Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kossuth, Obama, World Music
2009-01-14 08:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kossuth, Obama, World MusicA fenti, első olvasásra egy gondolatmenetre nehezen építhető témákról beszélgettünk Újvági Péterrel, Az Amerikai Magyar Nemzeti Vezetőségi Bizottság (Hungarian American National Leadership Committee) vezetőjével. Újvági Péter annak a szervezetnek az irányítója, amely a 20-án beiktatásra kerülő új elnök, Barack Obama kampánya során összefogta az őt támogató magyar szervezeteket az USA-ban.

 

 

 

 Választ kaptunk arra, milyen változásokat remélhetünk a 2009-es évben, milyen szerepe lehet a kultúrának a két ország kapcsolatrendszerében, és milyen tapasztalatokat szerzett, amikor helyi magyar szervezetekben magyar népzenei programot szerveztek.

 
Népzene.hu: A vízummentesség, illetve az új elnök hoz majd bármiféle fejlődést a két állam kapcsolatában?

 

Újvági Péter: A vízummentesség mind a két irányban elősegíti az emberek, köztük a művészek mozgását, és ez már érezteti a hatását. Mi ezt helyi szinten is érzékeljük, a nemzetközi programok szervezésekor megkönnyíti munkánkat.
Obamával egy olyan elnöke lehet az Államoknak, aki jobban érzékeli és érti a világ és a kultúrák sokszínűségét.
Azt azért fontos látni, hogy az USA-ban élő magyarság körében - csakúgy, mint általában véve a lakosság körében - ugyanúgy vannak demokraták és republikánusok, de ez a mozgalom túlmutatott az eddig megszokott magyar demokrata kereteken.


Népzene.hu: Az őt támogató magyar szervezeteknek ez egy alkalmi összefogása volt, vagy megmarad az együttműködés a későbbiekben is?

Újvági Péter: Nagyon is aktuális ez a kérdés. Még a beiktatási ünnepséget megelőzően, 19-én New Yorkban, a Kossuth Házban tartunk egy fogadást, ahol nem csupán a kampányban részt vállaló szervezetek, de kiemelt támogatók, sőt, Obama adminisztrációs munkatársai is részt fognak venni. Ezen a rendezvényen már szó fog esni a folytatásról is.

A meghívón egy érdekes, bennünket közelről érintő gondolatmenetre világítunk rá. Obama nem csupán a kampányában és stábjában részt vállaló magyar, vagy magyar érintettségű emberek által köthető a magyarsághoz. Az egyik nagyon fontos gondolatsora Abraham Lincolnon keresztül Kossuth Lajoshoz kötődik.


"Kormányt a népből, a nép által, a népnek!" (Abraham Lincoln - Kossuth Lajos nyomán),
A demokrácia jelentése Kossuth szerint a nép érdekében, a nép által és a nép számára való
kormányzás. Ez a definíció az, amelyet Abraham Lincoln Kossuthnak az ohioi Columbusban tartott előadásában hallott és - minden bizonnyal - ez inspirálta 1863. november 19-i gettysburghi temetési beszédének híres fordulatát:„...government of the people, by the people, for the people ..."

Obama chicagói győzelmét kihirdető beszédében a következőket mondta:
„Hatalmas erőforrásunk volt a több milliónyi amerikai önkéntes kampánymunkás, akik képesek voltak remek szervezőkészségükkel bebizonyítani, hogy több mint kétszáz év után mégsem halt ki világból a "government of the people, by the people, and for the people" fogalma. (a nép kormánya, a nép által választva, a nép érdekében)."
A három államférfit ábrázoló kép, és az őket összekötő idézetek szerepelnek a meghívón. Ezzel nem csupán a múltat, de remélhetőleg a jövőt is összekötjük.

 

Népzene.hu: Átevezve a kultúra vizeire, lehet-e katalizátor, illetve milyen szerepet tölthet be a kultúra a gazdasági életben?

Újvági Péter: Nem csupán kereskedelmi, gazdasági, munkahelyteremtés miatt lényeges, de az életminőségi szempontok is nagyon fontosak. Toledóban komoly kutatásokat végeztünk, de ezen a területen, ezek fontosságának elfogadtatásával még nekünk is sok a munkánk.


A fiatalok olyan helyre szeretnek költözni, ahol nem csupán munkahelyet kapnak, de az alapvető kulturális igényeik is kielégítést nyernek. Ebbe beletartozik a jazztől, a komolyzenén át a world music-ig sokminden.

 

Kossuth, Obama, World Music

 

Népzene.hu: A generációváltás okoz bármiféle nehézséget az amerikai magyarság kulturális életének szervezésében?

Újvági Péter:
Az én lakhelyem a toledói Birmingham az egyik legnagyobb megmaradt magyar közösség, de amikor a magyar klubban egy rendezvényre megérkezem, rengeteg fehér hajkoronát látok. A fiatalok körében gyakran már maga a nyelvismeret is probléma.
Nagyon kemény kérdés, hogy nyelvismeret nélkül mennyire lehet őrizni a kultúrát. Erre még nem ismerjük a választ.

Több magyar néptáncos csoport lépett fel az utóbbi években nálunk, sőt, az amerikai magyarok körében is sikeresen ápoljuk néptáncos hagyományainkat. Azonban az autentikus népzenét játszó együtteseknél gondolnunk kell azokra a 2. 3. generációs magyarokra is, akiknek a családja a magyar népzenei élet felfutása előtt hagyta el az óhazát. Számukra a magyar nóta az ismertebb. Volt, hogy egy népzenét játszó zenekar előadása közben valaki rákérdezett „és mikor játszanak magyar zenét?". Nyilvánvaló, hogy ezekben az esetekben az ismeretterjesztés az elsődleges.

 


Népzene.hu: Az internet milyen lehetőséget nyújt ennek a terjesztésben?


Újvági Péter: Én pár hónapja kezdem érzékelni ennek jelentőségét. Az interneten nyomon követve sokkal jobban érzékelem a magyarországi kulturális életben mi a trendi, milyen kérdések foglalkoztatják az embereket. Ez eddig így, ebben a formában és mélységben elképzelhetetlen volt.


Nagyon fontos, az olyan oldalak létezése, mint a Népzene.hu, ahol a zenéken kívül háttérinformációkkal, a művészek gondolataival is megismerkedhet az érdeklődő.


Használják minél többet, ismerjék meg és élvezzék mert ez egyben a kultúra megbecsülése is.

A zenei kapcsolódási pontok száma tovább nőtt, hisz a világzene elterjedésével olyan magyar népzenei feldolgozásokat játszó zenekarok is megalakulhattak, akik otthonosan mozognak a jazz vagy a blues világában, az ő zenei világuk ismerős lehet az Amerikában felnövő nemzedéknek, de talán ez többeket visszavezethet a magyar népzenéhez is.

 

 

C-PRESS - nepzene.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek