Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az Obama-modell és korlátai - Vita a magyarországi romapolitikáról
2009-01-26 16:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az Obama-modell és korlátai - Vita a magyarországi romapolitikáról Cigány agysebészek kellenek, igen. Ez a megoldás. Nem viccelek. Elképzelem, hogy Karinthy Frigyes nem határon túl, Olivecrona professzornál keresi a gyógyulást, hanem határon innen, dr. Lakatosnál. A Lakatos prof.? Legendák keringenek a Lakatos professzorról. Benne van bizodalmam eleitől fogva. Mert egy agyműtét bizalmi kérdés. Az ember a lakásába sem enged be akárkit, hát még az agyába. Itt millimétereken múlik minden.

 

 

 

A legapróbb mozdulat is szó szerint bénító hatású lehet. Micsoda odaadás szükségeltetik ahhoz, hogy valaki egy másik illetőnek feltárja az agyát. Engedje, hogy az a másik ember – az operátor – ott matasson benne. Cigány agysebészek kellenek. Az kell, igen, hogy alkalomadtán, isten ments, ha úgy hozza az élet, akár egy cigány elmére is bízhasd az agyad. Miért is ne, ha ő a szakmában a legjobb? Cigány ügyvédek kellenek, igen. Roma ügyvédek. Magyarország felemásan korlátolt jogállam, ahol fékezett habzással mosnak tisztára boldog-boldogtalant, így igencsak nagy a jelentősége annak, hogy kit ki véd. Védő nélkül az ember felemás jogállamban támadható. Ki védjen meg? Roma ügyvédek kellenek. Az kell, hogy választhass doktor Torgyán, doktor Bárándy és doktor Kolompár közül. És ha szerinted utóbbi a legjobb, akkor fordulhass hozzá bizalommal. Egy nagy cigány agy kell, akire rábízhatod az ügyed. Mondhasd, hogy engem a Kolompár védett, és lám, szabadlábon vagyok.

Magyar roma részecskefizikus kell, igen. Aki megoldja a sötét anyag problémáját. Sokak számára ma nagy kérdés a sötét anyag. Létezik-e, és ha igen, mi alkothatja? Egyesek szerint a sötét anyagot szuperszimmetrikus részecskék alkotják. A legkönnyebb szuperszimmetrikus részecske elvileg a neutralínó, a neutrínó szuperszimmetrikus párja. Nehéz lesz rálelni, de aki megtalálja, Nobel-díjra esélyes. A neutralínó felfedezése Nobel-díjat ér. Fedezze fel hát Bari Antal! Ha két japán részecskefizikus, Kobajasi és Maszkava Nobel-díjat kaphatott a Kobajasi–Maszkava-mátrixért, és Salam az elektrogyenge modellért, akkor kaphasson Bari Antal is Nobel-díjat a neutralínóért.

Roma részecskefizikusok kellenek, igen. A piramist igenis a csúcsánál kezdve kell felépíteni. Csúcsszintű értelmiség nélkül az alapok érdektelenek. Példakép csak a lehetetlennel határos lehet. Martin Luther King idején egy fekete amerikai elnök épp a lehetetlenséggel volt határos. Ez a beteljesült lehetetlenség előzetes lehetetlenségek eseteiből épült meg. Fekete agysebészek, fekete ügyvédek és fekete részecskefizikusok építették meg Barack Obama szobrát. Az afroamerikai emberek az egyetemeken keresztül hatoltak be Amerika lelkébe, s ezt számukra egy komoly és elszánt antidiszkriminációs politika tette lehetővé. Amíg nem jött létre a fekete amerikai elit mint húzóágazat, mint humán csúcstechnológia, nos, addig az előítéletek az ellenük való küzdelem során is inkább rögzültek, semmint oldódtak.

 

Az Obama-modell és korlátai - Vita a magyarországi romapolitikáról


 

Nem tudni, hogy a fekete ügynek a Ku-Klux-Klan vagy a Tamás bátya kunyhója ártott-e többet. Amikor Josephine Bakerért megőrültek – az én babám egy fekete nő, a szeme fénylő fekete kő –, és amikor Louis Armstrong volt az isten, akkor a déli államok csapszékeinek kapuin még ott virított a tábla: Négereknek, zsidóknak és kutyáknak tilos a bemenet! A szimpatikus mivolt egyezményesen kanonizált kritériumai legalább annyira jellemzőek valamely előítéletre, mint az ellenszenves mivolt egyezményesen kanonizált kritériumai. Amíg a csúnya néger bűnöző, vagy épp fehér lányokat molesztáló szatír, és a jó néger szükségképp dadus, netán feltörekvő dzsesszdobos – mert hát lelkük azért van, és énekelni azt tudnak –, addig az előítélet ép. Addig, amíg a gettóból, a drog és bűn világából csak az általános közmegegyezés szerint alacsonyabb értékű legális zónákba nyílt út, addig lényegében nem változott semmi. Ahogy a sportban is lélektanilag csak az aranyérem ér valamit, ugyanígy társadalmi elfogadottság tekintetében is csak a csúcs számít. Egymillió becsületes villanyszerelő sem ér fel egy fekete amerikai elnökkel. Ilyenek vagyunk. Így működik az átlag. És épp az átlag működik így. Épp az átlagnak kell a rendkívüli. A kiemelkedő. Ez mozgatja a bulvársajtót, a sztárkultuszt, és ez a rejtélyes, már-már irracionális erő vezeti a lottóturistákat egymilliárd forint fölött a lottózók felé. Pedig hát… Pedig hát egy havi százhúszezerből tengődő családnak az ötszázmillió is szép summa volna, de mégis. Mégis egymilliárd forint fölött érzik az átlagemberek úgy, hogy márpedig most lottózni kell. Az aranyérem, a nagy nyeremény, a csúcsfizetés és a csúcsszintű kiemelkedés az, aminek hírértéke van, s amely azokat a tudatmódosító folyamatokat elvégzi, amelyek művelésére sem az érvek, sem a kis teljesítmények nem képesek.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy vajon igazságos és méltó-e, ha egy előítélet – jelesül a rasszizmus – oldását egy másfajta előítélettől, az elitizmustól várjuk. Ha nincsenek alsóbbrendű és felsőbbrendű rasszok, fajok, akkor miért volnának alsóbbrendű és felsőbbrendű szakmák? Miért volna értékesebb egy agysebész munkája egy kőműves munkájánál? Miért volna értékesebb a szellemi munka, mint a fizikai munka? Ha egyenlősdit játszunk, akkor könnyen a kínai kulturális forradalom valamelyik mezőgazdasági munkatáborában találhatjuk magunkat, ugyanakkor a hivatások rangsorolása is igazságtalan. Ennél csak az igazságtalanabb, ha – copyright Szálasi Ferenc – hivatásrendekről lehet beszélni. Ha szociális vagy faji oknál fogva a hivatások egymás elől el vannak zárva. Ha önálló kasztokat, rendeket képeznek, melyekből valaki nem léphet át szabadon a másikba. A mezőgazdasági dolgozó azért nem jobbágy, mert elvileg, ha úgy akarja, épp agysebésznek is állhat, ám a jobbágyból sohase lehet gróf. A „grófi” szakmák, ha elérhetetlenek, akkor a megítélés tekintetében kvázi jobbágysorba taszítják az „alantasabb” szakmákat, ám ha elvileg elérhetőek, akkor bármely tisztességes és megbecsülendő pályaív a vonzáskörükbe kerül. Magyarán, ha van példa cigány agysebészre, ha van cigány ügyvéd, részecskefizikus, tehát elit, akkor többé rasszista értelemben senki sem állíthatja, hogy Lakatos Pisti azért ment kőművesnek, mert „ezektől több úgysem telik, mert ezek csak erre képesek”. Ahhoz, hogy egy avantgárd festő hitelesen legyen nonfiguratív, előbb bizonyítania kell a Vörösmarty téren. Bizonyítania kell, hogy valakit le tud rajzolni. Ahhoz tehát, hogy egy cigány ember hitelesen és méltósággal lehessen segédmunkás, kell létezniük cigány agysebészeknek, ügyvédeknek, részecskefizikusoknak. Ekkor mondhatja bárki: én másban vagyok tehetséges, nem akarok agysebész lenni.

A kiemelkedők tudják felemelni magukhoz a földön járókat. Az nem elég, hogy ismerek rendes cigányokat is. Az sem elég, hogy a Józsi nem lop. A dadus se lopott, a dzsesszdobos se lopott. A hollywoodi filmek néger epizódfigurái sem loptak. Az sem elég, hogy az oláhcigányok nagyon, de a beás cigányok kevésbé. A Száztagú cigányzenekar sem elég. Az ezertagú cigányzenekar sem elég. Mága Zoltán is kevés. Bari Károly is kevés. Ha gyönyörű képeket fest a cigány, az is kevés. Művészet – bolondság. Pozitívan traumatizáló hatású csak az lehet, ha egy cigány ember ott bukkan föl, ahol elvben semmiképp sem szabadna neki. Mert ha egy cigány ember maximum csak rendőr lehet, ám agysebész már nem, akkor az egész egyenjogúság csak smafu. Ha valamilyen rejtélyes oknál fogva ők erre képtelenek, akkor nem egyetlen emberi faj létezik, hanem mégiscsak léteznek rasszok, márpedig ezt gondolnunk még álmunkban sem szabad. Mi tehát a megoldás? Cigány agysebészek kellenek, igen. Cigány ügyvédek és cigány részecskefizikusok. Elképzelem, ahogy megindulnak a tudásra szomjas roma hadak a magyar felsőoktatás felé. Elképzelem, miképp is reagálna erre a magyar társadalom. A probléma most az, hogy alulképzettek, műveletlenek. Mi történne, ha egy nagy barbatrükk nyomán egyszer csak tömegesen elkezdenének kiokosodni? Ne várjunk csodát, ám felkészült-e a csodára népünk, a magyar többség? Működik-e Magyarországon és Európában az Obama-modell? Biztathatjuk-e tiszta szívvel magyar cigány, romagyar – így, egybeírva – honfitársainkat Kölcsey és Vörösmarty által vezéreltetve a felvilágosodásra? Mondhatjuk-e nekik, hogy irány az egyetem, amikor a magyar zsidók kiművelődésének szándékára ez az ország egyszer már numerus claususszal válaszolt? A csoda egyszer megtörtént, és Magyarország nem tudott felnőni hozzá. Mi a garancia arra, hogy a kiművelt cigányokból nem lesz zsidó? A zsidókat azért kárhoztatják, túlképzettségükért, jó helyezkedésükért, aminek hiányáért, az alulképzettségért, a társadalmon kívüliségért a cigányokat ütik. A cigányok keresztények, a zsidók pedig zsidók. A könyv népe. Írástudók több ezer éve. A cigányoknak van saját nyelvük, de saját írásuk nincs. A XIX. század elején e két különböző nép sok tekintetben hasonlóképp élt a társadalom perifériájára szorulva és ott bizniszelve. A XIX. század második felében aztán a zsidó–cigány olló szétnyílt a zsidóság javára. Míg a cigányság roma bolygó hollandiként járta tovább a maga saját, félnomád útját, addig a zsidóság többsége rálépett az asszimiláció és felemelkedés útjára. Bekövetkezett az, ami a cigányok esetében ma viccnek hat, zsidó tömegek indultak meg a korabeli felsőoktatás felé. A zsidóság XIX. századi útja sikertörténet, mely végül is a holokauszt kudarcába torkollott. Ahhoz, hogy a cigányságot, ha nem is egy új holokauszttól, de a csalódástól megóvjuk, szükség van a „zsidókérdés” lelki megértésére és megoldására. Te például garantálod, hogy húsz év múlva majd az orvosi karon nem mondják azt, hogy nagyon elcigányosodott ez a hivatás, ideje volna rendet tenni, és kissé megtisztítani, mert az mégsem járja, hogy minden második magyar orvos cigány.

Igen, igen. Ahhoz, hogy a cigányság meginduljon a társadalom epicentruma felé, előbb garantálni kellene, hogy a többségi társadalom a betölthető állásokat korántsem olyan harci állásoknak tekinti, melyeknek elfoglalása cigány részről a magyaroknak kudarc. Ahhoz, hogy a cigányok elinduljanak a társadalom epicentruma felé, garantálni kell, hogy felemelkedésüket a többségi közérzet a saját sikereként és nem egy idegenszerű kisebbség uralmaként, megszállásaként fogja értelmezni.

A rasszizmus elleni hatékony fellépéshez mindenképp tisztáznunk kell a rasszizmus és az antiszemitizmus közti beszélő vagy nem beszélő viszonyt. Értenünk és felfognunk, hogy egy népet a felemelkedéséért adott pillanatban miért és miképp sújthatott a történelem halálbüntetéssel. Ha ezt megértettük, akkor ajánlhatunk nyugodt lelkiismerettel egy receptet a cigányságnak a büntetlen feltörekvésre. Persze nemcsak az előrejutás büntetlenségét, hanem a lehetőségét is garantálnunk kellene. Utóbbi lesz a nehezebb, arról nem is szólva, hogy azt sem ártana tisztáznunk, a cigánysoron mi az előre és mi a hátra.

Szép az Obama-modell, de kulturális érvénye korlátozott. Mert mit is mond az Obama-modell? Azt, hogy fekete létedre focizhatsz a globális világválogatottban. Hogy fekete létedre indulhatsz a Forma–1-en, és megnyerheted, mint Hamilton. Az Obama-modell azt mondja: bőrszíntől, vallástól, nemtől és nemi identitástól, szociális helyzettől függetlenül jogodban és hatalmadban áll megvalósítani az amerikai álmot. Hozzáteheted a magadét ahhoz a civilizációhoz, amelyet lényegében a fehérek hoztak létre. Válhat belőled agysebész. De mi van akkor, ha szerinted sámánokra van szükség és nem agysebészekre a gyógyuláshoz? Mi van akkor, ha te nem a világválogatottban akarsz focizni, vagy éppenséggel nem focizni akarsz? Amit Obama példáz, az megoldása lehet a felzárkózásnak, a beilleszkedésnek, de a huntingtoni értelmű civilizatorikus problémáknak nem. Nézzük csak, Obama mit is jelent! Azt, hogy mostantól kezdve bárki lehet fehér. Obama által, ha nem is a gazdaság, de a világszellem kifehéredett. Michael Jackson kukába vághatja a bőrradírt, ám a sötétség azért fejedelem marad. w

A civilizatorikus kihívásokra Obama nem autentikus válasz. Ausztráliában a XX. század derekán ötvenezer aboriginál, bennszülött gyereket szakítottak ki a családi körből, mintegy átnevelő táborba küldve őket, gondolván, hogy a hagyomány egy rosszaság, amit ki kell belőlük nevelni. Ausztrálokat szerettek volna faragni a pápuákból. Kanadában is voltak hasonló programok indián és eszkimó gyerekekkel, de már a konkvisztádorok is a vadak civilizálásáról, megszelídítéséről beszéltek. Ausztráliában az emberevés változatlanul tilos, de az ausztrál kormány – akárcsak a kanadai – bocsánatot kért a bennszülöttektől az átnevelési kísérletért.

Paradox helyzet ez. Másnak tekinteni őket előítélet. Ez ellen az előítélet ellen első körben úgy léptünk föl, hogy ugyanolyanná próbáltuk őket faragni, mint amilyenek mi magunk vagyunk. Őket, földlakókat, bennszülötteket, mohamedánokat, indiánokat, pápuákat és eszkimókat. Ez viszont kultúrterror. Vissza kellett hát térnünk, de immár előítélet-mentesen a kiindulóponthoz. Vegyük tudomásul, hogy mégsem olyanok, mint mi. Habitusban, értékrendben, felfogásban, hangsúlyban tőlünk nagyon is különbözők, ám ettől még nem értéktelenebbek. Emberként élni sokféleképp lehet. Huszonegyedik századi vizsgatétel: robotos kompromisszumokkal kimunkálni a kulturális autonómia és az egyetemes emberi jogrend közti harmóniát. Mi történjék például akkor, ha egy vallási vagy kulturális norma ellenkezik a közmegegyezéssel? A női vaginacsonkolás egyesek szerint hagyomány, mások szerint jogtiprás. Barbár babona. Hímsoviniszta kegyetlenség. Emberkínzás. Vajon az autonómia jegyében megfeledkezhetünk-e a felvilágosodás egészéről, mely szerint igenis van rossz hagyomány, barbárság, primitívség és babonaság?

Hasonló kérdések a cigánysággal kapcsolatosan is felvethetők, és minél hétköznapibbak ezek a kérdések, annál nehezebb rájuk a válasz. Ha két cigány a metróban ül, és átbeszélnek a köztük ülő feje fölött, ez hagyomány, vagy szimpla udvariatlanság, neveletlenség? Ha Mari néni haldoklik, és ötvenen ülnek a folyosón, akkor mihez képest nagy ez a szám? Kötelezhető-e, kérdem én, egy roma család arra, hogy „kevesen legyen”?

A magyar cigány ügy Obama-típusú megoldása nulladik feltétele minden további lépésnek. Államilag dotált felsőoktatási pozitív diszkrimináció kell; de vegyük észre idejekorán, ettől még hosszú ideig megmarad a rés az ELTE és Olaszliszka között! Jövőnk márpedig azon múlik, hogy mivel, miféle spirituális habarccsal fogjuk majd betölteni ezt a rést.

Sebeők János

 

C-PRESS - MNO

 

Kapcsolódó anyagok:

- Németh György iskolák a láthatáron című cikke

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek