Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hogyan lehet megállítani a Magyar Gárdát
2009-01-21 08:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hogyan lehet megállítani a Magyar GárdátBár a bíróság decemberben – első fokon – feloszlatta a Magyar Gárdát, a szervezethez kötődő mozgalom, a „fekete sereg” tovább menetel. Legutóbb a Parlament előtt demonstráltak, amit a rendőrség tudomásul vett, s – úgy tűnik – ezt a hatályos törvények sem tiltják. A jogszociológus szerint törvénymódosítással lenne megállítható a menetelés, hiszen a feloszlatás nem lehetetlenítette el tevékenységüket.

 

 

 

Fleck Zoltán szerint a gyülekezési törvény és a szólásszabadság határai­nak újragondolásával meg lehet akadályozni a félelemkeltést, amire már voltak kísérletek, ám ezek rendre kudarcba fulladtak.

 

Csak törvénymódosítással lehetne megállítani a Magyar Gárda Mozgalom menetelését – jelentette ki Fleck Zoltán jogszociológus, aki a Magyar Gárda Egyesületet érintő feloszlatás közeli helyzetről is beszélt lapunknak. Mint mondta: jelenleg a gárda rendezvényei ellen gyakorlatilag semmit nem lehet tenni, mivel jogrendszerünkben nincs olyan eszköz, amellyel egy nem jogerős döntés következményeit lehetne „megelőlegezni”. De van egy másik, az egyesülettől függetlenül probléma is – vélte Fleck. A „fekete sereg” (a mozgalom) masírozásának és az immáron bírósági ítélettel is alátámasztott félelemkeltésnek ugyanis nem az egyesületi törvénnyel lehetne gátat szabni, hanem a gyülekezési törvénnyel vagy a véleménynyilvánítással kapcsolatos szabályozás újragondolásával.

 

Hogyan lehet megállítani a Magyar Gárdát 

 

Fleck példaként említette, hogy a gyülekezési törvényben jelenleg nincs tiltás arra vonatkozóan, hogy emberek egyenruhában vagy katonai alakzatban vonuljanak fel. Pedig a december közepi, az egyesület feloszlatásáról hozott bírósági ítélet szerint ez az egyik olyan jelenség, amellyel a gárda félelmet kelt. Voltak ugyan kísérletek arra vonatkozóan, hogy a gyülekezési törvényt bizonyos ruhadarabok – maszkok, arcot eltakaró sálak – tekintetében megváltoztassák, ám ezek mind kudarcba fulladtak. Hazánkban eközben semmiféle egyenruhára – tehát nem csak a gárdistaöltözékre – vonatkozó tiltás sincs – emelte ki Fleck.

De nem pusztán az egyenruha és a masírozás említhető ebben a témában. A gárda rendezvényeinek feloszlatására elvben lenne mód, például ha egy adott rendezvény félelemkeltőnek vagy romaellenesnek bizonyul. A gyülekezési törvény kimondja, hogy egy rendezvényt addig lehet tartani, amíg annak résztvevői nem sértenek törvényt. Így például, ha egy szónok kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását, vagyis törvényt sért – például romák elleni erőszakra való felhívással –, akkor a rendezvény szó szoros értelemben vett rendbontás nélkül is beszüntethető. Ez tehát egy módja lehetne annak, hogy a rendőrség feloszlassa a gárda rendezvényeit, ha azok épp nem az általuk előszeretettel hangsúlyozott kenyérosztásról, hanem a romák lakta területeken való vonulásokról, beszédekről szólnak. A helyzet azonban mégsem ilyen egyszerű – emlékeztetett Fleck Zoltán, hozzátéve: az eddigi bírósági ítéleteket figyelembe véve a szólásszabadság, véleménynyilvánítás keretei igen tágak. Szinte kivétel nélküli az, hogy a példaként hozott közösség elleni izgatásért elítéltek volna valakit. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis ilyen esetekben közvetlen ok-okozati összefüggést kell találni a szónoklat és az erőszakos cselekedetek közt.

A gárda tehát az egyesületet érintő, jogerős ítélet ellenére is menetelhet tovább, ha nincsenek meg más területeken a megfelelő jogszabályok. Lapunk egyik bírósági forrása a Fővárosi Bíróság ítéletét eközben úgy kommentálta: amikor 1989-ben az egyesülési törvényt megalkották, senki nem gondolt arra, hogy a törvényekkel egyszer majd visszaélnek. Jogrendünkben vannak kiskapuk, a gárda most megtalált egyet – tette hozzá.

Fleck Zoltán megjegyezte azt is, hogy mindezen problémák ellenére az elsőfokú ítélet igen fontos üzenetet hordoz: a magyar állam kimondta, hogy ezt már nem tűri el. A jogász kitért egy másik lényeges minapi eseményre, Szabó Máté ombudsman az egyik gárdarendezvény biztosítása kapcsán hozott állásfoglalására. A rendőrség nem megfelelően látta el feladatát a gárdaper harmadik tárgyalási napján, júniusban a „fekete sereg” rendezvényének biztosításában – írta az ombudsman. A mozgalmi tagok ugyanis ekkor – mintha rendfenntartásban vennének részt – a bíróság előtt elzárták az utat a járókelők előtt. Szabó idézte az Alkotmánybíróság egyik döntését is, amely szerint a rendőrség alapvető alkotmányos kötelezettsége, hogy megfelelően értelmezze a gyülekezési törvényt, eljárása során pedig folyamatosan mérlegelje az alapjogokat és a közérdekű szempontokat. Az ombudsman egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrségnek bizonyos esetekben vizsgálnia kell egy bejelentett rendezvény esetleges hatásait is. Mint Szabó Máté fogalmazott: „A gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások jogának és szabadságának, így a környéken közlekedni kívánók mozgásszabadságának, önrendelkezési jogának sérelmével.” Ezek Fleck szerint kiemelten fontos megállapítások, hiszen kiderül, hogy a rendőrségnek nem csupán a bejelentések tudomásul vétele és biztosítása a feladata, hanem egyfajta tartalmi mélyelemzést is végezhet.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek