Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balogh Artúr válasza Németh Györgynek a magyarországi romapolitikáról - Mit kíván a cigány a partner
2009-01-22 11:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balogh Artúr válasza Németh Györgynek a magyarországi romapolitikáról - Mit kíván a cigány a partnerség jegyébenA cigány politikusaink nem képesek érdemben válaszolni Németh György: Iskolák a határon Vita a magyarországi romapolitikáról című vitaindító cikkére, így, tehát nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy válaszoljak a felvetett lehetőségekre, elképzelésekre.

 

 

 

 

Fél igazságokkal nem foglalkoznék, mivel az nem vezet sehova, ellenben csak újabb árokásást idéznék elő. Ezért kihagynám azt a téves megállapítást miszerint vannak kulturális szokások, amelyek hátráltatják a cigányságot a beilleszkedésben.

Minden nemzet vagy etnikum kulturális szokásrendszerében vannak olyan tradíciók, amelyek kívülről nézve akadálynak számítanak egyes kérdések megoldásában. Ezzel a téves logikával mondhatnánk azt is, hogy minden nép hagyja el az anyanyelvét és egy közös nyelvet beszélve, előrébb járnánk a világ egyesítésében. Onnantól kezdve az, aki más nyelven szólal meg, azt ki lehet közösíteni, nem is számít embernek, sőt jogai sem egyen értékűek a többségével mivel nem képes a kvázi civilizációval együtt haladni. De mondhatnánk az indiaiaknak, hogy egyék meg a szent tehenüket és akkor nem fognak éhezni.

Nézzünk szembe azzal a gondolattal, hogy Magyarország nem csak társadalmi osztályok szerint tagolt, hanem még etnikai csoportok tekintetében is töredezett.


Most mégsem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem vizsgáljuk meg azt a kiutat, amit ajánl nekünk a publicista. 

 

A jó szándékát nem kérdőjelezném meg és az őszinteségét sem, éppen ezért én is a szokásos mellébeszélés, vádaskodás, klisék helyet az általam képviselt új gondolkodókhoz méltóan a lényegre koncentrálnék és a publikációm végén, valódi tényleges megoldást ajánlanék a társadalmunkat feszítő ellentétekre.

A cigányság társadalmi felemelkedésének kulcsát az oktatásban és a pozitív életprogramban látja a szerző. De ez nem így van.

Hiszen ezzel a húzással megint a sokadik szinten kívánják a cigányságot becsatlakoztatni a többségi társadalom vérkeringésébe. A történelemben számtalanszor fordult elő ez az eset, hogy a cigányság számára - rendkívül tévesen - csak egy szűk folyosót jelölnek ki.
De mégis játszunk el a gondolattal és adjuk meg egymásnak az esélyt és óvakodnék a vak elutasítástól. Ezért tüzetesen megvizsgálom a felvetést.

Az oktatási rendszerükből kiindulva azt a megállapítást teszem, hogy kiszámíthatatlan, hektikus. Az elmúlt tizenöt évben, hacsak az új törvényeket kívánnám az oktatás területén számba venni, akkor ez a publikáció rendkívül hosszúra nyúlna, az maga egy diplomamunka lenne.
Az oktatásunk többször szétzilálódott és a számtalan érettségi botrányt nem is veszem számításba.
Tágabb szemszögből a globális világban sem találja az oktatás a helyét.

Az a társadalmi csoport, amelyik erősen kötődik az oktatáshoz - és csakis ahhoz- az nagyon könnyen lezuhanhat. Mivel a cigányság alatt, nem lenne még több háló, vagy szint, így nagyon mélyre kerülhetnek, ahonnan nem tudnának felállni. Ebben az esetben kilátástalan a talpra állás mivel nincsenek meg azok a kapaszkodók, amelyek segítenék a felemelkedésben, a kiemelkedésben.

A kommunizmus ugyan ezt a sablont használta csak nem az oktatást, hanem az állami munkahelyeket nyújtotta oda a cigányoknak. Mit sem törődve azzal, hogy a problémát, a csak felületesen kezelték, a szőnyeg alá seperték, és ezzel teljesen kiszolgáltatottá tették a cigányokat, a cigányságot a társadalmi változásoknak, a gazdasági hullámoknak, és politikai hánykolódások viharainak.  

Arról nem is beszélve, hogy tíz cigány diplomásból nyolc munkanélküli, mivel a magyar társadalmi rendszerek teljesen zártak, betokosodtak, ezt támasztja alá az is, hogy a legújabb kutatások egyenesen a harmincas évektől is sötétebb képet festenek Magyarországról ebben a értelemben.

Tehát a következő lépésnél már nem csak a cigányság, hanem a többségi társadalom egészét átszövő gondjával is meg kellene küzdeni.
Ezt közös gondnak tartom.

Talán logikusabb először az utat megépíteni, szabaddá tenni, és csak az utána végigtolni rajta egy egész társadalmi csoportot, mert ellenkező esetben tragikus következmények keletkezhetnek.

De haladjuk tovább, most vegyük elő a következő kártyát, amit ilyenkor elő szoktak kapni a cigány válsággal kapcsolatban: a tudományos kutatásokat! A cigányok helyzetének a megoldására tömérdek tudományos mű látott már napvilágot.

Ezek az elképzelések, módszerek, amelyekkel megörvendeztették a cigányságot, mind ugyan oda vezetek: Csőd!
Ebben az esetben is el kellene gondolkozni azon, hogy lehetséges az, hogy a tudományok nem képesek betölteni a szerepüket. Talán meg kellene újítani a tudományokat.
Vagy a cigányok bonyolultabbak, mint a világegyetem meghódítása?

A tudományok visszaterelése a régi mederbe, szintén egy cigányságon kívüli társadalmi probléma.
Mondhatnám ez is közös.

Mivel úgy bele jöttem a tabudöntögetésbe, nem szeretnék megállni, ezért gondolatmenetem következő állomása, állomásai: az alkotmány, és a jogrendszer. Az alkotmányt sérteni nem szép dolog, de a magyar állam lelkiismeret furdalás nélkül megteszi. Tízen valahány éve nincs a kisebbségeknek parlamenti képviselete, holott az alkotmány biztosítja a magyarországi kisebbségeket a megfelelő parlamenti képviseletről. A többségi társadalom elvárja a cigányoktól, hogy úgy viselkedjenek, mint a nem cigányok, vagyis a belső félelmeiktől vezérelve hozzanak létre egy cigány etnikai pártot, hiszen a többség ezt tenné! De a cigányok félelmei nem ugyan azok, mint a többségé. Az világos, hogy az európai társadalmakat a félelmeik vezérlik, de a cigányság félelmei spirituálisabbak így csak a végső esetben éreznek arra kényszert, hogy természetből fakadó szabadságukat feladva önmagukat korlátozzák.

A Magyar Gárda, a Jobbik megerősödése, az MSZP kormány kisebbségellenes politikája mind abba az irányba mutat, hogy a cigány csak akkor érhet valamit, ha nacionalizálódik. Ha olyan erőt mutat fel, amitől az állam strukturális rendszerén keresztül félni lehet, mert csak a hierarchikus rendszeren átszivárgó félelem és a frusztráció az, amelyből a többség egyértelműen meg tudja állapítani az alá és fölé rendeltség viszonyt, és e szerint tudja elismerni a partnerséget is.
A többségi társadalomnak nincs szégyenérzete azzal kapcsolatban, hogy a cigányságot egy náci, fasisztoid szellemű pártba akarja belekergetni. Fogjatok össze!- mondják!  Magukból indulnak ki!

A cigány azt mondja, hogy közösen tartsuk be az alkotmányt!
Azt az alkotmányt, amelyben, az identitásom is benne kellene, hogy legyen. De a cigányt ki veszik belőle, meg az összes kisebbséget.  Máris itt vagyunk az identitás kérdésénél.

 

Tehát a Magyar alkotmány identitásilag nem fedi le azokat, akikért van, mert nem tartják be.
Az, az identitás, amiért az alkotmány kiáll, vagy lefektet, sejtet valójában nem létezik.
Ezért vagy az alkotmány nem jó mivel nem létezik az, amit képvisel vagy nincs magyar identitás.
Nekem cigánynak az alkotmány ezen része megfelelne. A fenti megállapításaimból sajnos azt a kijelentést kell tennem, hogy valójában Magyarországnak identitása nincs. Az ország elveszítette kapcsolatát a saját nemzetével.  Súlyosbítja a helyzetet, hogy identitás pótlásként valójában hamis identitások kreálódtak, a különböző magyar társadalmi szigetecskéknek.

 

Mivel a szűk folyosós megoldásból nem kérünk, hiszen tudjuk hová vezet, ugyanakkor véleményem szerint a kiinduló alapokkal is komoly baj van, mint a tudományosság, az identitás, az alkotmányosság, ezért ajánlanék egy stratégiát.

 

A cigány azt javasolja, hogy keressük meg a közös nevezőket, a hamis identitásokat óvatosan hámozzuk le úgy, hogy alatta ne sérüljenek a társadalmi csoportok és kezdjük el közösen a magyar identitás kiépítését.
Egy olyan identitásét, ahol a cigány a zsidó a horvát, a szocialista, a liberális, a konzervatív, polgári vagy netán liberális- konzervatív,(mint én) továbbá a budapesti, a vidéki az öreg és fiatal is magyar tud lenni úgy, hogy közben megmarad annak, ami, és mindezek mellett senki nem kérdőjelezi meg magyarságát.

Annak érdekében, hogy ezt meg tudjuk tenni, előbb elő kell hívni az ember és ember közötti pozitív érzelmeket, ami a családon keresztül a legkönnyebb. Hiszen ha szeretem az öcsémet, a húgomat, édesanyámat, édesapámat akkor az idegenben is megláthatom az embert. Azt az embert, aki ugyan úgy küzd, aki ugyan úgy szeret, érez és mosolyog, mint a szívem választottja, vagy mint az édesapám, édesanyám vagy a testvérem.

 

Miután visszatértünk a társadalom legalapvetőbb egységéhez, intézményéhez a családhoz,
ekkor eljuthatunk oda, amit a cigányság áhít.

 

Egy új, egy modernebb társadalmi szerződés megkötéséhez, - ami megfelel a globalizációs kihívásoknak-melyet alkotmányunk szellemének is tekinthetnénk.

Ehhez az Új Társadalmi szerződés megkötéséhez szükségeltetik: partnerség, őszinteség, bizalom, türelem, szabadság és szeretet. A gondok közösek.

A Cigány ezt kívánja! Ebben látja a megoldást!

 

Balogh Artúr

 

C-PRESS

 

Kapcsolódó anyagok:

 • Németh György: Iskolák a határon Vita a magyarországi romapolitikáról  
 • A Magyarországi Roma Parlament 2007-ben írt javaslata 
 • Zsigó Jenő: Vérrealitás
 • Konzerválódik a nyomor és a fasizmus
 • Gyurcsány Ferenc válaszolt a cigányoknak
 • Zsigó Jenő: A megvonás megvonása
 • Egy a nyolcszázezerhez
 • Sajtó-helyreigazítási kérelem
 • Zsigó Jenő: A hamis próféta
 • POPPER PÉTER - Bíró András keserű igazsága
 • Bíró András ismét beszólt a romáknak
 • Hogy itt gyilkosságoknak leszünk tanúi, az nem kétséges
 • Horváth Aladár: Válasz Bíró Andrásnak
 • Nem magyarázható minden a körülményekkel...
 • A Rádió C indulása - Fehérek közt
 •  

   

   

   

  AUTOBUS.HU

  AUTOBUS.HU

  Magic Team Kft hirdetései

  magicteam.jpg

  Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

  almoskonyv_250px.jpg
   

  Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

  Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

  Értéktér - Infovideó

  Get Flash to see this player.

   

   

  Témajavaslata van?
  Küldje el nekünk!

  Tovább

  Riportot rendelne?
  Kattintson a részletekért!

  Tovább

  Szívesen lenne riporter?
  Velünk kipróbálhatja magát!

  Tovább

   

  Pannónia Biztosító

  Horoszkóp

  Harmonet horoszkópok
  Mindenkinek akinek lelke van
  • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
   Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
  • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
   Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
   image
  • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
   Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
  • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
   Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
  • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
   Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
   

  Bulvár hírek

  Összeálltak Váradiék

  2017. October 12.

  article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
  Teljes cikk

  Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

  2017. May 19.

  article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
  Teljes cikk

  További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk

  Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

  2017. April 23.

  article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
  Teljes cikk

  További hírek