Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ki hallgat az ombudsmanra?
2009-01-23 21:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ki hallgat az ombudsmanra?Ombudsmani állásfoglalások, ajánlások és kezdeményezések naponta születnek, ilyenkor a közvélemény elégedetten üdvözli őket. Ezzel együtt az a kérdés is felmerül, hogy az országgyűlési biztosok - nem kötelező érvényű - útmutatásainak, valamint hivataluknak van-e akkora tekintélye, hogy hatásukra a bírált szereplők menten magukhoz kapnak, vagy az a gyakoribb, hogy eleresztik a fülük mellett az intelmeket.

 

 

 

Az ombudsmani hivatal ismertsége és elismertsége kielégítő, sőt, javult az elmúlt tíz évben, lakossági megítélésükről a Szonda Ipsos készített felmérést tavaly márciusban. A kutatásból kiderül, bár a megkérdezettek 79 százaléka legalább hallomásból ismerte az ombudsmani tisztséget, többségüknek téves képzeteik vannak hatásköréről. Ez abból látszik, hogy 72 százalék egyetértően bólintott arra az állításra, hogy: „Jó, hogy vannak ombudsmanok, legalább valaki a hatóságokat is rákényszerítheti a törvények betartására”. Holott az ombudsman nem kötelezheti a jogsértésben érintett hatóságot a visszás helyzet feloldására, csak ajánlásokat tehet, javaslatokkal élhet ennek elősegítésére. A kutatásban részt vevők többsége azzal is egyetértett, hogy a hatóságok nem tehetik meg, hogy nem veszik figyelembe az ombudsmanok mint magas rangú személyek bírálatát. Azt az állítást, hogy felesleges az ombudsmani hivatal, ha nem kötelezheti a helytelenül eljáró hivatalokat döntésük megváltoztatására, a megkérdezettek 60 százaléka elvetette.

Megkíséreltünk választ kapni a kérdésre, hogy mennyire erős a hivatal tekintélye, s az eseteket vizsgálva arra jutottunk, hogy míg a nagy nyilvánosságot érdemlő ügyekben az elmarasztalt szervek szinte nyomban látványos eredménnyel járó lépéseket tesznek azért, hogy a panaszolt jogsértő magatartás megszűnjön, a nyilvánosság látóköréből kívül eső ügyekben már nehezebb a jogérvényesítés.

 

Ki hallgat az ombudsmanra?Az elsőre jó és friss példa Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának január eleji közleménye, amelyben a fagyhalálok egyre aggasztóbb mértékére hívta fel a figyelmet. A lakosság és az érintett szervek mellett a kormánytól is kérte, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket azért, hogy a tragédiák elkerülhetők legyenek. A fagyhalálok híre izgatja a közvéleményt, alig telt el három nap, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ombudsmani felhívás nyomán már jogszabály-módosítást sürgetett, Molnár Csaba energiaügyi és Szűcs Erika szociális minisztereket kérte, hogy tegyenek javaslatot az ügyben.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának hivatala szerint az érintett szervek a vizsgálatok jelentős részében elfogadják az ombudsman megállapításait és önként intézkednek, hogy a kialakult jogsértő helyzetet orvosolják vagy megszüntessék.

Ezt támasztja alá Szabó Máté hivatalának tájékoztatója is, amely az ombudsmani intézmény fennállása óta közreadott valamennyi ajánlást számba veszi. A jelentés szerint az érintett szervek ötből négy esetben elfogadják az országgyűlési biztosi ajánlást, javaslatot vagy kezdeményezést. Az állampolgári jogok ombudsmani hivatala mintegy ötezer javaslattal élt a 1995 és 2007 közötti időszakban, ebből 1300 jogszabályt érintő kezdeményezés volt, melyek többségében elfogadó volt a válasz. Az ajánlások harmada törvényalkotásra, törvénymódosításra, vagy a jogszabály hatályon kívül helyezésére vonatkozott, az illetékes minisztériumok 70 százalékban egyetértettek az ombudsmani kezdeményezéssel. Az önkormányzatoknak címzett javaslatok esetén kétharmados volt az elfogadási arány.

 

Bírságolni kellene

 

A hivatal szerint az elutasítás mögött nem mindig az együttműködési szándék hiánya húzódik meg. A biztosi javaslatot elutasító magyarázatok között gyakori indok például a pénzhiány vagy a létszámhiány, mely átmenetileg legyőzhetetlen akadálya annak, hogy az érintett szerv megtegye az ombudsmani ajánlásban foglalt intézkedéseket. Előfordul, hogy a módosítási javaslat jogszabályi diszharmóniát eredményezne, így előzetes módosításokra van szükség, illetve megesik, hogy az országgyűlési biztos ajánlása szerinti magatartás jogszabályba ütközik, vagy azon kívül esik.

Ilyen problémás eset például a hajléktalanok orvosi ellátása. A fedél nélkül élő emberek sokszor nem kaptak, vagy csak figyelmeztetés kíséretében kaptak orvosi kezelést, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szabály szerinti nyilvántartása alapján nem rendezett a jogviszonyuk. A társadalombiztosítási törvény kimondja ugyan, hogy a hajléktalanoknak jár az ellátás, fedél nélküli státuszukat pedig igazolni tudják lakcímkártyájukkal, az OEP nyilvántartása szerint továbbra is jogosulatlanok a kezelésre.

A törvény szerint ugyanis az egészségbiztosítási nyilvántartásba mindenki úgy kerül be, hogy az arra kötelezett foglalkoztató vagy egyéb szerv bejelenti, a hajléktalanok ügye azonban nincs rendezve, végeredményben nincs, aki bejelentse őket, így az OEP az érvényes szabályozás értelmében nem tarthatja jogosultként nyilván őket, tehát papíron jogszerűen járnak el, a hajléktalanok joga mégis sérül. A jogszabályi háttér rendezéséig az OEP most az ombudsmani ajánlást követve, a nyilvántartást figyelmen kívül hagyva, lakcímkártya alapján egészségügyi ellátásra jogosultnak tekinti majd a hajléktalanokat.

 

Ki hallgat az ombudsmanra?Önmagában persze a közvélemény fokozott figyelme sem eredményezi minden esetben az ombudsmani ajánlás elfogadását. A májusban nagy visszhangot kapott monoki rendeletről hiába állapította meg Kállai Ernő kisebbségi biztos, hogy alkotmány- és törvényellenes, illetve diszkriminatív, a település önkormányzata nem vonta vissza döntését, így a rendszeres szociális segélyek kifizetését csak azoknak a munkaképes álláskeresőknek fizetik ki, akik közmunkában ledolgozzák az összeg ellenértékét. Monok önkormányzata persze nem volt köteles eleget tenni a javaslatnak, egyetlen kötelezettsége az volt, hogy a megadott határidőn belül reagáljon a megkeresésre.

 

Ki hallgat az ombudsmanra?Jóri András szerint segíthetné a jogsértések megszüntetését, ha a hivatal bírságolási jogkörrel is rendelkezne. Az adatvédelmi biztos a kezelt ügyek jellegénél fogva - 2003 óta - szélesebb hatósági eszköztárral rendelkezik, mint ombudsman kollegái, jogosulatlan adatkezelés esetén módja van például tiltó határozatot hozni vagy az adatkezelő bírósághoz fordulhat. Jóri szerint Nyugat-Európában elterjedt az a módszer, hogy az adatvédelmi biztos bírságolási jogkörrel is bír, s szerinte a kisebb adatkezelő szerveknél a nyilvánossághoz fordulás helyett a hatósági jellegű szankciók hatékonyabbak volnának, nagyobb visszatartó erővel.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek