Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hárommillió magyar "döglik bele" a nyomorba?
2009-01-15 09:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hárommillió magyar "döglik bele" a nyomorba?A pusztulás szélén áll az az emberi közösség, amely nem képes biztosítani az elemi létkörülményeket a túléléshez - fogalmazott az MNO-nak Bogár László a megszaporodott fagyhalálokra utalva.

 

 

 

 

Egyre növekszik a páriatársadalom aránya a teljes magyar társadalmon belül, akik egyre nagyobb vesztesei lesznek a közüzemi privatizációnak is – derül ki az MNO összeállításából. Hegedűs Zsuzsa állítja: Gyurcsányéknak már tavaly év végén lépniük kellett volna. Az egészségügyi és a szociális problémák érnek össze akkor, amikor magányos idős emberek fagynak halálra otthonukban. Kiderült, amit eddig is tudtunk: társadalmunk egyharmada nyomorban él. Szociológusokat kérdeztünk.


Iszonyatosan felgyorsult és egyre több társadalmi csoportot ránt magával a társadalmi leszakadás, a lakosság egyharmada nyomorban él – állítja lapunknak Hegedűs Zsuzsa szociológus, s mint hozzáteszi, 3 millió ember él a létminimum alatt, vagy akörül Magyarországon. Úgy látja, hogy már nemcsak a fedél nélküliek, hanem a fedéllel bíró, de kis jövedelmű, elsősorban idős emberek között is szedi az áldozatait a kihűlés. Az ország legjobban leszakadt régióinak kis falvaiba költözött a nyomor, ám nemcsak az itt élő, munkalehetőségek nélkül tengődő emberek vannak veszélyben, hanem az idős emberek is. Ha nincsen vonatközlekedés, bezárják a postákat, az iskolákat, akkor e falvakból elköltöznek a fiatalok – fogalmaz a szociológus. Úgy látja: nemcsak e falvak lakói vannak nehéz helyzetben, hanem már a városokban is egyre nő azok száma, akik veszélyben vannak.

Táncol, de nem lép?

Gyurcsánynak már tavaly év végén lépnie kellett volna – jelentette ki Hegedűs Zsuzsa, tehát magához kellett volna hívatnia a nagy energiaszolgáltatók vezetőit és megállapodni velük abban, hogy március 1-ig ne kapcsolhassák ki az energiát azoknál, akiknek számlatartozása van. Amikor emberek fagynak meg az utcán és a lakásaikban, nem a törvényeken kell gondolkodni, hanem életet kell menteni, cselekedni kell, méghozzá azonnal – jelentette ki a szociológus. „Mivel ez elmaradt, nekünk állampolgároknak kell ezt a felelősséget felvállalni azokért, akik talán néhány méterre tőlünk dideregnek a lakásukban, vagy az utcán, kapualjakban próbálják meghúzni magukat.”


A páriatársadalommal fizetteik meg a költséget

A pusztulás szélén áll az az emberi közösség, amely nem képes biztosítani az elemi létkörülményeket a túléléshez – fogalmazott az MNO-nak Bogár László. Az élelmiszer, az energia és a gyógyszer létfontosságú mind az egyén, mind a közösség működéséhez – állítja a professzor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen az ezt szolgáló rendszerek nemzetellenes privatizálása kezdődött el legelőször, már 1988-tól, és azóta a globális új gazdák nyers profitérdekének rendelődik alá a magyar társadalom létezése. A tragikus megfagyások nem önmagukban állnak, vagy következnek be – véli Bogár, s mint kifejti: ha nincs meg az élelmezés, illetve az egészség elemi szinten sem, akkor az energiahiány – vagyis az elemi fűtési szükségletek kielégülésének lehetetlenülése – már „könnyen” megadja a kegyelemdöfést. A megfagyásos halálesetek ezért sokkal inkább szocio-kulturális, mint fiziológiás problémák – állítja a professzor. Bőven lett volna idő felkészülni a hidegre, és a magyar társadalom általános anyagi, és mentális-egészségügyi állapotát figyelembe véve ezt meg is kellett volna tenni. Senkit nem érhet meglepetésként, ami történik – teszi hozzá Bogár László. Szerinte cinikus közönnyel szemléli a hatalom a történéseket, „vagy tudatlanok, vagy gazemberek ebben a kérdésben is”.

A „látszólag szuverén kormány fogadja a birodalom ügynökét”, aki utasítja a lokális hatalmat – jelen esetben Gyurcsányt és kormányát – azoknak a „reformoknak” a felgyorsítására, amelyeknek egyenes következménye a társadalom további, s mind mélyebb kifosztása – utalt Bogár az IMF vezérigazgatójának minapi látogatására. Az éppen általa kiváltott válság költségeit pedig – fogalmaz – többek között azzal a páriatársadalommal fizettetik meg, amelynek tagjai, mint e tragikus példából láthatjuk, egyébként is a pusztulás szélére sodródtak.


Miért nehezíti a kormány a megelőzést és a problémamegolást?

A megfagyásos halálesetek okainak csak az egyik dimenziója a helyi közösségek állapota és a szolidaritás minősége – állítja az MNO-nak Farkas Péter egyetemi oktató. A szociológus a súlyos probléma másik okát abban látja, hogy nem lett volna szabad privatizálni a közműveket, az energiaszolgáltatókat. Meg kellett volna tartani ezeket az alapstruktúrákat a szociális biztonság érdekében – teszi hozza. A baloldali kormányzatnak több olyan lépése is van, amely megnehezíti a tragédiák megelőzését: a korábbi, fejkvótaszerűen működő rendszert pályázati struktúrába helyezte, így jelentősen megnehezítette az önkormányzatok lehetőségeit abban, hogy megvédjék a rászorulókat. Ellehetetlenülhet az utcai szociális munka is, hiszen a helyhatóságoknak nincs önrészük a pályázatokhoz. Holott ha ez nem működik, akkor eleve nehéz a problémás esetek felderítése.

Farkas Péter szerint paradox a helyzet, hiszen miközben a gazdaság szűkül, többen is a jóléti állam leépítését javasolják, viszont éppen a recessziós helyzet miatt egyre többen kerülhetnek a perifériára, vagy nehéz helyzetbe.

 

Intézményesíteni kell a szolidaritást

A szociális és az egészségügyi problémák összeérését jelzi, hogy eddig 40 ember fagyott halálra, zömmel a saját otthonában – fogalmaz Németh Erzsébet. A szociálpszichológus szerint érdemes lenne arról is beszélni, ezek a szerencsétlenül járt emberek pontosan milyen élethelyzetben is voltak. A szociális problémákat mutatja, hogy a hideg lakás nyilván annak köszönhető, hogy nincs pénz a fűtésre. A kihűlés pedig sokkal könnyebben következik be akkor, ha eleve rossz egészségügyi és mentális állapotban éri az embert a hideg. Úgy gondolja, hogy ezek az esetek mozaikszerűen történnek, de sokkal nagyobb az esélye e tragédiáknak az ország hátrányosabb térségeiben. Problémák vannak a szolidaritással – mondja felvetésünkre Németh Erzsébet –, s nagyon esetleges, hogy  a közvetlen környezetben élők figyelnek-e egymásra. 

„Miközben a segítséget leginkább a családtól és a közvetlen környezettől várjuk, ez önmagában semmiképpen nem oldja meg a nyomor és a testi-lelki elesettség problémáját. Komolyan be kell avatkoznia az államnak, intézményesíteni kell a szolidaritást” – mondta Németh Erzsébet.


C-PRESS - HírTV - MNO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek