Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Saját viskójuk ejtette foglyul a romákat - fotók!
2009-01-13 09:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Saját viskójuk ejtette foglyul a romákat - fotók!Szertefoszlottak a remények a gyulaji Kossuth utcában. Az ottani romák abban bíztak, nyer az önkormányzat a cigánytelep felszámolási pályázaton, s elköltözhetnek a romos viskókból. Gyulaj pályázatát azonban elutasították, így a romák saját házaik foglyai lettek.

 

 

 

Tomika romos házuk gangjáról figyel, s csak harmadik kérésem után szalad be szólni édesanyjának. Szerletics Sándorné kijön, és a kerítésre támaszkodik, ami épp olyan düledező állapotban van, mint az épület, amelyben már 13 éve laknak. Hallott ő is a programról. Mint mondja, jó lett volna, ha sikerül, mert amiben laknak, az már nem is ház, hanem egy ... – mondja. A kifejezés nem éppen szalonképes. A szebb időkben parasztháznak nevezett viskóban a komfortnak nyoma sincs, ám ők arra nem is vágynak annyira. Repedeznek a falai, ha nagyobb hó esne, valószínűleg a csapadék súlya alatt a teteje is beszakadna, mert tetőszerkezete már megrogyott, korhadtak a gerendák, lécek.

 

– Másik házat már próbáltunk venni, de a szocpol idáig még nem jött össze, az élettársamnak talán most sikerül. Költeni erre a rozoga épületre egyszerűen nem tudunk. A házat életveszélyessé nyilvánították, de tehetetlenek vagyunk.  A nagyobb gyerek iskolás, Tomika óvodás, etetni, ruházni kell őket. Két nyugdíjból, meg a családiból ugrálni nem lehet – mondta Szerleticsné.

 

Saját viskójuk ejtette foglyul a romákat - fotók!

Egyelőre nem látják a kiutat a gyulaji romákú

 

Tekintse meg képgalériánkat ide kattintva!

 

Néhány házzal arrébb, a kaviccsal leszórt utcában, csapadékos időben közlekedni gyalog is alig lehet. Ahogy közeledem az egyik kapuhoz, már kiabál át a szomszéd, aki épp Ladájának motorját járatva melegíti az autót: – Gyere ki, keresnek!
A tulajdonos jön is, fiatal férfi, egy néhány hetes kiskutyával az ölében. Mosdatta éppen, nemrég hozta.
Orsós Lászlót kekszet majszoló élettársa is kikíséri a kapuba. Mindketten szociális járadékot kapnak, a férfi kettő, a nő három éve. Az ötvenegynéhány ezer forintból költeni nem tudnak a házukra, sőt örülnek, ha minden nap kenyér van az asztalon. – Örültünk volna, ha sikeres a program, főként a munkalehetőség miatt. Nagyon nehéz errefelé állást találni. Ha esne a hó, a tető beszakadna, így is alig bírjuk felfűteni a házat. Két évvel ezelőtt még Pesten dolgoztam egy építési vállalkozónál, ám az becsődölt. Azóta nem találok magamnak semmit – mondja a férfi.

– Mit csinálnak akkor egész nap? – teszem fel a kérdést. – Átmegyünk a rokonokhoz, barátokhoz. Fát vágunk, reggel befűtünk, ilyesmi – mondja az asszony. Reménykedtünk abban, hogy sikerül elmenni, ahogy nekik – mutat az egykori szomszéd ház romjaira az udvar szélén. Kihasználták a szocpolt, vettek házat a faluban. A községben négymillióért már 100 négyzetméteres kertes házat lehet venni, mert az ingatlanárak alacsonyak. Nem csoda, rossz a közlekedés, több, mint százan élnek segélyből.

 

 

Az új otthon csak álom marad

 

Tizenkét család egyenesen életveszélyes körülmények között él Gyulajon a Kossuth utcában. Dobos Károlyné a település polgármestere miközben körbevezetett, elmondta az önkormányzat a Dombóvári Jóléti Szolgálat konzorciumi tagjaként vett részt az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány romatelepek felszámolására kiírt pályázatán, sikertelenül. Pedig a program a lakhatási körülmények mellett az itt élők elhelyezkedését is segítette volna. A Kossuth utca házait, le akarták dózerolni, a helyükön telket kialakítani, és utat építeni. Az iskola mellett egy játszótér is épült volna, ám mindez egyelőre csak álom maradt.

 

C-PRESS - teol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek