Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Százezrek putris nyomora
2009-01-13 09:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Százezrek putris nyomoraBár egymilliárd forinttal több pénz jut az idén a romákat segítő programokra, a putrikat még ebből az összegből is képtelenség felszámolni.

 

 

 

 

Az egymilliót meghaladó lélekszámú cigányság harmada a keleti végeken él, s itt található a 600-700 romatelep többsége is. Hajdú-Biharban több mint 60 ezer cigány család telepedett le, sokan közülük – gyerekek és idősek is – a putrisoron éheznek és fagyoskodnak.

A debreceni cigánytelepek nyomorából menekülő nagycsaládok pár százezer forintért árulják a több milliót érő szociálpolitikai támogatásukat. A „szoc. pol. maffia” – ahogy a romák a neppereket nevezik – a kevés pénz mellé jó esetben valami környékbeli viskót vagy fáskamrát is felajánl a családoknak, cserébe a bankoktól kapott milliókért.

 

Százezrek putris nyomora 

 

Balogh Gyula, a debreceni Domokos Márton-kerti lakóközösség szóvivője évek óta harcol, hogy az egészségtelen putrisorból normális otthonokba költözhessenek a sorstársai. A cívisvárosban élő romák esete sajátos, mert házszerű viskóik – a debreceni közgyűlés korábbi határozata alapján – bontásra, a telkek pedig értékesítésre várnak. Az önkényes lakásfoglalóknak – a más városokból, falvakból érkező családoknak – régen ki kellett volna költözniük a roskadozó romházakból. Évek óta tart a tili-toli, senki nem bont semmit. Újra meg újra feltűnnek viszont a maffia összekötői, hogy megvásárolják a telepen élők nyomorát. A romáknak csupán annyi a dolguk, hogy ügyvéd előtt, tanúk jelenlétében lemondjanak a gyermekeik után járó többmilliós szociálpolitikai támogatásról. Utólag már senki nem reklamálhat, mivel a cigánycsaládok önszántukból kötnek egyezséget – tudtam meg Aba Horváth Istvántól, a hajdú-bihari cigány önkormányzat elnökétől. A megyei közgyűlés képviselője hozzáteszi: nem tudják megvédeni a romák érdekét, mivel az „egyezség” részesei maguk is éppen úgy büntethetők, mint a csalók. A rendőrségen ugyan eddig senki sem mert feljelentést tenni, de bizonyos, hogy a maffiózók mellett hajdú-bihari ügyvédek, banki alkalmazottak, ingatlanértékelők és más hivatalos személyek is láncszemei a szövevényes ügynek.

Debrecenben két putritelepen élnek óriási nyomorban, valamint a Nagy Sándor-telep környékén, néhány perces gyalogútra a milliomosok lakónegyedétől. Aba Horváth István szerint az ország keleti részén legalább húszévnyi a lemaradás a dunántúli cigánytelepekhez képest is. Az elnök nem tagadja, ez a hátrány a rendelkezésre álló egymilliárd forintnyi többletből is behozhatatlan. De elengedhetetlen a romák oktatásának, szakképzésének és munkába állásának pontos terve, a szegregáció végleges felszámolása is. Az elnök azt sem tagadja, a cigányságnak is sokat kell(ene) tennie sorsának jobbra fordulásáért.

 

Egymilliárddal több
 
Teleki László országgyűlési képviselő a minap bejelentette: az idén egymilliárd forinttal több jut a célzott romaprogramokra a tavalyihoz képest. Eddig évente 400-800 millió került a cigánytelepek felszámolására. A mostani összegből, melyet az államkasszából különítenek el, nemcsak néhány romatelepet lehet megszüntetni, de jut pénz a cigánygyerekek és fiatalok nyári táboroztatására, ösztöndíjára úgyszintén. Támogatást kapnak a pénzből azok a vállalkozások is, ahol romákat foglalkoztatnak.
 
C-PRESS - szabadfold.hu
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek