyedül lehetséges útja", amit ráadásul Ausztráliától Amerikáig mindenhol alkalmaznak. Ugyanakkor ennek kialakításához idő kell, nem lehet egy rendelettel, egy csapásra megvalósítani - figyelmeztetett.

Idő kell az átalakításhoz

Ugyanakkor már van olyan intézmény Magyarországon, ahol van integrált oktatás: a Gyermekek Háza 1993 óta működik így. Mint azt Lányi Marietta közoktatási szakértő mondta, ehhez olyan környezetet kellett létrehozniuk, ami nem versengésre ösztönzi a tanulókat, hanem egymás segítésére és az egyéni eredmények elismerésére. Az iskola húsz tanárából viszont négyen gyógypedagógusok. A tanároknak pedig meg kellett tanulni a differenciált tanulásszervezést és a gyógypedagógusokkal való együttműködést.

Lányi Marietta úgy látja, meg kell változnia a tananyagközpontú, tekintélyelvű magyar iskolának. Mint mondta, nehezíti a helyzetet, hogy nincsenek megfelelő szakemberek. Ugyanakkor a közoktatási törvény egyértelműen megfogalmazza, hogy a sérült gyerekeknek hány órában kell a gyógypedagógusok által vezetett rehabilitációs foglalkozásokon részt venniük. Referenciaiskolákat kellene létrehozni, ahol meg lehet tanulni a rendszer működését - vélekedett.

A pedagógusok képzéséhez, az átalakításhoz viszont időre van szükség Lányi Marietta szerint is, a fölülről érkező utasítás nem elég.

 

Hanganyag: Nagy Tamás, Hegedűs Zsuzsa 

 

C-PRESS - inforadio.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek