Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Őszintén a cigányokról
2009-01-13 09:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Őszintén a cigányokrólA napokban sörözni mentem egy barátommal. Megkérdezte tőlem: nem tudnék-e szerezni neki egy hangtompítós pisztolyt. Mivel nem ismerek fegyverkereskedőket, sajnos nem tudtam segíteni neki. Az okot mindenesetre megkérdeztem. Azt felelte: most vett házat vidéken, és ha majd kitör a polgárháború, és jönnek a cigányok, meg akarja védeni. Láttam rajta, hogy halálosan komolyan gondolja, amit mond.

 

 

 

Nehéz manapság indulatok nélkül beszélni a magyar–cigány viszonyról. Lélektani olló vágja ketté a párbeszéd, a béke lehetőségét. Egyik szára: a cigánybűnözésről újabban érkező, egyre sokkolóbb hírek, a számtalan cigánylakta településen eluralkodó magyar rettegés üzenete. Másik szára: a politikai korrektség amerikai eredetű, debil divatja, a hivatalosan egyre kötelezőbbé tett eufemizmus, amely a problémát úgy igyekszik megkerülni, hogy megtiltja az őszinte beszédet. (Ettől a baj persze nő, és a végén majd kifakad, talán valóban háború formájában.)

Márpedig beszélni csakis sine ira et studio érdemes. Annál is inkább, mert – láttuk a tévében a borsodi vajdát – a jóérzésű cigányoknak is fáj az, amit rossz érzésű néptársaik tesznek. A cigánykérdést megoldani persze én sem tudom, de néhány jelenség engem is erősen felkavar, és indulatos énem felé tol. Eléggé zavar például az, hogy a hazai – főleg a városi – cigányság lumpen elemei az amerikai négerek szubkultúráján nőnek föl. Dühös rapzenét nyomnak éjjel-nappal, és indulataikban egyre öntudatosodnak, egészen a magyargyűlöletig. Identitásuk alapvonása lassan már maga a düh. Az utcán vagy a villamoson szinte kötelezően ordítoznak, és látszik rajtuk, hogy belehalnának, ha nem sikerülne az egész utazóközönséget megbotránkoztatniuk.

A minta érthető. Az amerikai négerek rohadtul dühösek a fehérekre, teljes joggal. (Az indián holokauszt után megmaradt indiánok dühe még jogosabb, de az nem kap akkora médiajelenlétet.) A gettókultúra elemei aztán átszivárognak Magyarországra, és megtalálják maguknak azt a népet, amely hasonló helyzetben van, mint a feketék odakint. Igen ám, de az a helyzet, hogy míg a feketéket a fehérek rabszolgának hurcolták be az indiánoktól elrabolt országukba, addig a cigányokat senki nem hozta: maguktól jöttek.

Maguktól jöttek, mi pedig szépen befogadtuk őket. Voltak saját foglalkozásaik (zenélés, kosárfonás, vályogvetés s a többi), és a társadalom peremén ugyan, de viszonylag jól megvoltak az őket befogadó népekkel. A deviancia persze akkoriban is belefért az együttélésbe: még a rendszerváltás előtt olvastam a Forrás című folyóiratban egy szociológus írását, a cigány ünnepekről szólt, és az állt benne, hogy régen, ha a cigányok többen összejöttek, akkor tábortüzet raktak, és mindenki elmesélte, mit lopott legutóbb, mert az dicsőségnek számított. (Vajon ma melyik lapban jelenhetne meg cenzúrázatlanul ez a szociográfiai tanulmány?) Fogalmam sincs, hogyan lehetne az agresszív gettókultúráról a megbékélést jobban elősegítő kulturális hatások felé terelni a magyar cigányságot, hiszen a tévécsatornákból árad az erőszak, dühös négerek ugrálnak sárga gatyában, és a white culture-t alázzák. Mondom, van némi igazuk, de ha végül elfajulnak a dolgok, akkor már senkit nem az fog érdekelni, kinek van igaza. Hanem hogy kinek van hangtompítós pisztolya.

 

Végh Attila - költő, publicista

 

C-PRESS - Magyar Hírlap

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek