Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sajókaza: ahol "álmodik" a nyomor...
2009-01-21 08:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sajókaza: ahol "álmodik" a nyomor...Sajókaza - A filmszakma neves személyiségei is segítenek a sajókazai szegényeken: gyűjtést szerveztek... A történet közismert. Börtönbüntetés fenyegeti azokat a sajókazai romákat, akik mélyszegénységben élnek, s lopják az áramot.

 

 

 

Az ügyben már gyűjtöttek aláírásokat, az egyik elítélt férfi - mint arról már beszámoltunk - kegyelemért fordult a köztársasági elnökhöz, hogy ne kelljen öt hónapra bevonulnia, hiszen hat gyereke van...
A társadalmat megrázó esemény a filmeseket is akcióra serkentette: a negyvenedik szemlére készülő szakma neves képviselői az élére állnak annak a kezdeményezésnek, amelynek célja a szolidaritás és a legelesettebbeknek való segítségnyújtás.

 

Nyomorúságos körülmények

 

Irány Sajókaza... Első utunk a polgármesterhez vezetett.
– Áramlopás ugye? – kérdezett vissza Stefán László „kesernyés” hangon. – Magam is értesültem a filmesek gyűjtéséről, nemes adományáról, amelynek részben nagyon örülök.
A település vezetője, hogy megmagyarázza a „részbent”, elsorolta: Sajókazán háromezerháromszázan élnek, közülük mintegy ezren tartoznak a kisebbséghez. Ebből a közösségből pedig több százan élnek nyomorúságos körülmények között.

 

Sajókaza: ahol "álmodik" a nyomor...

 

Varga Dénes, vagy ahogyan őt itt a faluban mindenki nevezi, Dugó, most biztosan kijön szorult helyzetéből – folytatta Stefán László. – Ez az ügy azonban lavinát fog elindítani, hiszen azok, akik eddig fizettek, ezután már nem fognak. Az ingyen kapott pénznek ugyanis nincs becsülete. Ha helyette mások fizetnek, vagy adakoznak, csak az akut problémát szüntetik meg, a beteget nem kezelik...
A település első embere másban látja a megoldást. Éspedig abban, hogy munkához kell juttatni az embereket, a romákat, hogy valamennyien munkabérből fizethessék ki közterheiket, a szolgáltatások ellenértékét. Segíteni persze kell rajtuk – és Varga Dénesen is.  

A sajókazai önkormányzat megtette: rávette arra, hogy végre regisztráltassa magát a munkaügyi központban, hiszen enélkül nem lehet közmunkára felvenni. Stefán László azt is összegyűjtötte, hogy mit kaptak Vargáék az elmúlt hetekben, hónapokban? Lakás- és gyermekvédelmi támogatást, ingyen étkezést és tízórait, tankönyvet, tanszersegélyt, nyári ellátást, élelmiszercsomagot, de ez is kevés.

 

Feneketlen zsák

 

Akkor mi a megoldás, s van-e egyáltalán ilyen? A polgármester szerint települési szinten többet már nem tudnak adni sem Vargáéknak, sem másoknak. Az adósságspirál egy feneketlen zsák, hogy az uzsoráról és a bűnözésről ne is beszéljünk. Dugóék esete nem egyedi, nem sajókazai sajátosság. Hanem országos probléma, hiszen hozzájuk hasonlóan sok tízezren, vagy még többen élnek abban a bizonyos mélyszegénységben.


Ha valaki nem tudja elképzelni, hogy mit jelent a nyomor, menjen el Sajókazára és a romatelepen nézzen be egy-két portára.
Mi megtettük, s a polgármester kíséretében elsőként Dugóék portáját vettük szemügyre. Megrázó élményben volt részünk... A ház ura, akiből most médiasztár lett, nem volt otthon, mert elment az erdőre, fáért.

 

  Természetesen nem veszi, nincs miből, lopja...

– A gyerekek mégsem fagyhatnak meg – vágta hozzánk az egyik szomszéd üveges szemekkel.

 

Sajókaza: ahol "álmodik" a nyomor...

 

Váradi Róbert, aki munkanélküli, üdvözölte a filmesek akcióját:
– Köszönjük nekik! Azt, hogy segítenek Dugón és másokon. De nekem és nekünk elsősorban munka kellene... Nem segély, hanem legalább minimálbér. És akkor nem kellene idejárnia az émászosoknak...

 

Rendszeresen

 

  Néztük az oszlopokat, a vezetékeket, de szabad szemmel nem vettük észre semmit. Rácz János elmondta: a sajókazai romasorokon rendszeresek az ellenőrzések.

 

Erről a leszerelt órák, a „lekötött” oszlopok beszélnek...

 

C-PRESS - boon.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek