Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma kincsek: ellenszél az előítéleteknek
2009-01-28 20:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma kincsek: ellenszél az előítéleteknekBalatonszentgyörgy | Vesszőt fontak és beás dalszövegekre ropták a diákok. - Ellensúlyozni kell a sok negatívumot, ami a médiában megjelenik - egymástól függetlenül hárman mondták ezt a szentgyörgyi iskolában, ahol Kincsünk a kultúránk címmel rendezett a gyerekeknek „roma-napot" a Kisbajomi Etnikai Cigány Szervezet és a helyi kisebbségi önkormányzat pályázati támogatással.

 Kikerekedett szemek és néhány kuncogás volt több tanuló első reakciója, amikor Szegedi Ferenc előadásában az első beás szövegek és dallamok felcsendültek, de alig negyedóra kellett hozzá, hogy az iskola sportcsarnokát betöltsék a roma tánclépéseket próbálgató nebulók. Egy másik teremben Vékonyné Nagy Éva naiv festőnő invitált munkáival megmerítkezésre az etnikum kultúrájában. Kakas József kisbajomi népművész, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke vesszőfonásból tartott bemutatót. A diákok is készítettek fonott karikákat.

A program ékes bizonyítéka, hogy az általános iskolások messzemenőkig toleránsak. Az is kiderült: nem Szentgyörgy az a hely a megyében, ahol a legnagyobb szakadék tátong roma és „nem roma" lakosság között.

Roma kincsek: ellenszél az előítéleteknek
Szentgyörgyön nincs nagy szakadék romák és nem romák között
 

 - Nálunk nincsenek ilyenek - nehéz írásba foglalni, milyen büszkeséggel csillant fel a szeme Farkas Józsefnek, a helyi kisebbségi önkormányzat elnökének, amikor a cigányság és a magyarok közti esetleges konfliktusokról kérdeztük. - Hány település mondhatja el, hogy a közmunkásoknak több mint a fele roma, akiket örömmel hív vissza később az önkormányzat, ha jól dolgoznak? Nem tudom, hol vállalja még át a falu a hátrányos helyzetűek és a gyerekek gyógyszerellátását. Aprított tűzifát visz az önkormányzat a rászorulóknak, és a segélyezés is korrekt - így az elnök, aki külsős tagja a település szociális bizottságának, és siet hangsúlyozni: a segéllyel azért óvatosan kell bánni. Kiemelte: elévülhetetlenek a helyi pedagógusok érdemei abban, hogy nem jellemzőek a problémák cigány és magyar között.

Tizenhat százalék a roma gyerekek aránya a szentgyörgyi iskolában, ahova öt település gyerekei járnak, tudtuk meg Navracsics Endre igazgatóhelyettestől, helyi önkormányzati képviselőtől. - Nem csak azért fontosak a hasonló rendezvények, hogy a helyi társadalom elfogadja és megismerje a roma kultúrát, hanem hogy a roma gyerekek is felismerjék a bennük rejlő értékeket - fogalmazott. Hozzátette: roma tánccsoportot alapítanának Szentgyörgyön.

 

C-PRESS - sonline.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-09-29
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.szeptember 28-tól október 4-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk