Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A romákat gyakrabban igazoltatják
2009-01-26 10:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A romákat gyakrabban igazoltatjákEgyelőre beérném azzal, ha legalább a többségében romák lakta településeken néhány cigányt is beválasztanának a helyi képviselő-testületbe - kommentálta az amerikai elnökválasztás eredményét lapunk kérdésére Orsós János esélyegyenlőségi szakértő. A pedagógus végzettségű Orsós úgy gondolja, talán száz évnek is el kell telnie, mire Magyarországnak lehet egy Obamája.

 

 

 

A Borsod megyében dolgozó szakértő - akin saját szavai szerint "nagyon látszik, hogy cigány" - maga is rendre találkozik a diszkriminációval. Többször előfordult, hogy operatív programok minősítésére hívták meg valamelyik polgármesteri hivatalba, ám már a portáson fennakadt, aki nem túl barátságosan közölte: jöjjön vissza máskor, mert most nincs segélyosztás.

 

Sorstársai ennél rosszabbul is járhatnak, hiszen nemegyszer megesik, hogy a hivatalokban félreérthetetlen megjegyzések kíséretében fogadják őket, az esetleg írni-olvasni alig tudó ügyfelek szóban előadott beadványát nem foglalják írásba, sőt az ügyintéző olykor azonmód el is utasítja azt. Sokan úgy érzik, származásuk egyaránt hátrányt jelent a segélykérelmek elbírálásánál és a közmunkánál. Az önkormányzatok persze az ilyen felvetéseket minden esetben visszautasítják, miközben arra is volt példa, hogy egy településen a jogerős bírói ítélet dacára sem fizették ki egy roma asszonynak az amúgy alanyi jogon járó szociális támogatást.

 

"A rendőrség állományában nincs előítélet a romákkal szemben, nem különböztetik meg őket hátrányosan" - állítja a kisebbségi ombudsmanhoz írott levelében Bencze József országos rendőrfőkapitány. Orsós János másként látja: nemegyszer tapasztalja, hogy akkor is csak őt akarják ellenőrizni, amikor nem a kisebbséghez tartozó munkatársaival mennek valahová. Volt, amikor dacosan közölte: ha a többieket is igazoltatják, átadja a személyijét. A járőr azt válaszolta, hogy ő nem rájuk kíváncsi.

 

A romákat gyakrabban igazoltatják

Rendőri intézkedés Szerencs közelében 

 

Az Európai Bizottság egyik keretprogramja és a Nyílt Társadalom Intézet által finanszírozott kutatás adatai szerint nálunk egy év alatt átlagosan csaknem minden ötödik embert igazoltatják, míg a spanyoloknál ez az arány alig másfél százalék. A 2007 szeptembere és 2008 márciusa közötti adatgyűjtés során a főváros VI. kerületében, illetve Szegeden és Kaposvárott 37 ezer főt ellenőriztek a rendőrök, és több mint 22 ezer esetet a projekt adatlapján is rögzítettek.

 

Az értékelés újabb meglepetéssel szolgált. Kiderült ugyanis, hogy az igazoltatottak 22 százalékát a népességen belül csak hat-nyolc százalék körüli arányt képviselő romák tették ki. A fiatalabbak esetén a helyzet még rosszabb: a 14-16 évesek között már 32 százaléknyi cigány volt. Ezt a különbséget pedig semmi nem indokolja, mert az igazoltatást mindkét csoport esetében 21-22 százalékban követte valamilyen érdemi intézkedés. Vagyis: a bőrszín miatt három-négyszer akkora esélye van egy romának arra, hogy a rendőr különösebb ok nélkül is megállítja az utcán.

 

A cigány emberek meglehetősen gyakran találkoznak munkahelyi diszkriminációval is. "Jöjjön be egy meghallgatásra" - mondják a hirdetésre jelentkezőnek, majd amikor kiderül, hogy roma, sajnálattal közlik: az állást már betöltötték. A legtöbben ilyenkor feladják, ám az is előfordult, hogy az Esélyegyenlőségi Hatóság, sőt akár bíróság elé is vittek ilyen ügyeket. És jó néhányan nyertek. Ha állást nem is, elégtételt azonban kaptak, mert - például egy újabb telefonhívással - bizonyítani tudták, hogy a státus még üres. Így pedig a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a jelentkezőt nem a roma származása miatt utasította el. Megesett az is, hogy a cigány pályázókkal meg sem íratták a tesztet, azután kiderült: volt közöttük több olyan szakmunkás, aki sokkal inkább eleget tett a pályázati felhívásban megfogalmazott követelményeknek, mint az állás betöltésére kiválasztott "magyar". A cég több mint félmilliós büntetést fizetett, ám ettől egy roma sem kapott munkát.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek