Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cél és az eszközök
2009-01-13 10:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cél és az eszközökPerek sorával próbálja megszüntetni a szegregált oktatást az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány az ország számos településén. A Népszabadság két kitűnő cikkben foglalkozik az alapítvány tevékenységével (Mohácsi Erzsébet: Hogyan nyerhetnek a vesztesek?, 2008. november 25.; és Ónody-Molnár Dóra: Kaposvár: venni egy nagy levegőt, és meglépni, 2008. december 15.).

 

 

 

Az első cikk módszertani leírással és néhány esettörténettel vázolja a szegregáció elleni eddigi eredményeket, míg a másik a kaposvári példa alapos elemzését adja. 

 

Épeszű és érzésű ember nem vonhatja kétségbe, hogy az etnikai alapú szegregáció gyalázatos dolog, ugyanakkor minden "oktatásközeli" értelmiségi jól tudja, hogy ennél sokkal komolyabb problémák állják útját a hátrányos helyzetű gyermekek fejlődésének.

 

Egy jól átgondolt integrációs politika igen fontos eszköze lehet az oktatás céljának. Ez a cél a jobb élet lehetősége, és ezt a célt a közoktatás akkor érheti el, ha mindenkinek egyenlő esélyt teremt a fontos kompetenciák, a korszerű és használható tudásanyag és a megfelelő szocializációs szint elsajátításához. Vegyük sorra az akadályokat.

 

Nagy gond a család és a tágabb közösség szegénysége, életvitele, mentalitása. Százával vannak tanköteles gyermekek, akik eddig még nem jártak soha iskolába. Tízezrével vannak olyanok, akik a 185 kötelező tanítási napból több mint negyvenet hiányoznak minden évben. Szintén több tízezren rendszeresen késnek az első néhány óráról, és szinte sohasem várják be a tanítás végét. Ne legyenek kétségeink: ezek a kiskorúak veszélyeztetett helyzetűek. Nagy port vert fel az árnyékszék hiánya miatt hepatitisfertőzésben szenvedő gyermekek esete is, de az analfabetizmus ennél ezerszer veszélyesebb. Az iskolába nem járó vagy ott alig valamit tanuló gyermekek sorsa rövid, keserves élet, munkanélküliség, betegség, nemritkán börtön. A gyermekek érdekében érvényt kell szerezni a tankötelezettségnek. Meg kell győzni a szülőket a rendszeres iskolába járás fontosságáról, és ha ez sikertelen, a súlyosan veszélyeztetett gyermek állami gondozásba vétele is indokolt lehet.

 

A cél és az eszközök

 

Szintén nagy gond a közoktatás szegregáló hatású, szélsőségesen diszkriminatív finanszírozása. A legszegényebb és a leggazdagabb önkormányzat ugyananynyi állami normatívát kap egy diák után, és ez az összeg reálértékben már csak a 60 százaléka a 2005-ben folyósítottnak. A "gazdag" önkormányzatok az átengedett bevételek (iparűzési és idegenforgalmi adó, szja, illetékek, súlyadó stb.) segítségével orvosolják a bajt, de a "szegények" vagy kénytelenek engedni a színvonalból, vagy bezárják az óvodákat, iskolákat. Az a gyermek, aki eddig 40 napot hiányzott, pedig helyben volt az iskola, vajon menynyit fog majd hiányozni, ha a szülőknek reggel fél hétre kellene őt kivinniük az induló buszhoz? Az ilyen falvakban érdemes lenne megtartani a helyi iskolákat, mert a tanulatlanul felnőttön sokkal többet veszítünk, mint amekkora a gazdaságtalanabbul működő kisiskolák vesztesége. Ehhez nagyon hasonló Csányi Vilmos etológusprofesszor javaslata: az ilyen falvakba állami beruházásként telepítsünk feldolgozóipart, létesítsünk munkahelyeket. Az így elérhető szocializációs nyereség sokkal nagyobb, mint az üzem esetleges vesztesége.

 

A harmadik problémakör a szegregáció és a kompetenciaalapú oktatás helytelen értelmezése.

 

Annak érdekében, hogy a valóban elítélendő etnikai szegregációt akadályozzuk, bevezettük az alsó tagozaton a buktatási tilalmat, az ötödik-hatodik évfolyamon pedig az órák 40 százalékában felzárkóztató oktatást kell szervezni, magyarán írni, olvasni, számolni tanítjuk a gyerekeket.

 

Nos, ez a rendszer éppen a hátrányos helyzetű diákoknak a legrosszabb; beléjük neveli, hogy teljesítmény nélkül is előre lehet lépni, szembeállítja egymással a szülőt, a pedagógust és a diákot. Végig kellene gondolni, hogyan érezheti magát egy funkcionális analfabéta gyermek a negyedik, ötödik vagy hatodik osztályban informatika-, angol-, történelem-, akármilyen órán, ahol a tanár teljesen érthetetlen és érdektelen dolgokról beszél. A szerencsétlen diák úgy érezheti magát, mint én érezném, ha minden héten öt napon át, napi hat órában ötödéves szanszkrit szakos egyetemisták között kellene ülnöm! Mindent elkövetnék, hogy ne kelljen ott lennem, hiányoznék, késnék, elszöknék, frusztrált és depreszsziós lennék, és nagyon utálnám az egészet.

 

Szerintem több mint bűn, súlyos hiba a teljesen felkészületlen, félig vagy egészen analfabéta gyermekeket felsőbb osztályokba engedni. Ezzel egy életre szegregálhatjuk őket.

 

A Mohácsi Erzsébet által irányított alapítvány fontos munkát végez, de nem szabad elfelednünk, hogy a szegregációmentes iskola nem a cél, hanem eszköz az oktatás hatékonysága érdekében. Fontos lenne mindenkinek megérteni azt is, hogy a szülők többsége nem úgy általában a másik etnikumtól félti a gyermekét, hanem a verbális és fizikai erőszaktól, a hajtetűtől, a fertőzéstől, az esetek többségében teljesen alaptalanul, de teljesen őszintén. Azért viszi a gyermekét másik iskolába, mert őszintén hiszi, hogy ott jobb lesz neki. Mondhatjuk neki, hogy ezt ne tegye, de ezzel az erővel számon kérhetnénk Magyar Bálinttól, Kóka Jánostól vagy Orbán Viktortól, hogy miért a budai hegyek közt lakik, miért nem a nyolcadik kerület leginkább leromlott részén.

 

Végezetül: lehet, hogy sok helyen a perek helyett többet érne az őszinte beszéd, az okok feltárása, mert hiába közismertek az integrált oktatás előnyei, éppen Mohácsi cikkéből derül ki, hogy szinte mindenkiből (önkormányzatokból, igazgatókból, tanárokból, szülőkből, diákokból, kisebbségi szervezetekből) ellenérzést vált ki az alapítvány tevékenysége. Emlékeztet ez az egész egy városi legendára, amely szerint népünk "nagy vezére", Rákosi Mátyás az ötvenes évek elején ezt találta mondani: kilencmillió fasisztával fogom felépíteni a szocializmust. Elnézést kérek a hasonlatért, hiszen nyilvánvaló, hogy az alapítvány céljai az egész ország számára fontosak, emberségesek, nemesek, de könnyen lehet, hogy eszközeik esetenként nem a legjobbak.

 

A szerző címzetes főiskolai docens

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek