Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jegesedik az MSZP és az MSZDP kapcsolata?
2009-01-13 10:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jegesedik az MSZP és az MSZDP kapcsolata?Hűvösödni látszik az MSZP és az MSZDP együttműködése: szocialista forrásaink szerint ennek oka elsődlegesen a szociáldemokraták "túlzottan balra tolódó" szövetségkeresése, de talán ennél is lényegesebb, hogy nemrégiben számos önkormányzati MSZP-s lépett át a szociáldemokratákhoz. Hol tart most ez a folyamat?

 

 

 

Kihűlés fenyegeti az MSZP és a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) kapcsolatát, legalábbis erre utalnak bizonyos együttműködési kudarcok. Az MSZP és az MSZDP is tagja a Szocialista Internacionálénak, s ebből fakadóan elméletileg szoros közöttük az együttműködés. Nem beszélve arról, hogy az MSZP megalakulása óta küzd a szociáldemokrata értékek kizárólagos képviseletéért; s ez a szociáldemokrata szellemiség erősödött Hiller István és Gyurcsány Ferenc pártelnökségével. A szocialisták első embereként még Hiller István (az MSZP szociáldemokrata platformjának társelnöke) írta alá Kapolyi Lászlóval, az MSZDP elnökével a két szervezet közti megállapodást, amelyet Gyurcsány Ferenc is megerősített 2007-ben. Így az MSZDP delegáltja az MSZP választmányában tanácskozási joggal vehet részt, Kapolyi pedig a szocialisták országos listájáról bekerülhetett a parlamentbe.

 

Egymástól független szocialista forrásaink ugyanakkor rámutattak, hogy az MSZP és az MSZDP stratégiai együttműködésének célja egyértelmű: a balközépen elhelyezni a pártszövetséget. Az elmúlt hónapokban azonban komoly változások történtek, forrásaink szerint az MSZDP a szocialistáktól erősen "eltolta magát" azzal, hogy együttműködést kötött a Munkáspárt 2006-tal, és "közös munkáról", illetve gazdasági program összeállításáról állapodott meg a Centrum Párttal. "Nem egy európai szociáldemokrata párt irányába mozdultak el, hanem leginkább egy modern munkáspárt körvonalazódik. Az MSZP középen akar maradni, a szociáldemokrata irányzatok és velük együtt az értelmiség, a kisvárosi középréteg felé nyitni. Az eltolódás viszont sokakat eltántorít. Az eddigi együttműködési formák hitelüket veszítették" - fogalmazott lapunknak az MSZP egyik meghatározó politikusa. Ehhez kapcsolódik, hogy az MSZP szociáldemokrata platformja tavaly februárban bejelentette, hogy az MSZDP-vel közösen létrehozták a Szociáldemokrata Fórum Egyesületet, amelynek célja a magyar szociáldemokrata mozgalmak egyesítése. Az egyesület azonban nem működik. Arra vonatkozó kezdeményezés is volt már, hogy létrehozzanak egy szociáldemokrata frakciót a parlamentben. Nyitott lett volna a lehetőség arra, hogy néhány képviselő átlépjen e frakcióba. A szocialisták azonban nem fogadták pozitívan az elképzelést: ők az MSZP szétverését látták volna ebben.

 

Jegesedik az MSZP és az MSZDP kapcsolata?

Kapolyi László: Érdemi az együttműködésünk 

 

A két párt viszonya akkor vált átmenetileg feszültté, amikor egyre több szocialista politikus lépett át az MSZDP-be. Legutóbb zajos tagrevízió és tisztújítás után a zuglói MSZP-frakció bomlott fel. Hárman - köztük a volt kerületi pártelnök, jelenlegi alpolgármester, Szűcs István - ültek át a szociáldemokratákhoz. Korábban ez történt Dunakeszin és Óbudán, ez utóbbi helyen kilencen léptek ki és alakították meg az MSZDP helyi alapszervezetét.


Nem a kerületekben kezdődött azonban az elvándorlás: 2006-ban negyven szocialista csatlakozott az MSZDP nagykanizsai szervezetéhez. Később a józsefvárosi MSZP-ből huszonnégyen kérték felvételüket az MSZDP helyi szervezetébe, s az átigazolók közt volt Hárs Gábor parlamenti képviselő. Hárs - akár Kapolyi - megtartotta MSZP-frakcióbeli mandátumát, de technikailag a szociáldemokratákat képviseli. Hárs átigazolása kapcsán Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök akkor azt mondta. ő az első és "remélhetőleg az utolsó" országgyűlési képviselő, aki átlép az MSZDP-be, mert az átigazolások ártanak a közös stratégiának.

 

Kapolyi László pártelnök lapunknak azt mondta: érdemi az együttműködés, nincs szó elhidegülésről. Arról, hogy mely szervezetekkel és milyen együttműködésről tárgyalt, minden esetben értesítette Gyurcsány Ferencet, aki nem ellenezte az egyeztetéseket. Kapolyi hozzátette: arról még nem döntöttek, hogy az EP-választáson az MSZDP esetleg önállóan vagy szövetségben indul.

 

Az MSZP és az MSZDP között 2007. decemberében aláírt együttműködési keretmegállapodás néhány fontosabb állítása:

 

Az MSZP és az MSZDP együttműködése a kölcsönös felelősségre, a közös bizalomra, az alapértékek egyezőségére épül.

 

Összehangolt cselekvési terv szerint együttesen képviselik a közvélemény előtt az esélyegyenlőséget, az érdekvédelmet, hazánk nemzeti érdekeit, a magyar kultúra védelmét, az épített és természetes környezetünk megóvását.

 

Mindkét párt vállalja, hogy tagsága bővítését nem a másik párt szervezeti köréből oldja meg.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek