Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Minden adott a radikalizmushoz?
2009-01-15 09:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Minden adott a radikalizmushoz?Political Capital: meglévő igényt szolgálnak ki a szélsőségesek
Meglévő társadalmi igényt szolgálnak ki a szélsőséges szervezetek, ami a demokratikus erők kudarcát jelzi a Political Capital kockázat-elemzése szerint. A világgazdasági válság még tovább erősítheti az etnikai konfliktusokat - a megoldás kulcsa azonban továbbra is a demokraták kezében van.

 

 

 

A gazdasági válság tovább erősítheti az etnikai konfliktusokat Kelet-Közép-Európában - egyebek közt erre figyelmeztet legfrissebb elemzésében a Political Capital (PC). A kutatóintézet "kockázati figyelmeztetése" szerint ugyanis a válság kiemelten sújtja azokat a szektorokat - építő- és feldolgozóipar -, ahol a többségében alulképzett roma lakosság egy része el tudott helyezkedni. Ennek következtében tovább növekedhet az így is kiemelkedően magas (Magyarországon 70, Csehországban 90 százalékosra becsült) roma-munkanélküliség, ami konzerválhatja a romák társadalmi kirekesztettségét, tovább élezheti a roma és nem roma lakosság közti feszültségeket.

A PC arra is felhívja a figyelmet, hogy az egzisztenciális félelmek meggyőzőbbé tehetik a problémákért a kisebbségeket felelőssé tévő, szélsőséges politikai retorikát. A válság kapcsán mindenhol feléledő elosztási viták is sok esetben etnikai színezetet kapnak, és az állami segélyezésre szoruló romák ellen irányulnak.

A PC szerint hazánkban, illetve a térség többi országában már jelenleg is tapasztalható a radikális, szélsőjobboldali, romaellenes, rendpárti szervezetek erősödése.

 

Minden adott a radikalizmushoz? 

 

A térségben erősebbé és látványosabbá váló etnikai konfliktusoknak ugyanakkor nem maguk a szélsőséges szervezetek a legfőbb okai - hiszen a társadalmi probléma gyökerét a romák alacsony integrációja, a közbiztonsággal kapcsolatos félelmek, illetve az állami szervekben megrendült állampolgári bizalom jelenti. Ezek a kelet-közép-európai országokban általánosnak tekinthető érzületek alakítják és termelik újra a problémákra gyors és radikális megoldást kínáló politikai szervezetek és irányzatok iránti igényt - olvasható az elemzésben. Magyarul: a szélsőséges szervezetek létező társadalmi igényt szolgálnak ki, és nem maguk teremtettek egyet. A romákkal szembeni szimbolikusan agresszív fellépéseikkel azonban jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az előítéletek etnikai erőszak formájában jelenjenek meg.

Ezzel kapcsolatban alighanem a legriasztóbb adatsor a demokráciába vetett bizalommal kapcsolatos. Kiderült ugyanis, hogy az EU tagállamai közül csak Bulgáriában elégedetlenebbek az emberek a demokrácia működésével, mint hazánkban, az EU-átlaghoz képest pedig majd kétszeres eltérés mutatható ki. Ennél valamivel jobb a helyzet, ha a rendőrségbe vetett bizalomról van szó - sőt a közkeletű vélekedéssel szemben, Kelet-Közép-Európa országai közül Magyarországon bíznak leginkább az erőszakszervezetekben (bár az átlag inkább semlegesen vélekedik). A közbiztonságot sem tartjuk annyira rossznak, mint a térség többi államában (csak Lengyelországban látják rózsásabbnak a helyzetet, de ezen a téren például Hollandiát is lepipáljuk).

A meglévő félelmek, előítéletek, a növekvő bizalmatlanság egyik eredőjeként az elemzés a megoldatlan szociális problémákat nevezi meg. Ez a térség egyik legnagyobb politikai kudarca a tanulmány szerint. A szélsőséges szervezetek jövője nagyban függ attól, hogy a demokratikus pártok és az alkotmányos intézmények milyen választ adnak a problémákra, például a roma integrációra, a romló közbiztonságra vagy a segélyezési rendszer anomáliáira. Amennyiben a térség parlamenti pártjai fel tudnak lépni az össztársadalmi problémák megoldása érdekében, az jelentősen szűkítheti a radikálisok érvényesülési lehetőségét. A PC azt is vizsgálta, hogy a radikálisokkal szembeni fellépésnek milyen hatásai lehetnek. Mint írják, az elmúlt két hónapban több radikális szervezetet tiltottak be Kelet-Közép-Európában (a Magyar Gárda Egyesületet, a Cseh Munkáspártot, illetve a Szlovák Testvériséget). Ha e téren következetes marad a jogalkalmazói gyakorlat, akkor már középtávon is visszaszorulhat a radikális retorika. Ugyanakkor a tiltás nem szünteti meg automatikusan az ilyen szervezetek tevékenységét és az általuk generált kockázatot. Sőt "a betiltott szervezetek féllegális vagy illegális formában is tovább létezhetnek a jövőben. A politikai és a jogi normáknak való megfelelési kényszer megszűnése, illetve a nyilvánosság ellenőrző szerepe alóli részleges felszabadulás a tagság további radikalizálódását eredményezheti."

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek